No cóż, nie zawsze się uda coś kupić okazyjnie.Mam jeszcze pytanie do osób znających ten model.Czy ta część ramienia(przeciwwaga)na ,której wisi ciężarek powinna być sztywna czyli tak jakby zintegrowana z całym ramieniem/Pytam bo w tym modelu co go nabyłem ta część jest jakby to ująć "ruchoma" czyli zgina się delikatnie do góry i na dół.Czy tak ma być?zbyszek1982 pisze:To jest taka niby-licencyjna m75. Gra dosyć fajnie. Na pewno lepiej niż AT91. Oryginalnie była sprzedawana z igłą sferyczną. Czy straciłeś to nie wiem. Okazja to raczej nie była.trafalgar pisze:Wkładka to RFT ms 25.Czy straciłem na kupnie tego gramofonu?
Akai AP-D30 - przeciwwaga?
- trafalgar
- Gramofon: Kenwood KP 990
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Jaka to wkładka?
Przypomnij model gramofonu + to już wykracza poza wątektrafalgar pisze:Mam jeszcze pytanie do osób znających ten model.

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- trafalgar
- esdarek
- Gramofon: bambino
Jaka to wkładka?
Trzpień przeciwwagi zwykle montowany jest na tłumiku drgań(nie zawsze jednak). Nie ma jednak zwisać i dyndać ,a raczej być w jednej linii z ramieniem. Przy mocnym nacisku powinien się nieco poddawać.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Przydałoby się jakieś zdjęcie 

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- trafalgar
Re: Akai AP-D30 - przeciwwaga?
Oto oneWojtek pisze:Przydałoby się jakieś zdjęcie
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/22e ... 7d049.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/83a ... f2905.html
-
Położenie rurki przeciwwagi jest nieprawidłowe. Śruba mocująca ją do ramienia jest zgięta. Wyprostuj to delikatnie, póżniej wykręć śrubę i wymień lub wyprostuj całkowicie. Przy wkrecaniu pamietaj o radzie esdarka.
- trafalgar
Ok,zrobione.Teraz jest o wiele lepiej.Mam inne zmartwienie.Prawdopodobnie ciężarek nie jest oryginalny.Nie mogę wyważyć ramienia.Ramię jest w równowadze gdy ciężarek jest na samiutkim końcu przeciwwagi.Gdy go przesunę do środka i opuszczę ramię na płytę,igla podskakuje kilka razy.To samo jest przez podnoszeniu ramienia.
- esdarek
No to jeszcze masz zje..ną windę. Nie bez powodu zawsze powtarzam:
Nie licz na to, że kupisz gramofon, który ma 10-40 lat, wymienisz igłę i będzie jak nowy!!!
Każdy używany gramofon wymaga zawsze przeglądu, wymiany zużytych elementów, regulacji, smarowania itp.
Nie licz na to, że kupisz gramofon, który ma 10-40 lat, wymienisz igłę i będzie jak nowy!!!
Każdy używany gramofon wymaga zawsze przeglądu, wymiany zużytych elementów, regulacji, smarowania itp.
- trafalgar
@esdarek ,czy naprawa takiej windy,żeby opuszczała i podnosiła się wolniutko to skomplikowana sprawa?
Pomijając uszkodzoną windę ,wyszedł w praniu lepszy numer.Mianowicie nie mogłem ustawić(wyważyć )ramienia,ani antyskaitingu,igł po opuszczeniu ramienia uciekała a to w jedna ,a to w drugą stronę,rysując płytę .Ma szczęście pomyślałem wcześniej i założyłem na gramofon płytę do "testów".po WYMIANIE CAŁEGO HEADSHELLA Z HITACHI i ustawieniu wszystkiego,akai gra idealnie.Tak sobie myślę że sprzedający poleciał ze mną w "wuja" i na sztukę do sprzedania założył taką wkładkę.
Pomijając uszkodzoną windę ,wyszedł w praniu lepszy numer.Mianowicie nie mogłem ustawić(wyważyć )ramienia,ani antyskaitingu,igł po opuszczeniu ramienia uciekała a to w jedna ,a to w drugą stronę,rysując płytę .Ma szczęście pomyślałem wcześniej i założyłem na gramofon płytę do "testów".po WYMIANIE CAŁEGO HEADSHELLA Z HITACHI i ustawieniu wszystkiego,akai gra idealnie.Tak sobie myślę że sprzedający poleciał ze mną w "wuja" i na sztukę do sprzedania założył taką wkładkę.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Zastanów się czy nie warto tego "okazyjnego" zakupu jednak zwrócić 

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- trafalgar
Na domiar złego jeszcze auto-return nie działa.Dobiła mnie ta "okazja"
- esdarek
Ja bym zwracał. Narobisz sobie pracy,kosztów ,a i tak nie będziesz miał pewności, czy sprzęt będzie działał poprawnie. Przy zakupie gramofonu obowiązują takie same zasady jak przy zakupie używanego auta-tanie znaczy drogie, handlarz nie naprawia-handlarz picuje!
- trafalgar
Napisałem już do sprzedawcy emaila,przedstawiłem jak sprawa wygląda.Teraz czekam na odpowiedź i jego decyzję.