Pojemnik na headshell'e

Źródła dźwięku
ODPOWIEDZ
kielek

Pojemnik na headshell'e

Post autor: kielek »

Tak jak pisałem wcześniej załączam fotki pojemnika /pudełka na headshell . Pomysł zerżnięty od Japońca ze sklepu emj music. Jest to prototyp wykonany na kolanie w kilkanaście minut całkowicie hand made ;) Oczywiście jakość daje wiele do życzenia i sam zdaje sobie z tego sprawę. Zresztą w tym przypadku nie o to chodziło,gdyż na wypieszczony pojemnik przyjdzie czas i raczej nie będzie to wykonanie ręczne w 100%.
Prototyp podstawę ma ze sklejki(łatwa do obróbki w domowych warunkach i bez specjalistycznych narzędzi),która została potraktowana bejcą a następnie polakierowana zwykłym pędzelkiem. Otwory na gniazda wywiercone 10 tką wiertłem,gdzie wpuszczone i wklejone zostały przycięte kołki plastikowe 8 mm(takie do betonu bodajże o dł.150 mm). Od spodu jako nóżki posłużyły silikonowe samoprzylepne odbojniki.
Pokrywa to wykorzystane oryginalne pudełko na model autka tzw. gablotka,tej koszt wyniósł 10 zł,na Alle.. są takie po 15 zł i droższe(zależnie od wielkości).
Wiadomo,że profesjonalnie trzeba by to zrobić z twardszego drewna,obrabiać na maszynie(choćby frez na pokrywę z plexi),polakierować także można bardziej profesjonalnie itd. ,ale i na takie wykonanie przyjdzie czas ;) swoją drogą myślałem,by wprowadzić na " rynek" kilka wersji poprzez np. Allegro( mam nadzieję,że nie jest to opatentowane)
Załączniki
pojemnik 2 (Copy).JPG
pojemnik 1 (Copy).jpg
Awatar użytkownika
Pawelec
Gramofon: Składak

Re: Pojemnik na headshell'e

Post autor: Pawelec »

No i super :)
Jak ktoś ma pomysł na gniazdo (kielek zastosował kołki rozporowe - :clap: ) to niech się podzieli.
AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122

Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
kielek

W sumie chodzi o to by była to jakaś plastikowa rurka o średnicy 8 mm,którą trzeba później naciąć by było prowadzenie na bolec blokady jaki jest na palcu headshella. Nie wysilałem się zbytnio ;) trafiłem w sklepie na długie kołki i pomyślałem,że wykorzystam ich górną część jako takową rurkę :)
Awatar użytkownika
Pawelec

Też tak pomyślałem i kombinowałem dalej. Rurka z nacięciem wzdłuż i potem lekko w poprzek (łezka) po to by wcisnąć i przekręcić. Sprężynka od dołu dociśnie do łezki i zablokuje. Trwałe i bezpieczne zapięcie nawet na czas transportu. By wyjąć trzeba będzie wcisnąć i przekręcić w kierunku odwrotnym i wyciągnąć :dance: . Haa.... Już wszystko wiem. Drewienko hebanowe, rurka czarna matowa, pierścień ozdobny z nierdzewki, pokrywka od autobusu lub ciężarówki z przyczepą :doh: . Teraz do roboty :D .

kielek

Widzę,że Pawelec w swoim stylu wyprodukuje wersję De Lux :D z full wypasem.Chciałem nadmienić,że headshell w tej rurce trzyma się na tyle mocno,że można do góry nogami odwrócić podstawę i nic nie wypada,więc nie wiem czy zapięcie jest potrzebne,no ale skoro to ma być na wypasie ;)
Awatar użytkownika
pan_winyl
Gramofon: Elac Miracord 750MII

Post autor: pan_winyl »

Bardzo fajne rzezanko. Ja odpuściłbym bejcowanie/malowanie tak by wyglądało to bardziej surowo. Rurki do wklejenia można by zrobić ręcznie mini szlifierką modelarską.
Elac Miracord 750 Mark II + Philips GP 400 MKII / AT-VM95C

