Telefunken Studio Center 5031 hifi

Kosmiczne talerze z ramionami
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rzuff

Post autor: rzuff »

Witam wszystkich jako że to mój pierwszy post tutaj :)

Otóż wpadło mi w ręce dość pokaźnej ciężkości pudło - jak w tytule - i szukam odpowiedzi na parę pytań. Google niestety niezbyt mi pomógł w tej kwestii :P
Generalnie szukam informacji na temat tego modelu, jeśli ktoś miał z nim już do czynienia. Ogólnie sprzęt wydaje się być w dobrym stanie patrząc z zewnątrz, funkcje gramofonu działają, ale niestety wkładka z igłą była w tak opłakanym stanie, że praktycznie rozsypała się w ręku po jej zdemontowaniu. I tu rodzi się pierwsze pytanie: jaką igłę warto w nim zamontować i czy w ogóle warto w niego inwestować jeśli chodzi o igłę, bo nie mam pojęcia jaką opinią cieszy się ten model. Mam też problem z odtwarzaczem kaset - słychać że silnik pracuje, ale rolki napędzające kasetę się nie kręcą. Próbowałem tam zajrzeć, niestety jest on tak zabudowany z każdej strony, że nawet po wstępnym rozkręceniu ciężko cokolwiek dojrzeć bez odkręcania całej płytki (którą odkręcić też nie wiadomo jak bez rozczłonkowywania całego sprzętu). Jeśli ktoś ma pomysł czego to wina i jak to naprawić lub po prostu jak się do tego dogrzebać to chętnie przyjmę wszelkie rady :) Nie wiem jeszcze jak pracuje w nim radio, bo przejściówkę z DIN będę miał dopiero na dniach. To na razie tyle, będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc :)
Awatar użytkownika
pan_winyl
Gramofon: Elac Miracord 750MII

Post autor: pan_winyl »

Elac Miracord 750 Mark II + Philips GP 400 MKII / AT-VM95C

Nivico 5020u / Toshiba SA 320
Onkyo Integra 2066

Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55
Awatar użytkownika
rzuff

Wygląda prawie tak samo, ale pytanie jaka jest różnica między 5030 a 5031 w nazwie.
Awatar użytkownika
rzuff

Widzę, że temat nie znalazł swoich fanów :P

Mam drobny problem z gniazdem głośnikowym - mianowicie, pierwszy raz takie widzę i nie wiem nawet jak to nazwać nie mówiąc już o znalezieniu do niego wtyczki. Spotkał się ktoś z czymś takim?

Obrazek (mam nadzieję, że zdjęcie działa)
Efendi

Post autor: Efendi »

ja nie widzę obrazka .
Awatar użytkownika
rzuff

hm, podaję więc link bezpośredni:

http://www31.speedyshare.com/CdCZg/c935 ... 8127-o.jpg (wystarczy kliknąć "slow download" i zdjęcie się wyświetli)
Awatar użytkownika
olsza84
Gramofon: Dual Fever

Re: Telefunken Studio Center 5031 hifi

Post autor: olsza84 »

He he pewnie, że większość tu się spotkała ;) To zwykłe stare gniazdo DIN, często stosowane m.in w sprzętach niemieckich właśnie. Wpisz w allegro "wtyk din głośnikowy" i już będziesz miał i to za grosze :)
NAD 160a / NUDAmini / Philips CD-350 / Braun LS 120
Dual 601, 604, 704, 3x721, 1019, 1209, 1218, 1219, 1229, 1249, Perpetuum Ebner 2020L, Perpetuum Ebner PE 34

FB:Dual Fever
IG:Dual Fever
Awatar użytkownika
rzuff

Dzięki wielkie :) czyli wychodzi na to, że mogę połączyć dwa takie wtyki z żyłami od kabla 2xRCA i zadziała, dobrze rozumiem? Albo czy jest opcja dostania gdzieś adaptera np z tego DIN na RCA?
Awatar użytkownika
olsza84
Gramofon: Dual Fever

Re: Telefunken Studio Center 5031 hifi

Post autor: olsza84 »

To są akurat wejścia pod kolumny głośnikowe, więc 2 takie wtyki mocujesz (lutujesz lub przykręcasz śrubką - zależy jaki wtyk kupisz) do przewodu głośnikowego a nie rca.
NAD 160a / NUDAmini / Philips CD-350 / Braun LS 120
Dual 601, 604, 704, 3x721, 1019, 1209, 1218, 1219, 1229, 1249, Perpetuum Ebner 2020L, Perpetuum Ebner PE 34

FB:Dual Fever
IG:Dual Fever
Awatar użytkownika
rzuff

Ale jeśli chcę podpiąć pod to kolumny, które mają w sobie gniazdo 2xRCA (a nie wystający kabel jak stare głośniki), to jedyna opcja to połączenie kolumn kablem 2xRCA do takich właśnie wtyczek din, a skoro każdy kabel RCA ma dwie żyły, to na logikę te żyły powinny pasować do takiej właśnie wtyczki, czyli generalnie efekt taki sam jak opisałeś, a idąc tym tropem możliwe jest stworzenie gotowego adaptera z DIN na gniazdo RCA ;) dlatego upewniałem się czy dobrze rozumiem :)

a właśnie trafiłem już na coś takiego: http://allegro.pl/adapter-kabel-wtyk-gl ... 79525.html
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

rzuff pisze:upewniałem się czy dobrze rozumiem
Nie do końca.

Jeśli z kolumn wychodzi przewód z wtykami RCA, to są to najpewniej kolumny aktywne, czyli z wbudowanym własnym wzmacniaczem. Jeśli kolumny mają regulację głośności, to tak jest. Podpięcie wejścia wzmacniacza takich kolumn do wyjścia głośnikowego innego wzmacniacza może skończyć się fajerwerkami.
Awatar użytkownika
rzuff

Czyli przy takich kolumnach aktywnych taka przejściówka jaką podałem nie ma opcji poprawnie zadziałać? Albo inaczej, czy możliwe jest podłączenie tego w taki sposób:
To: http://www.radiomuseum.org/r/telefunken ... _hifi.html podłączone taką przejściówką: http://allegro.pl/adapter-kabel-wtyk-gl ... 79525.html do kolumn z własnym wzmacniaczem (aktywnych) LUB taka sama opcja ale z przedwzmacniaczem gramofonowym po drodze? Czy po prostu nie ma zmiłuj i muszą być to kolumny nieaktywne jeśli ma zadziałać?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Jestem trzeci który Tobie to pisze: nie, to nie zadziała, chyba że planujesz palić sprzęt.

Jeśli Telefunken ma tzw. pętlę magnetofonową to możesz z niej skorzystać, robiąc wypust na głośniki.

Po drodze nie będzie w żaden sposób potrzebny przedwzmacniacz gramofonowy, bo Telefunken ma przecież własny, wbudowany.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
rzuff

Ogarnąłem już temat głośników aktywnych i pasywnych, dzięki więc za oświecenie i uratowanie moich kolumn przed usmażeniem ;)
ODPOWIEDZ