Z pamiętnika Gramofonoholika - zakup Denon DP-59L

Kosmiczne talerze z ramionami
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
klaus1973
Gramofon: Denon DP-59L

Z pamiętnika Gramofonoholika - zakup Denon DP-59L

Post autor: klaus1973 »

Witam,
gramofon jest już u mnie dobry tydzień i nie stwierdziłem żadnej poważnej wady więc podzielę się z wami moimi spostrzeżeniami z zakupem używanego gramofonu w Polsce.
pominę rozmowy z handlarzami samochodami i Windzistu bajki o najlepszych prawie kosmicznych sprzętach po super przeglądach.
Dogadałem się z niejakim Przemek1986. A tak po prawdzie rozesłałem do kilku moją listę życzeń i kwotę w złotówkach jaką mogę wydać. I tylko on zaproponował że zrezygnuje z dobrych kilku stówek od wyjściowej ceny + jego koszty wysyłki + ewentualny koszt zwrotu jakby mi się nie spodobał + wymieni mi przewody na takie jakie chcę.
Przeslał zdjęcia takie większe, patrzę na to i mówię - no nie jest to budujące do końca, a z plików wyniki że aparat Nikon D40. Ale tam biorę najwyżej odeślę. Przyszedł gramofon i się przekonałem że ten Przemek to jakiegoś aparata telefonowego 8 Mega piksli samsunga sobie kupić powinien, bo na zdjęć to robić nie Umi. A do tego ten biały obrus, który punkt bieli i odbicie jakby były przetarcia na krawędziach. A gramofon gdyby nie dwie ryski takie na 2-3 mikrony 4 cm - jakby ktoś skalpelem przejechał to nie ma nic.

Oczywiście politura do odnowienia, kapa do polerowania. Facet jest do dogadania jak i do ceny tak i do tego żeby nie czyścił niczego zewnęyrznie.
Zna się na rzeczy, dorzucił wkładkę z epoki, choć jest zła, chce wysłać kolejną, a jak wezmę. Odebrał zawsze telefon - wyjaśniłl gdzie co odkręcić i jak ustawić, przyznam się że pomocna rzecz.
Jedynym minusem jest u niego to że nie potrafi zaproponować że za 80 zł dam lepszy autotransformator. I potemm mnie szlak trafia jak mi buczy, oczywiście wymieni na nie buczący, ale ja chcę zalany żywicą albo toroidalny, bo taki jak nie dzisiaj to za miesiąc będzi buczał po 5 h pracy. Taka to już natura nie żywicowanych autotranformatorów 230/110.
To tyle. Jestem zadowolony na 90 % - to i tak dużo bo jestem malkontentem przed 50-tką.
pozdrawiam klaus
Klausa kocha cały świat i jest najlepszym sędzią*
* fragment piosenki z "Wiwat skrzaty"
Awatar użytkownika
pan_winyl
Gramofon: Elac Miracord 750MII

Re: Z pamiętnika Gramofonoholika - zakup Denon DP-59L

Post autor: pan_winyl »

? ale co? Ja się zgubiłem bo nie wiem czy to humoreska czy rzeczywisty wpis.
Elac Miracord 750 Mark II + Philips GP 400 MKII / AT-VM95C

Nivico 5020u / Toshiba SA 320
Onkyo Integra 2066

Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

klaus1973 pisze:
04 mar 2019, 22:10
bo na zdjęć to robić nie Umi.
Umić cza łumić. :)
Klaus nie te dział.
pan_winyl pisze:
05 mar 2019, 08:21
czy to humoreska czy rzeczywisty wpis.
Faktyczny, tylko w złym miejscu i niepotrzebnie rozbity.

Klaus zakupy to złe miejsce. Rozbijanie tego "pamiętniaka" na części też nie bardzo.
Załóz sobie blog Klausa "z pamiętnika" w dziale "Sprzęt - ogólne" (lub innym/Inne/Off topic/ - zależy o czym chcesz pisać) i po sprawie. Wszystko razem, a tylko w tytule danego wpisu bloga będziesz informował co jest bohaterem wpisu. Będzie razem i Twoje.

Gramofon o Phonar205 razem gdzieś daj jw.
Awatar użytkownika
klaus1973
Gramofon: Denon DP-59L

Post autor: klaus1973 »

Ja to Dariuszu (nie wiem dlaczego z 7 życzeń mnie się kojarzysz) nie pisze tago jako blog. Tylko nie lubię jak we wpisie o umiejscowieniu czy kolekcji ktos pyta o dany zakup czy też kolumny.
Więc popełniłem te wpisy.

A co do humoru - jak to mawiają koledzy ze zdolnego śkąska DWL - dużo więcej luzu
Klausa kocha cały świat i jest najlepszym sędzią*
* fragment piosenki z "Wiwat skrzaty"
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

No i dobrze. Mne to ne vadi ;) Po prostu razem byłoby fajniej bo w jednym miejscu.
Swego czasu popełniałem tu takie wpisy "z sennika darkmana". Zobaczysz sam zresztą potem, gdy nagromadzi się postów.
To jest podobny stan idei, która np przyświecała nam (Pawelcowi i mnie kiedyś) gdy postulowaliśmy powstanie działu DIY, ot trudno było nam i chłopakom odnaleźć swoje posty/tytuły/projekty/testy/ w gąszczu różnych działów.
ale; Jak tam Pan chcesz Klausie. Twoja wola.
ODPOWIEDZ