Niedawno zacząłem swoją przygodę z płytami winylowymi i moim głównym problemem jest gramofon, a w zasadzie urządzenie „podobne” do gramofonu, ponieważ jest to nowy gramofon niezbyt dobrej jakości. Postanowiłem takowy zakupić, bo nie rozumiałem jeszcze jak ważna jest jakość gramofonu w odtwarzaniu płyt… Jestem dosyć młodym użytkownikiem tego sprzętu, i płyty winylowe to raczej nie moja epoka, ale wracając do tematu mój problem polega na tym, że gramofon zamiast 33 obrotów na minutę, kręci się z prędkością 34 obrotów ( tak samo jest z prędkością 45) Gramofon ma napęd paskowy i zastanawiam się, czy cokolwiek mogę zrobić, aby choć trochę zwolnił tępo, czy jest to już przesądzone i musi odtwarzać płyty z taką prędkością.
Fenton RP 165 - za szybkie obroty gramofonu
-
Kacper3010
Fenton RP 165 - za szybkie obroty gramofonu
Witam
Niedawno zacząłem swoją przygodę z płytami winylowymi i moim głównym problemem jest gramofon, a w zasadzie urządzenie „podobne” do gramofonu, ponieważ jest to nowy gramofon niezbyt dobrej jakości. Postanowiłem takowy zakupić, bo nie rozumiałem jeszcze jak ważna jest jakość gramofonu w odtwarzaniu płyt… Jestem dosyć młodym użytkownikiem tego sprzętu, i płyty winylowe to raczej nie moja epoka, ale wracając do tematu mój problem polega na tym, że gramofon zamiast 33 obrotów na minutę, kręci się z prędkością 34 obrotów ( tak samo jest z prędkością 45) Gramofon ma napęd paskowy i zastanawiam się, czy cokolwiek mogę zrobić, aby choć trochę zwolnił tępo, czy jest to już przesądzone i musi odtwarzać płyty z taką prędkością.
- ŁDŁ
- Kontakt:
Re: za szybkie obroty gramofonu
Co to za gramofon?
Czym mierzone?
Zwykle jest regulacja prędkości.
Łukasz Długosz
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio http://www.ldl-elektronika.pl
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio http://www.ldl-elektronika.pl
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
-
Kacper3010
Re: za szybkie obroty gramofonu
Jest to fenton RP 165, początkowo coś nie pasowało mi kiedy usłyszałem dobrze znane utwory, już wiedziałem, że coś jest nie tak z obrotami. Mierzyłem za pomocą aplikacji na telefonie, oraz sam liczyłem obroty płyty i faktycznie nawet wzrokowo wychodzi po 34
- pavlos
- Gramofon: Denon DP-1300M
Re: Fenton RP 165 - za szybkie obroty gramofonu
Ze zdjęć nie wygląda, żeby miał na wierzchu jakąś regulację-strojenie obrotów. Może serwisowo od środka...
Jeśli już minęło i masz gwarancję? Reklamuj u sprzedawcy.
Nie masz gwarancji? Pozostaje pogrzebać samemu...
A jeśli nie chcesz samemu grzebać, to pozbądź się za każde pieniądze. Dawać do płatnego serwisu raczej się nie opłaci...
Jeśli kupiłeś od sprzedawcy na terenie EU przez internet i nie minęło 14 dni - odstąp od umowy i odzyskaj kasę.
A jeśli nie chcesz samemu grzebać, to pozbądź się za każde pieniądze. Dawać do płatnego serwisu raczej się nie opłaci...
-
furgon
- pavlos
-
Kacper3010
A jeśli sprawdzać samemu, to od czego polecałbyś zacząć? Na co zwrócić szczególnie uwagę?pavlos pisze: ↑04 gru 2024, 21:11Ze zdjęć nie wygląda, żeby miał na wierzchu jakąś regulację-strojenie obrotów. Może serwisowo od środka...Jeśli kupiłeś od sprzedawcy na terenie EU przez internet i nie minęło 14 dni - odstąp od umowy i odzyskaj kasę.
-
Kacper3010
- pavlos
Widzę, że zasilanie jest prądem stałym 12V. Więc częstotliwość sieci 50/60Hz nie ma żadnego znaczenia. Przełącznika nie będzie.
Oznacza, że obroty są sterowane elektronicznie. Pozostaje dostać się do środka i obwąchać układy, może jakiś potencjometr, trymer się znajdzie.
Przed odwróceniem do góry nogami zabezpiecz ramię i zdejmij talerz - zakładam, że zdejmowalny.
Zdejmij spodnią obudowę i się rozejrzyj. Wrzuć parę ostrych zdjęć.
Jak nic się z tym nie poradzi, to w następnym kroku przyjrzymy się napędowi paskowemu, a konkretnie jak wygląda wałek na osi silnika, napędzający pasek na talerz. Może dałoby się ten wałek zdjąć i minimalnie zeszlifować? Mniejsza średnica, to mniejsza prędkość liniowa na pasku i wolniejsze obroty talerza.
Oznacza, że obroty są sterowane elektronicznie. Pozostaje dostać się do środka i obwąchać układy, może jakiś potencjometr, trymer się znajdzie.
Przed odwróceniem do góry nogami zabezpiecz ramię i zdejmij talerz - zakładam, że zdejmowalny.
Jak nic się z tym nie poradzi, to w następnym kroku przyjrzymy się napędowi paskowemu, a konkretnie jak wygląda wałek na osi silnika, napędzający pasek na talerz. Może dałoby się ten wałek zdjąć i minimalnie zeszlifować? Mniejsza średnica, to mniejsza prędkość liniowa na pasku i wolniejsze obroty talerza.
-
Kacper3010
Okej, dziękuje za podpowiedź, jeśli znajdę chwile, to spróbuje do niego zajrzećpavlos pisze: ↑04 gru 2024, 22:03Widzę, że zasilanie jest prądem stałym 12V. Więc częstotliwość sieci 50/60Hz nie ma żadnego znaczenia. Przełącznika nie będzie.
- pavlos
Jeszcze jeden trop: sprawdź miernikiem czy na zasilaczu masz dokładnie 12V, a może trochę więcej. A jeśli więcej, to przydałoby się dorwać na chwilę zasilacz o płynnie regulowanym napięciu, ustawić na 12V i sprawdzić, czy zmiany +/- 1V wpływają w ogóle na obroty. Bo napięcie z zasilacza może, ale nie musi wpływać, zależy to od rodzaju elektroniki zasilającej silniczek napędowy.
-
Kacper3010
Okej, bardzo dziękujepavlos pisze: ↑04 gru 2024, 22:32Jeszcze jeden trop: sprawdź miernikiem czy na zasilaczu masz dokładnie 12V, a może trochę więcej. A jeśli więcej, to przydałoby się dorwać na chwilę zasilacz o płynnie regulowanym napięciu, ustawić na 12V i sprawdzić, czy zmiany +/- 1V wpływają w ogóle na obroty. Bo napięcie z zasilacza może, ale nie musi wpływać, zależy to od rodzaju elektroniki zasilającej silniczek napędowy.