Problem dotyczy ramienia mojego pionka.
Chat GPT mówi, że przy wkładkach AT120e, Denon dl103S czy Nagaoka MP110 to ramię zdecydowanie powinno grać bez dodatkowej przeciwwagi bo się robi za ciężkie. Z wkręconą Sub-weight spokojnie mogę wyważyć wszystkie wkładki z jakimi miałem styczność. No ale skoro może być za ciężko to wykręciłem ten odważnik i porobiły się sytuacje zaskakujące. Internety mówią, że ramię typu "S" którym dysponuję pozwala wyważyć wkłady od 4 do 24 gram (bez ekstra wagi). Może to i prawda (chociaż nie wydaje mi się), ale przy wadze headshella z wkładką ok 19,5 gram przeciwwaga jest na tyle odsunięta do tyłu, że haczy o pokrywę gramofonu gdy próbowałem ją opuścić. No wyważyć się dało, ale grać z zamkniętą pokrywą to już nie.
I teraz pytania do Was:
1 czy ramię z dodatkową wagą faktycznie jest za ciężkie do moich wkładek?
2 czy z moją przeciwwagą może coś nie w porządku? Przesuwałem ciężarek na zewnątrz pierścienia odsuwając go od podziałki ale to nic nie dało.
3 może powinienem odchudzać koszyki?
Jak sobie radzicie w swoich Pioneerach?
Pioneer PL70 II i wyważanie wkładów.
- MaciejT
- Gramofon: PS-X70
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Pioneer PL70 II i wyważanie wkładów.
Piszesz "to ramię", a ten model chyba ma zarówno opcję na prostą rurkę jak i S ?
Czy pytając SI podkreśliłeś o którą opcję chodzi?
Jeśli mówimy o S to nie obchodzi nas tylko model wkładki, ale i model headshella w układzie.
Bez "ekstra wagi", ale z różnymi przeciwwagami może? Tam nie było jakiegoś zestawu różnych?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- MaciejT
Mam tylko ramię typu "S".
Wiem że AI może się mylić, dlatego pytam tutaj. Liczę Wojtek między innymi na Twoją pomoc. Oczywiście podkreśliłem o które ramię chodzi, wiadomo że o te ciężkie.
o znalazłem film gdzie jest załączony ten duży pierścień zamiast podstawowego, muszę spróbować. Czy ktoś tak już kombinował>
Wiem że AI może się mylić, dlatego pytam tutaj. Liczę Wojtek między innymi na Twoją pomoc. Oczywiście podkreśliłem o które ramię chodzi, wiadomo że o te ciężkie.
no tak, dlatego podałem krytyczną w moim przypadku masę całego wkładu (koszyk, wkładka, śrubki, przewody) ok 19 gram.
Mam podstawową przeciwwagę, dokręcaną do ramienia dodatkowy ciężarek i taki pierścień do już całkiem ciężkich wkładów.
o znalazłem film gdzie jest załączony ten duży pierścień zamiast podstawowego, muszę spróbować. Czy ktoś tak już kombinował>
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Mega często, dlatego ogólnie nie polecam, szczególnie w tak niszowych tematach.
OK, ale w takim razie stosujesz raczej cięższy headshell niż fabryczny 7.5g, a w specyfikacji dość jasno podano że możliwy zakres wagi wkładek (te 4-24g) dotyczy połączenia z ów fabrycznym headshellem, a nie "jakimkolwiek".
Skoro tak to masz cięższy układ niż producent zakłada i może dlatego nie wystarczy sama jedna przeciwwaga.
Swoją drogą zbadałem temat i jednak chyba pomyliły mi się modele gramofonów/ramion.
Kojarzę taki co miał 4 różne pierścienie do wyważania.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
fazior13
Spróbuj wyważyć z załażonym subweight (ten wkręcany w ramię) + duży pierścień (chociaż z małym tez się powinno dać). U siebie mam wyważony DL103 + AT LH18 na rurce S właśnie w takim zestawieniu, a to jednak trochę więcej wagi.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Właśnie chyba na tym się opiera problem, ze zamiast lekkiego koszyka mamy nielekki 
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- MaciejT
Przy założonym subweight wkręcanym w ramię nie ma problemu, da się wyważyć wkłady i pokrywa się zamyka.
Pomierzę w domu wagi koszyków z wkładkami, w każdym razie Nagaoki MP110 przy koszyku Micro Seiki h202 już się nie dało wyważyć bez subweight tak, by pokrywę można było zamknąć. Gdybym koszyki ważące ok 10-11 gram pozamieniał na takie po 7 gram to by wtedy dało radę, prawie na styk ale by się dało.
Czy to ramię z dodatkowym ciężarkiem wkręcanym w ramię jest przyciężkie dla tych wkładek czy to ściema?
Pomierzę w domu wagi koszyków z wkładkami, w każdym razie Nagaoki MP110 przy koszyku Micro Seiki h202 już się nie dało wyważyć bez subweight tak, by pokrywę można było zamknąć. Gdybym koszyki ważące ok 10-11 gram pozamieniał na takie po 7 gram to by wtedy dało radę, prawie na styk ale by się dało.
Czy to ramię z dodatkowym ciężarkiem wkręcanym w ramię jest przyciężkie dla tych wkładek czy to ściema?