Potrzebna pomoc - Lehnert PS 907 - aktywny tylko jeden kanał

Kosmiczne talerze z ramionami
ODPOWIEDZ
Immortalon

Post autor: Immortalon »

Witam wszystkich!

Kilka dni temu zakupiłem gramofon Lehnert PS 907 (o którym pisane było w temacie "Gramofony do 400 zł"). Gramofon dotarł do mnie bez żadnego uszczerbku, w idealnym wręcz stanie, jednak po podłączeniu go okazało się, że dźwięk generowany jest tylko przez jeden głośnik. Od czasu do czasu oba kanały "złapią" dźwięk, jednak trwa to krótką chwilę, po czym znów dźwięk słychać tylko z jednej kolumny (czasem coś załapie, gdy poruszam kablami bądź delikatnie gramofonem).
Dodam tylko, iż sprzedawca zaznaczył, że igła jest "najprawdopodobniej do wymiany". Nie wiem jednak, czy omawiany przeze mnie problem to kwestia samej igły.
W gramofonie znajduje się wkładka Shure M 75 6s, a sam gramofon testowałem na dwóch wzmacniaczach - Grundig v8200 MK II oraz Technics SU-X101 w podłaczeniu zarówno do wejścia "phono" jak i przez "aux".

poniżej zamieszczam poglądowe zdjęcia kabli oraz wkładki z igłą.

Z góry dziękuję za pomoc w rozwiązaniu problemu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
zbyszek1982

Re: Potrzebna pomoc - Lehnert PS 907 - aktywny tylko jeden k

Post autor: zbyszek1982 »

Jeżeli umiesz lutować, to na początek przylutuj od nowa kable sygnałowe do wtyczek. Jakiś "miszcz" lutownicy to robił i źle to wygląda.
Potem sprawdź miernikiem czy jest przejście od pinów gniazda headshella do masy i bolców we wtyczkach.

Poza tym, sądząc po kablach, to wtyczki są przylutowane odwrotnie niż powinny. Biała do prawego kanału, a czerwona do lewego.
Immortalon

Post autor: Immortalon »

Już doszedłem co i jak - wszystko wskazuje na to, że to faktycznie kabel sygnałowy jest uszkodzony. Znalazłem miejsce jego uszkodzenia, w którym nawet najmniejsze poruszenie powoduje zanik sygnału w prawym kanale. Póki co w tym miejscu kabel wygiąłem i przywiązałem drucikiem do reszty kabla. Z taką "pętlą" wszystko działa jak należy. Oczywiście to tylko zabieg doraźny, pewno zaraz po świętach zabiorę się za przerobienie jego końcówki.
ODPOWIEDZ