Jak ustawić ramię w gramofonie?

Kosmiczne talerze z ramionami
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Winters

Jak ustawić ramię w gramofonie

Post autor: Winters »

Wojtek pisze:Jest to mniej prawdopodobne, ale może być coś więcej skopane w ramieniu. Pytanie czy chce Ci się w takiej sytuacji bawić w poprawianie czy też może zdecydujesz się zwrócić gramofon sprzedawcy?
Czyżby kolejny problem typu "sprzęt super sprawny" z allegro? :)
DIOMEDES KATO
eenneell

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie

Post autor: eenneell »

Winters pisze:
Wojtek pisze:Jest to mniej prawdopodobne, ale może być coś więcej skopane w ramieniu. Pytanie czy chce Ci się w takiej sytuacji bawić w poprawianie czy też może zdecydujesz się zwrócić gramofon sprzedawcy?
Czyżby kolejny problem typu "sprzęt super sprawny" z allegro? :)
Może ciężarek jast źle założony :?:
Głupio odsyłać gramofon z takiego powodu :mrgreen:
piotrpasz

Post autor: piotrpasz »

20121122_165351.jpg
tak to dokładnie ta aukcja.
Takie pytanie skierowałem do sprzedawcy "Czy gramofon z widoczną na zdjęciu wkładką(szarą) jest gotowy do pracy i czy można wypoziomować ramię? bo dopiero teraz zauważyłem,źe nie zamieściliście Państwo ani jednego zdjęcia gramofonu z ramieniem zwolnionym z zaczepu"

Sprzedawca mnie zlewa pisząc ,że ktoś się ze mną skontaktuje władny w temacie,bo sprzedająca nie wie co i jak(dzisiaj ma się odezwać ale coś czuje że mogę do świąt poczekać)

oczywiście próbowałem ustawić ramię z dzwignią skierowaną w dół czyli opuszczona blokadą by igła mogła powędrować ku powierzchni płyty :)
Ciężarek jest ustawiony na maksa w kierunku igły czyli teoretycznie powinno ramie opadać na talerz ale ciągle jest w górze,dopiero przy nacisku 3 20 groszówek opada na dół :?
mam zamiar oddać im ten gramofon jeśli się nie określą w temacie a przynajmniej spróbować bo oczywiście w opisie tego zakupu nie ma słowa wzmianki( kup sobie inny head shell) może igła powędruje do rowka.
Załączniki
20121122_182636.jpg
20121122_182701.jpg
20121122_182829.jpg
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

eenneell pisze:Może ciężarek jast źle założony :?:
Wg zdjęć założony został dobrze, a sama część wygląda na oryginalną.
eenneell pisze:Głupio odsyłać gramofon z takiego powodu :mrgreen:
Prawda, ale raczej nie o to chodzi w "sprawnym gramofonie" by trzeba było od razu do niego dokupywać nowy headshell i wkładkę np. :)
Szczególnie, że nie był to tani zakup jak na ten model.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
piotrpasz

Dostałem właśnie odpowiedź ze sklepu oczywiście nie od sprzedawcy tego gramofonu (ten milczy jak zaklęty)
"wkładka z uchwytem, taki kompromis i do tego gramofonu raczej nie pasuje, szczególnie że to rozwiązanie stosowane raczej w gramofonach dj-skich i na pewno nie jest to rozwiązanie fabryczne dla tego modelu tylko jakaś próba laika"
Nie pozostaje mi nic innego tylko pisać do allegro :) mam nadzieje że allegro mnie nie wystawi
eenneell

Post autor: eenneell »

piotrpasz pisze:Ciężarek jest ustawiony na maksa w kierunku igły czyli teoretycznie powinno ramie opadać na talerz ale ciągle jest w górze,dopiero przy nacisku 3 20 groszówek opada na dół :?
To ciężar headshell'a (chyba), więc wina po stronie zal ekkiej wkładki :(
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Najprawdopodobniej, ale to trochę dziwne jest. To tak jakby to była wkładka jedynie do ultra lekkich ramion czy coś.
No ale tak jak już mówiłem, nie po to się kupuje taki gramofon za 400 złotych by dokupywać headshell i wkładkę.
Co najwyżej jako kompromis niech sprzedawca to sfinansuje albo prześle.
Wsparcie finansowe forum
piotrpasz

