Godny polecenia serwis gramofonów?

Kosmiczne talerze z ramionami
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
PLMaciej
Gramofon: Sony PS-22

Godny polecenia serwis gramofonów?

Post autor: PLMaciej »

Cześć, mój SONY PS-22 niestety zaczął sprawiać problemy. Napęd nie trzyma obrotów, z głośników słychać w tle dodatkowe dźwięki których być nie powinno - szum itd. - to drugie może być też winą wkładki (wątpię) albo przedwzmacniacza, ale wymaga sprawdzenia.
Dodatkowo jakość dźwięku się mocno pogorszyła - i to pewnie będzie igła, ale super jakby ktoś to był w stanie sprawdzić, szczególnie że z igłą do empire S2000Z może być ciężko.
Czy możecie polecić jakiś serwis do którego mógłbym wysłać gramofon?
Awatar użytkownika
domibobi
Gramofon: Sony PS X65

Re: Godny polecenia serwis gramofonów?

Post autor: domibobi »

PLMaciej pisze:
23 wrz 2024, 12:35
... szczególnie że z igłą do empire S2000Z może być ciężko.
Nie koniecznie https://www.dacapoaudio.com/1343-22755- ... -origin-jp
analog: SonyPSX65 / PreampDyskretniok / OnkyoA8850 / PylonAudioPearl27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra

Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
Awatar użytkownika
PLMaciej

Dzięki!
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Maciej na YT jest trochę matriałów nt tego gramofonu, m.in:
https://www.youtube.com/watch?v=dgjJkl2p_W4
Może coś trafisz z podpowiedzi akurat. Serwis to raczej ostateczność przy grubszej naprawie, której i tak nie będą umieli zrobić.
Sony.. hmm.. uderzyłbym do działu Sony :doh: :think:

p.s. sprawna igła, to podstawa sprawdzenia czegokowiek - zacznij od tego oczywiście.
Awatar użytkownika
PLMaciej

Powiem szczerze, że materiały fajne, ale jakoś nie widzę samodzielnej naprawy direct drive. Gramofon kupowałem za 200zł, drugie tyle kosztowała mnie regeneracja pokrywy, ale jakoś go lubię i chciałbym żeby ze mną został:) Nie jestem pewny czy problemem jest igła - kupowałem nową z wkładką od Wojtka parę lat temu, ale znowu jakiegoś wielkiego przebiegu nie zrobiłem.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Zależy co to znaczy że "jakość dźwięku się mocno pogorszyła" i jak szybko to się zadziało, bo igła nie degraduje się super szybko.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
PLMaciej

W sumie nie miałem tej kwestii przemyślanej:) Faktycznie jeśli nie zdarzył się wypadek, którego nie zauważyłem, typu uderzenie w twardą powierzchnię i mechaniczne uszkodzenie igły to to odpada. Bo spadek jakości jest nagły - dźwięk jest przyduszony, jak zza ściany, pamiętam, że chyba w winamp był efekt o nazwie bathroom czy coś takiego i to nieźle oddaje brzmienie muzyki z mojego gramofonu. Jak nałożyć to na nagłe spowolnienia odtwarzania, to zostaje samo cierpienie;)
Nota bene dogadałem się z Panem, który prowadzi Serwis gramofonów Klimek. Rozmawiałem z nim i zrobił na mnie pozytywne wrażenie - mam nadzieję, że postawi mojego staruszka na nogi.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Klimek ogarnia gramki co spadły z TIRa więc PS-22 też ogarnie :morda:
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
PLMaciej

Żeby nie zostawić tematu bez rozwiązania:
Gramofon trafił do Dawida Klimka (https://www.facebook.com/Serwisgramofonowklimek)
Bardzo sympatyczny i kompetentny człowiek, życzyłbym sobie zawsze trafiać na ludzi świadczących usługi na takim poziomie. Świetny kontakt, duże zaangażowanie i porządnie zrobiony gramofon - szczerze polecam.
Gramofon przeszedł pełne spa: czyszczenie mechaniki, czyszczenie potencjometrów, sprawdzenie kondensatorów, wymiana kondensatorów filtrujących, wymiana przewodów sygnałowych zewnętrznych, czyszczenie włączników krańcowych ,regulacja obrotów na płycie głównej, kalibracja ramienia, czyszczenie i smarowanie łożyska głównego silnika. Dostałem zestaw zdjęć i filmików z postępów.

Skutek: trzyma obroty perfekcyjnie, gra pięknie. Igła była ok, prawdopodobnie najgorszą robotę robiły przewody. Poza tym udało się rozwiązać problem zakłóceń - okazało się, że był problem z uziemieniem we wzmacniaczu. Podpiąłem przewód uziemiający pod wejście głośnikowe zamiast pod obudowę i sprzęt gra lepiej niż kiedykolwiek dotąd:)
ODPOWIEDZ