Nivico 5020u / Toshiba SA 320
Onkyo Integra 2066

Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55
Awatar użytkownika
Pawelec

kielek pisze: Widzę,że Pawelec w swoim stylu wyprodukuje wersję De Lux
De Lux czy Dulux nie ważne. Ważna jest inspiracja a to Twoja zasługa :) . Kielek prototyp powędruje do Ciebie na testy. Trochę zapewne to potrwa ale biorę się do roboty ;) .

kielek

Panowie wszystko można zrobić ;) wiem,że jest coś takiego jak mini szlifierka itp.(na oczy nie widziałem jeszcze) ,ale tak jak pisałem zrobiłem to na kolanie w kilkanaście minut,poza tym nie posiadam żadnych specjalistycznych narzędzi. Nie taka była idea tego,ale fajnie że macie pomysły na udoskonalenia ;)
Awatar użytkownika
olsza84
Gramofon: Dual Fever

Post autor: olsza84 »

pan_winyl pisze:Bardzo fajne rzezanko. Ja odpuściłbym bejcowanie/malowanie tak by wyglądało to bardziej surowo. Rurki do wklejenia można by zrobić ręcznie mini szlifierką modelarską.
Ja bym się zastanowił nad olejowaniem, którego jestem zwolennikiem. Fajny matowy, antystatyczny efekt daje.
NAD 160a / NUDAmini / Philips CD-350 / Braun LS 120
Dual 601, 604, 704, 3x721, 1019, 1209, 1218, 1219, 1229, 1249, Perpetuum Ebner 2020L, Perpetuum Ebner PE 34

FB:Dual Fever
IG:Dual Fever
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

olsza84 pisze:
pan_winyl pisze:Bardzo fajne rzezanko. Ja odpuściłbym bejcowanie/malowanie tak by wyglądało to bardziej surowo. Rurki do wklejenia można by zrobić ręcznie mini szlifierką modelarską.
Ja bym się zastanowił nad olejowaniem, którego jestem zwolennikiem. Fajny matowy, antystatyczny efekt daje.
A ja nad woskowaniem bardziej.
BTW blokady - była by fajna dla podniesienia pewności osadzenia w czasie transportu.
kielek

Zostało tylko pomalowanie olejną :lol:
Awatar użytkownika
olsza84
Gramofon: Dual Fever

Post autor: olsza84 »

kielek pisze:Zostało tylko pomalowanie olejną :lol:
No co Ty? A lazura? A lakierobejca? :lol:
NAD 160a / NUDAmini / Philips CD-350 / Braun LS 120
Dual 601, 604, 704, 3x721, 1019, 1209, 1218, 1219, 1229, 1249, Perpetuum Ebner 2020L, Perpetuum Ebner PE 34

FB:Dual Fever
IG:Dual Fever
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

kielek pisze:Zostało tylko pomalowanie olejną :lol:
Jak tak to chlorokauczuk okrętowy, co by na podróże morskie było OK. I długie :D
BTW znalazłem w domu tę skrzyneczkę plexi na dwa headshelle (wersja mini) z pudełka po modelu redukcyjnym LR Defender 110.
kielek

Lakier piano jest w modzie ;)
Awatar użytkownika
BRob
Gramofon: SL 1710

Post autor: BRob »

Pawelec pisze:No i super :)
Jak ktoś ma pomysł na gniazdo (kielek zastosował kołki rozporowe - :clap: ) to niech się podzieli.
No ja nie wpadłem na to, że można zastosować jakąś tulejkę, w której można wyciąć kanał na bolec. Tak jak kielek skorzystałem ze sklejki, ale kanały wyrzezałem bezpośrednio w sklejce. U kielka to profesjonalniej wygląda, u mnie taka cepelia, ale spełnia zadanie w 100%. A, no i ja nie przewidywałem opcji transportowej, tylko przechowywanie. :)

Wszystkie moje analogowe przydasie zmieściłem w skrzynce po jakimś alkoholu. :-)
Wszystkie moje analogowe przydasie zmieściłem w skrzynce po jakimś alkoholu. :-)
Trochę lakieru (niestety nie piano) nadał wyglądu całości.
Trochę lakieru (niestety nie piano) nadał wyglądu całości.
I moja cepelia
I moja cepelia
ODPOWIEDZ