20121205_222118.jpg
Po wielkich bojach ze sprzedawcą udało mi się i przesłał mi pasującą wkładkę z igłą i już teraz wszystko jest ok.
Awatar użytkownika
Obywatel
Gramofon: Technics SL-1610MKII

Post autor: Obywatel »

piotrpasz pisze:Po wielkich bojach ze sprzedawcą
Bo niestety w Polsce sprzedawcy nadal wyznają zasadę, że po zakupie jeśli z produktem jest coś nie tak, to klient ma problem a nie oni. 'Widzialy gały co brały' i 'Po odejściu od kasy reklamacji nie uwzględnia się' - oto ich filozofia. A tymczasem towar - o ile nie jest opisany jako uszkodzony - ma bezwzględnie działać i tyle. A jeśli tak nie jest to sprzedawca ma problem. Mam też nadzieję, że w polskim prawie - wzorem państw zachodnich - pojawi się wkrótce zapis, że klient w ciągu 7 dni ma prawo zwrócić towar bez podania przyczyny.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
piotrpasz

no masz rację.
Ostatnio chyba trafiam dość pechowo na allegro.Po kolejnym zakupie i pytaniu kiedy dotrze do mnie sprzęt -usłyszałem, że wysłany proszę sprawdzić.Moja odpowiedź- no chętnie jak tylko dostane awizo.Ich - czasem awizo poczta nie dostarcza, proszę udać się na pocztę i się dowiedzieć. Kasę zainkasowali,ale z reszta ja mam się martwić(mistrzowskie podejście!!)
:lol:
Dobrze, że awizo doszło bo gdyby nie to wsadziłbym sprzedawcy te zakupy prosto w du...... a już na pewno nie dymałbym na pocztę się dowiadywać, bo to sprzedawcy zasrany interes.
Pozdrawiam
kielek

Post autor: kielek »

Trochę offtopujemy,ale wydaje mi się że w Polsce jest przepis o zwrocie towaru bez podania przyczyny do 10 dni(tyle,że dotyczy rzeczy nowych i dostarczonych w formie przesyłki).Poza tym sprawa zostawienia awizo w wypadku nie zastania odbiorcy w domu to kompetencje tylko i wyłącznie poczty,a sprzedawca nie ma na to żadnego wpływu,więc pretensje o jego brak do sprzedawcy są nieuzasadnione.
radeon

Post autor: radeon »

Podłączę się do tematu.Czy ktoś może mi powiedzieć jak ustawić ramię mojego gramofonu? Gramofon oczywiście nie jest nowy, ale ze słusznego okresu "solid". Sherwood PM-1270.Igła Ortofon OMB 10. 8-) Ramię skacze mniej więcej od 2/3 płyty w kierunku środka.Troszkę pomaga ustawienie śrubką regulującą od podnośnika "cueing" Ale wtedy igła jest za nisko po podniesieniu jej.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

radeon pisze:Czy ktoś może mi powiedzieć jak ustawić ramię mojego gramofonu?
A czego nie wiesz bądź nie jesteś pewien? Opis procedury jest na pierwszej stronie tego wątku.
radeon pisze:Troszkę pomaga ustawienie śrubką regulującą od podnośnika "cueing" Ale wtedy igła jest za nisko po podniesieniu jej.
Regulacja wysokości windy nie powinna tutaj mieć żadnego znaczenia. Lepiej jednak mieć te parę milimetrów wysokości przy podniesionej windzie.
Wsparcie finansowe forum
radeon

Post autor: radeon »

Robiłem tak jak pisałeś...ale kiepsko dalej. Wcześniej w innych gramofonach nie miałem z tym żadnego problemu.(dwa mam z systemem linearnego ramienia i to jest dla takiego laika jak ja idealne) Może ten anty-skating źle reguluję czy jak?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

radeon pisze:Robiłem tak jak pisałeś...ale kiepsko dalej.
Ale udaje się Tobie dobrze wyważyć ramię? Ramię lewituje przy zerowym nacisku, w płaszczyźnie równoległej do talerza?
Jaki nacisk i AS ustawiasz dla swojej wkładki? Optymalnie powinien wynosić 1.5g.
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