Zbudować gramofon - jakie komponenty?

Kosmiczne talerze z ramionami
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
owsik

Post autor: owsik »

Nie wiem czy było, ale co mi tam.
Chciałbym zbudowac gramofon. Oczywiście nie jestem samobójca i nie chcę zrobć wszyskego od podstaw, bo to pewnie środków fnansowych trzeba by meć mnóóóóóóstwo.
Chcodzi mi bardziej o to żeby zebrać najlepsze (w rozsądnych ramach finansowych) komponenty i spakować jej do "skrzynki" własnej produkcji/projektu.
Jakie podzespoły sa potrzebne?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

owsik pisze:(w rozsądnych ramach finansowych)
Określ je. Dla jednego "rozsądne" jest 100 złotych, a dla innego 10 tysięcy.
owsik pisze:Jakie podzespoły sa potrzebne?
Przede wszystkim napęd (+ jego zasilanie) oraz ramię :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
owsik

Ok.
Rozsądne, to np. 50 za podzespół. Nie spieszy mi się. Mogę je kupować raz w miesiącu lub raz na dwa miesiące. Wolę kupić coś fajniejszego za miesiąc niz słabego teraz. Mam na czym słuchać.
I pytanie techniczne czy mogę łączyć wszystko ze wszystkim? Czy raczej są komponenty, któe się wzajemnie wykluczają?
Awatar użytkownika
Pawelec
Gramofon: Składak

Re: Zbudować gramofon - jakie komponenty?

Post autor: Pawelec »

Wojtek pisze:
owsik pisze:Ok.
Rozsądne, to np. 50 za podzespół.
Czyli chcesz na te najlepsze podzespoły razem wydać stówkę? ;) Chyba coś nie tak zrozumiałem :(
AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122

Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

owsik pisze:I pytanie techniczne czy mogę łączyć wszystko ze wszystkim? Czy raczej są komponenty, któe się wzajemnie wykluczają?
Z natury rzeczy wynika, że napęd i ramię to elementy rozłączne, więc możesz łączyć wszystko ze wszystkim.

Pawelec:
Może kolega użył skrótu myślowego i tak naprawdę miał na myśli rozsądne 50 tysięcy? ;)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Regsoft

Post autor: Regsoft »

Wojtek pisze: tak naprawdę miał na myśli
Oj, tam ... da radę ... https://www.youtube.com/watch?v=MCn3I1-Bhqo :lol:
Awatar użytkownika
owsik

Pawelec pisze:
Wojtek pisze:
owsik pisze:Ok.
Rozsądne, to np. 50 za podzespół.
Czyli chcesz na te najlepsze podzespoły razem wydać stówkę? ;) Chyba coś nie tak zrozumiałem :(
:) DOBRE :)

Oczywiście, że nie. Poza tym jeżeli kojarzę, to gramofon nie składa się z dwóch komponentów, tak? Jest jeszcze wkładka, igła, pokrywa, talerz, pasek i inne rzeczy. I właśnie chciałbym się dowiedzieć dokładnie jakie to są rzeczy. Mało istotne jest to ile wydam n aposzczególne rzcezy, ponieważ mnie się nie spieszy i może to trwać nawet rok albo i dwa. Jestem cierpliwym człowiekiem.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Oskar, z całym szacunkiem, ale nie rób z nas idiotów ;)

Pytanie Pawelca jest jak najbardziej na miejscu.

To co wymieniłeś to są z grubsza składowe napędu i ramienia (wyłączając pokrywę).
Możemy tym tokiem rozumowania pójść jeszcze głębiej i podzielić każdy "komponent" na części składowe, ze śrubkami włącznie.

