Sub Jamo 210 sam sie budzi

Głośniki w kolumnach i inne słuchawki
ODPOWIEDZ
taperson

Post autor: taperson »

kupilem zestaw jamo s 626 hsc i sub jamo 210. wszystko spielem gra fajnie i ogulnie jest cacy
jednak jest jeden maly problem
mianowicie sub posiada funkcje "auto" przy włączniku ktora jest super wygodna.
sub sie uruchamia kiedy trzeba i wyłącza kiedy jest juz niepotrzebny.
ostatnio powstała taka nie dogodność ze samoistnie sie "wzbudza" i lekko buczy mimo ze amp jest wyłączony. buczenie jest słyszalne tylko przy idealnej ciszy (czyli w srodku nocy) w ciagu dnia widać ze sie wzbudził (świeci dioda) mimo ze sprzet nie działa dotykając membranę delikatnie wyczuwalne sa wibracje.

wcześniej czytałem jakis watek na temat buczenia suba i zależności od jakości kabla, ( u mnie kabel dodany przez producenta po jednym cinczu zwykła cienizna) jednak o ile kabel by tłumaczył buczenie to nie tłumaczy wzbudzania.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Pytanie czy nie ma jakiegoś sprzężenia na przewodzie z wzmacniacza. Sub jest aktywny, więc w trybie auto elektronika nasłuchuje wejście cały czas.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
taperson

wzbudzenie jako tako jest strickte sygnałem z ampa no ale skoro jest wyłączony ?? to myślisz ze cos po kablu sieje? znazy sie zbiera zaklucenia?
no ale z czego?
dajmy na to w nocy kiedy wszystko jest pousypiane
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

taperson pisze: to myślisz ze cos po kablu sieje? znazy sie zbiera zaklucenia?
No chociażby.

A jaki to wzmacniacz?
Wsparcie finansowe forum
taperson

Denon AVR-X2100W
taperson

pierwsze sprawdzenie, po odpięciu kabla buczenie ustało. pozostawię tak i zobaczymy czy sie wzbudzi
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Taki amplituner KD jest dopiero wyłączony jak mu wyciągniesz kabel zasilania z tyłu, a tak to ma tryb stand-by :)
Wsparcie finansowe forum
taperson

no ale stand-by nie daje napiec na wyjscia,koncówki itp. przeież - no i po za tym te wzbudzanie i buczenie jest od kilku dni
raz jest raz nie , nie zalzenie od tego czy apm jest wyłaczony czy nie.

dzis byl test w postaci odłączonego kabla i całą noc nic sie nie włączyło. czyli kabel i chyba wiem juz co jest przyczyna kael byl za krótki i go sztukowałem przedłużaczem do czincza. i pewnie to miejsce jest powodem zbierania zanieczyszczenia - budownictwo wielka plyta- tu takie sa zakłócenia ze nawet radio na zwykłej antenie nie chce dobrze odbierać i to pewnie to wzbudza suba powodując buczenie
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

taperson pisze:no ale stand-by nie daje napiec na wyjscia,koncówki itp. przeież
Różnie bywa z takim sprzętem ;) Spotkałem się z amplitunerem KD Denona (nie pamiętam modelu), który mimo stand-by potrafił robić "bu" w głośnikach jak zgasiłeś lampę wpiętą do tego samego gniazdka.
taperson pisze:czyli kabel
Czyli tak jak mówiłem :)
taperson pisze:i chyba wiem juz co jest przyczyna kael byl za krótki i go sztukowałem przedłużaczem do czincza.
Brzmi jak recepta na kłopoty :)
Wsparcie finansowe forum
taperson

Wojtek pisze:Różnie bywa z takim sprzętem Spotkałem się z amplitunerem KD Denona (nie pamiętam modelu), który mimo stand-by potrafił robić "bu" w głośnikach jak zgasiłeś lampę wpiętą do tego samego gniazdka.
n t o umie jest pod tym wzgledem ok, nic nie buczy nic nic nie brzęczy ale ja mam caly ten sprzęt wpięty na listwie ze stabilizatorem - no przynajmniej do tego czasu jak zrobiłem przedłużkę :evil:
Wojtek pisze:Brzmi jak recepta na kłopoty
chciałbym ale to dopiero poczatke rozpieruchy, dopiero co ułozyłem wszystkie kable w listwach i teraz musze to spruć zeby ten sztukowany kabel wymienić :evil:
a moze w tym miejscu gdzie jest łaczenie zastosować jakas osłonę albo co zeby nie zbierało situ elektromagnetycznego?

bo pruć wszystkie listwy to troche dramat :x
ODPOWIEDZ