Nacisk igły - gramofon na korbę
- Szelak
- Gramofon: Adam GS424/Lenco L75
-
Re: Nacisk igły - gramofon na korbę
Dlatego nie zmieniam, bo nie słucham

To raczej sentyment do starej techniki. Podobnie odnowiłem stare radio lampowe. Gra, a właściwie miało szansę pograć zaraz po uruchomieniu. Teraz stoi i czeka na okazję, aż ktoś zechce posłuchać radia chińskiego (oni najwięcej nadają). Myślę, że to podobnie jak z lokomotywą parową. Na wakacje nie zawiezie, ale raz na jakiś czas chce się popatrzeć.
- zelazny
- Szelak
- Gramofon: Adam GS424/Lenco L75
Igłę wymienia się błyskawicznie i łatwo.
Ja używam też czasami igieł cierniowych z krzaka. Normalnie kiedyś, a i dziś produkuje się igły drewniane, z bambusa, z kolców kaktusa (bardzo droga opcja i luksusowa), no i stalowe. Są specjalne nacinarki i ostrzałki, które pozwalają na własną produkcję igieł. W zależności jakiej igły się użyje, możemy zmieniać barwę, głośność, ton dźwięku.
Przy gramofonach biurkowych, albo komodach, poprzez otwieranie drzwiczek, czy regulacje drewnianych żaluzji, możemy wpływać na dźwięk, na jego głośność, bas itp.
Pewnie, że nie można tego porównywać z obecnymi płytami, bo to inny świat jest, ale jest w tym dużo przyjemności.
To tak jakby porównywać współczesny samochód do przedwojennego. Okazjonalnie miło jest się przejechać takim samochodem. Przedwojenne mercedesy najwyższej klasy też dawały wysoki poziom komfortu, i były też wysokiej klasy gramofony jak i płyty, które produkowały bardzo dobre wytwórnie muzyczne. Razem to dawało naprawdę dobre wrażenia odsłuchowe. Tego trzeba po prostu doznać, bo tu tak przez komputer to możemy sobie gadać i gadać.
Ja używam też czasami igieł cierniowych z krzaka. Normalnie kiedyś, a i dziś produkuje się igły drewniane, z bambusa, z kolców kaktusa (bardzo droga opcja i luksusowa), no i stalowe. Są specjalne nacinarki i ostrzałki, które pozwalają na własną produkcję igieł. W zależności jakiej igły się użyje, możemy zmieniać barwę, głośność, ton dźwięku.
Przy gramofonach biurkowych, albo komodach, poprzez otwieranie drzwiczek, czy regulacje drewnianych żaluzji, możemy wpływać na dźwięk, na jego głośność, bas itp.
Pewnie, że nie można tego porównywać z obecnymi płytami, bo to inny świat jest, ale jest w tym dużo przyjemności.
To tak jakby porównywać współczesny samochód do przedwojennego. Okazjonalnie miło jest się przejechać takim samochodem. Przedwojenne mercedesy najwyższej klasy też dawały wysoki poziom komfortu, i były też wysokiej klasy gramofony jak i płyty, które produkowały bardzo dobre wytwórnie muzyczne. Razem to dawało naprawdę dobre wrażenia odsłuchowe. Tego trzeba po prostu doznać, bo tu tak przez komputer to możemy sobie gadać i gadać.
- Felini Wąsik
- Gramofon: Camry 1113
- Kontakt:
Chętnie bym obejrzał, jestem fanem radii lampowych, ale w ogóle różnych radi i magnetofonów...
"Jeśli marnowanie czasu daje ci radość to nie jest to czas zmarnowany"
John Lennon

John Lennon
-
To już zupełnie off topic i zaraz pewnie moderator to zbanuje, no ale .. proszę bardzo. To tylko polski Pionierek U3 ze Stalinogrodem na skali!ocalony od zezłomowania:Felini Wąsik pisze: ↑29 paź 2022, 20:17Chętnie bym obejrzał, jestem fanem radii lampowych, ale w ogóle różnych radi i magnetofonów...
https://youtu.be/WcPBhAwZfnM
- Felini Wąsik
- Gramofon: Camry 1113
- Kontakt:
Marzę o Pionierze, piękny sprzętmeloman7 pisze: ↑29 paź 2022, 20:43To już zupełnie off topic i zaraz pewnie moderator to zbanuje, no ale .. proszę bardzo. To tylko polski Pionierek U3 ze Stalinogrodem na skali!ocalony od zezłomowania:Felini Wąsik pisze: ↑29 paź 2022, 20:17Chętnie bym obejrzał, jestem fanem radii lampowych, ale w ogóle różnych radi i magnetofonów...
https://youtu.be/WcPBhAwZfnM

"Jeśli marnowanie czasu daje ci radość to nie jest to czas zmarnowany"
John Lennon

John Lennon
-
- Peter007
- Gramofon: Dual 721
Fajnym starym sprzętem trzeba się chwalić. Tym bardziej jak się go samemu przywróciło do życia