Pioneer pl-514 - anti-skating po wymianie wkladki?

Kosmiczne talerze z ramionami
ODPOWIEDZ
lelipou

Post autor: lelipou »

Cześć,
Mam gramofon Pioneer pl-514. Dzisiaj wymieniłem wkładkę z Sony vl-32g na AT120Eb. Wydaje mi się, że wszystko ustawiłem jak należy (na tyle na ile dałem redę), jedynie anti-skating nadal nawala. Regulację robię na czystej stronie płyty (bez rowków). Ze starą wkładką bez problemu udało mi się tak wyregulować anti-skate, że w dowolnym miejscu płyty ramię nie przesuwało się ani do środka ani do krawędzi płyty. Po zmianie wkładki jest tak, że o ile po regulacji przy krawędzi ramię pozostaje w miejscu, o tyle położone bliżej środka już ucieka w stronę krawędzi; gdy zrobię odwrotnie - jest analogicznie: jeśli wyreguluję tak, że ramię pozostawione bliżej środka nie ucieka w stronę krawędzi, to z kolei położone przy krawędzi ucieka do środka.
Czy jest to naturalne zachowanie, czy może jednak coś źle wyregulowałem, a może sprzęt zaczął mi nawalać?

Będę wdzięczny za każdą pomoc.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

lelipou pisze:Regulację robię na czystej stronie płyty (bez rowków).
A kto powiedział, że to jest dobry pomysł? Serio, pokaż mi gościa :) Trzeba w końcu coś z nim zrobić żeby ludzie głupot nie powtarzali.

Jak ustawiłeś overhang?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
lelipou

Re: Pioneer pl-514 - anti-skating po wymianie wkladki?

Wojtek pisze: A kto powiedział, że to jest dobry pomysł? Serio, pokaż mi gościa :) Trzeba w końcu coś z nim zrobić żeby ludzie głupot nie powtarzali.
Kurcze, jest już tyle informacji, że trudno ustalić która jest trafna. Poczytałem o tym na czym anti-skating polega i ta metoda wydała mi się sensowna. Jeśli jest inaczej to chętnie zrewiduję przekonanie :D
Wojtek pisze: Jak ustawiłeś overhang?
Wartość wziąłem ze specyfikacji gramofonu (49 mm).
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

lelipou pisze: Kurcze, jest już tyle informacji, że trudno ustalić która jest trafna. Poczytałem o tym na czym anti-skating polega i ta metoda wydała mi się sensowna. Jeśli jest inaczej to chętnie zrewiduję przekonanie :D
To było by trafne gdyby odtwarzana płyta była płaska. W związku z tym że nie jest tylko ma rowki i te rowki mocniej ciągną igłę niż płaska antyskating powinien byś ustawiony co najmniej tak żeby był mocniejszy niż równowaga na czystej płycie ale to też takie ustawianie na oko.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

lelipou pisze:Wartość wziąłem ze specyfikacji gramofonu (49 mm).
Specyfikacja gramofonu mówi o 15.5mm, więc powiedz mi lepiej skąd naprawdę wziąłeś te 49mm :morda:
Nie mówię że to jest zła wartość, żeby nie było :)

Generalnie z tego co rozumiem przejmujesz się że nie jesteś w stanie "ustawić" antiskatingu na czystej płycie.
A jak ustawisz AS zgodnie z prostymi zasadami to... czy objawia się jakiś problem typowy dla złego AS przy odtwarzaniu płyt?
Jeśli nie to... czy na pewno jest sens się przejmować? :)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Bacek

49 to odległość czubka igły od mocowania headshela przy której jest poprawny overhang 15,5mm i w związku z tym obaj macie rację.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

W sumie to zwracam honor, w instrukcji faktycznie podają 49mm, co obala moją teorię że coś zostało zmyślone lub wzięte "skądś" :morda:
Wsparcie finansowe forum
lelipou

Wojtek pisze:Generalnie z tego co rozumiem przejmujesz się że nie jesteś w stanie "ustawić" antiskatingu na czystej płycie.
A jak ustawisz AS zgodnie z prostymi zasadami to... czy objawia się jakiś problem typowy dla złego AS przy odtwarzaniu płyt?
Jeśli nie to... czy na pewno jest sens się przejmować? :)
Problemy może i się nie objawiały, ale chciałem ustawić to jak należy. Czyli generalnie przy anti-skatingu ustawionym wg nacisku wkładki nie przejmować się lataniem ramienia po czystej płycie.
Awatar użytkownika
Bacek

Powinno latać ale tylko w jedną określoną stronę, zawsze muszę się zastanawiać która to jest. W każdym razie w przeciwną niż ta w którą idzie z antyskatingiem ustawionym na 0. Bo w tą druga to na 100% będzie źle a w tą pierwszą może być dobrze albo trochę źle.
Awatar użytkownika
klin
Gramofon: Thorens 125 MK II

Post autor: klin »

Ramię z odpowiednio ustawionym AS powinno uciekać do zewnątrz czystej/gładkiej płyty. Jak masz AS na zero to będzie zasuwało do środka płyty.
lelipou

Ok ustawiłem, dzięki wszystkim za pomoc!
ODPOWIEDZ