Pomocy - brak przeciwwagi
-
Pomocy - brak przeciwwagi
Witam wszystkich serdecznie na wstępie wypada się przedstawić a więc jestem Piotrek, kilka dni temu zakupiłem przez internet gramofon Bush CTT939 i wtedy właśnie zamiast przygody z winylem rozpoczął się mój problem, gramofon dostałem uszkodzony, ale nie to jest najgorsze bo z tym sobie poradziłem ,natomiast jest niekompletny otóż brakuje na ramieniu przeciwwagi i tu moje pytanie do szanownych kolegów ,czy istnieje możliwość dokupienia przeciwwagi jeśli tak to gdzie szukać ? Nadmienię iż posiadam przeciwwagę od fonica 464 lecz jej średnica jest minimalnie mniejsza zastanawiam się nad rozwierceniem i dopasowaniem czy to dobry pomysł ? pozdrawiam i proszę o pomoc. Dodam ze jestem laikiem w temacie i proszę o wyrozumiałość 

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Pomocy - brak przeciwwagi
Pewnie jest, ale że gramofon mało powszechny/popularny to będzie problem znaleźć tą część.
Może lepiej zwróć uszkodzony sprzęt sprzedawcy?
Może lepiej zwróć uszkodzony sprzęt sprzedawcy?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Witam kolegę niestety ta osoba mnie oszukała co do stanu technicznego sprzętu i brak z nim kontaktu ,więc odpada odzyskanie kasy ,więc postanowiłem wskrzesić ten gramofon udało się, lecz odtwarzanie płyt bez przeciwwagi grozi uszkodzeniu igły bądź płyty
Walczę dalej i dla tego napisałem ten post .Dodam że znalazłem ten sprzęt pod inną nazwą Jensen JTA 470 może to coś pomoże .Będę wdzięczny za każdą pomoc bądź radę ...

- Dragant
- Gramofon: Sony PS-X70
Wpisz proszę krótki opis tutaj: http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=31&t=706.
Nie polecam rozwiercać, ponieważ stracisz prawdopodobnie możliwość obrotu = przesuwu przeciwwagi na ramieniu. Ciężka sprawa... najlepiej byłoby go zwrócić, ale skoro nie ma takiej możliwości to możesz albo próbować dobrać z innego gramofonu (może uda się kupić niesprawnego Bush CTT939 / Jensen JTA 470 z przeciwwagą
). Ostatecznie, możesz próbować taką przeciwwagę wykonać, ale nie polecam tego rozwiązania - dużo pracy, czasu, prawdopodobnie pieniędzy, które koniec końców przerosną wartość sprzętu.
Nie polecam rozwiercać, ponieważ stracisz prawdopodobnie możliwość obrotu = przesuwu przeciwwagi na ramieniu. Ciężka sprawa... najlepiej byłoby go zwrócić, ale skoro nie ma takiej możliwości to możesz albo próbować dobrać z innego gramofonu (może uda się kupić niesprawnego Bush CTT939 / Jensen JTA 470 z przeciwwagą

Sony PS-X70, Nagaoka MP-110+JNP-200/Denon DL301 MKI, Nuda Mini, Rotel RA971, Canton Karat 300, Rotel RCD-930AX
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Spojrzałem co to jest za sprzęt.
Nie warto w niego inwestować ani ratować.
Sory.
Powodzenia w poszukiwaniu dawcy na części.
Nie warto w niego inwestować ani ratować.
Sory.
Powodzenia w poszukiwaniu dawcy na części.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Michal35
A przypadkiem nie był gdzieś oddzielnie w opakowaniu? Na czas transportu zdejmuje się przeciwwagę aby się nie odłamała.
Gramofon: Sony PS-X 60, AT 440 Mlb, AT 33ML i wiele innych
Nuda dual mono.
Hitachi HMA 7500 + HCA 7500 MK II
Dali Ikon 6
Nuda dual mono.
Hitachi HMA 7500 + HCA 7500 MK II
Dali Ikon 6
- Gregorio
- pan_winyl
- Gramofon: Elac Miracord 750MII
Napiszę za Wojtkiem, nie ma co bawić się z tym gramofonem. Albo sprzedaj go na części / reklamuj przez serwis za pośrednictwem którego kupiłeś, albo odpuść.
Ew. możesz zrobić tak jak ja z transoniciem
idziesz do Obi, kupujesz x nakrętek o odpowiedniej średnicy otworu, lutujesz/sklejasz je ze sobą, chowasz w koszulce termokurczliwej / peszelu / krążku na single (do wyboru do koloru) zakładasz na oś. Jeśli są minimalnie większe wtedy na oś najpierw można założyć koszulkę termokurczliwą, która będzie działała jak łożysko. U mnie się sprawdza. Przeciwwaga nie do zdobycia, toczyć nie miałem ochoty a coś było trzeba począć. Po znalezieniu informacji o wadze przeciwwagi reszta była tylko kwestią chęci.
Powodzenia!
Ew. możesz zrobić tak jak ja z transoniciem

Powodzenia!
Elac Miracord 750 Mark II + Philips GP 400 MKII / AT-VM95C
Nivico 5020u / Toshiba SA 320
Onkyo Integra 2066
Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55
Nivico 5020u / Toshiba SA 320
Onkyo Integra 2066
Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55
- Gregorio
Dwa oringi ciasno wciśnięte na oś też świetnie blokują przeciwwagę 

Miód na uszy.
-
Dzięki wszystkim za rady, spróbuje wykonać tą przeciwwagę ale chyba rozwiercę najpierw tą z fonici 464 i w razie potrzeby zastosuje oringi bądź koszulkę termozgrzewalną aby dopasować średnicę i będę potrzebował wagi aby dobrze to ustawić mam nadzieję ze znajdzie się ktoś z Torunia bądź z okolic i pomoże mi w tym temacie .Odpowiem na kolegów pytania w pudełku nie znalazłem brakującej części, a jesli chodzi o wkładkę to wydaje się być oryginalna niestety nie potrafię nic więcej powiedzieć jak pisałem jestem laikiem w tym temacie