Wkładka i igła to siłą rzeczy elementy rozłączne od ramienia, choć można oczywiście dobierać ramię pod konkretny rodzaj wkładek, i vice versa.
Coś jak samochód (gramofon) i opony do samochodu (wkładka/igła).
owsik pisze:Mało istotne jest to ile wydam na poszczególne rzcezy, ponieważ mnie się nie spieszy i może to trwać nawet rok albo i dwa. Jestem cierpliwym człowiekiem.
To czego w takim razie od nas oczekujesz? Mamy zaserwować Tobie koncert życzeń niezależny od kosztów?

Z jednej strony piszesz o "rozsądnych kwotach", które jak na razie nie potrafisz określić, a z drugiej piszesz że "kwoty są mało istotne".

Jak kwoty są mało istotne to naturalnie ciężko mówić o kwotach rozsądnych :morda: Albo w jedną albo w drugą, a jeśli ma być "rozsądnie" to ustal granicę swojego rozsądku.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
kangie

Post autor: kangie »

Ważny jest pomysł na gramofon. Z przypadkowych elementów i z niewłaściwie wypozycjonowanym ramieniem marne szanse że zagra. Chyba że ma pyrkać i orać płyty. Potrzebna jest pewna wiedza techniczna, trochę intuicji. Kluczem do sukcesu jest napęd i ramię. A wkladka bedzie wisienką na torcie :) Wazny bylby dla mnie wyglad. Chociaz jesli zagra pieknie to moze byc w sumie brzydal ze zbitych gwozdziami desek.
Potem kwestia funduszy. Z G. bata raczej sie nie ukręci.

Myślę, że decydujac się na gramofon DIY warto wiedzieć czego się chce i dojrzeć do tej decyzji. I motywację trzeba mieć. I wierzyć że się uda. Trzymam kciuki!
"Life is too short for boring HiFi..."
ahaja

Post autor: ahaja »

Napęd:
1. Można dość tanio kupić napęd bezpośredni. Wtedy razem z łożyskiem i sterowaniem pakujesz to w jakąś plintę wykańczasz i masz.
2. Drożej - kupujesz osobno komponenty: łożysko, silnik/sterowanie, talerz, pasek, robisz plintę.

Ramię:
przypadkowe, byle było zagra słabo. Bardzo dobre - SME3009. Rega, znacznie słabiej ale i tańsze. Jelco - bardzo dobre, dość tanie ramiona - nowe. Przejrzyj oferty na ebay.
Awatar użytkownika
owsik

Oczekuję tego, że ktoś wypunktuje mi z czego sklada sie gramofon, a ja go zbuduję ze zdobycznych części. Te 50 zł rzucilem ot tak, bo nawet nie wiem ile kosztują "takie rzeczy".
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

owsik pisze:Oczekuję tego, że ktoś wypunktuje mi z czego sklada sie gramofon, a ja go zbuduję ze zdobycznych części.
Kolego, gramofon to nie klocki LEGO. Z całym szacunkiem, ale jesli nie wiesz z czego składa się gramofon, to sie za to taki projekt nie zabieraj. Lista elementów to dopiero jakies 5% wiedzy potrzebnej do sensownej budowy. Ty nie masz nawet tego. Co z tego, że ktoś Ci to wypunktuje. Co wiesz o obróbce drewna. Co wiesz o mechanice, metrologi, elektronice?
Awatar użytkownika
Pawelec
Gramofon: Składak

Post autor: Pawelec »

Też trzymam kciuki ale zadając pytanie, chciałbym się dowiedzieć czym się kierujesz biorąc pod uwagę samodzielne złożenie gramofonu. Napisz również co chcesz przez to osiągnąć? Czytając Twoje wpisy rozumiem, że będzie to Twój pierwszy gramofon, więc moim zdaniem lepszym rozwiązaniem będzie kupno w miarę dobrego używanego gramofonu by się oswoić z jego podstawami. Kolejnym krokiem oczywiście może być np częściowe DIY. Tak biorąc proponowane przez kolegów ramię SME 3009 ... to koszt ok 2 KZ za uzywkę, która niekoniecznie będzie gotowa do montażu na plintę.
AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122

Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
ODPOWIEDZ