jakie kolumny do 2.5 tys.
- ozzman
nosze sie z zamiarem zmiany kolumn(obecnie altus300) na lepsze.chcialbym skorzystac z wiedzy forumowiczow i zadac dwa pytania
1.jakie kolumny dobrac do wzmacniacza yamaha s 500 aby gralo to naprawde dobrze poczawszy od cichego do glosnego sluchania.pomieszczenie 30m2
2.planuje zakup drugiego wzmacniacza kenwood ka 6100 i chcialbym rowniez i wtym zestawie uzyskac mozliwie najlepszy dzwiek
oba zestawy jako zrodlo dzwieku beda mialy gramofony
zalezy mi na dobrym,cieplym odsluchu.
budzet na kolumny(nowe)2000-2500 max.Tansze i dobre tez mile widziane
1.jakie kolumny dobrac do wzmacniacza yamaha s 500 aby gralo to naprawde dobrze poczawszy od cichego do glosnego sluchania.pomieszczenie 30m2
2.planuje zakup drugiego wzmacniacza kenwood ka 6100 i chcialbym rowniez i wtym zestawie uzyskac mozliwie najlepszy dzwiek
oba zestawy jako zrodlo dzwieku beda mialy gramofony
zalezy mi na dobrym,cieplym odsluchu.
budzet na kolumny(nowe)2000-2500 max.Tansze i dobre tez mile widziane
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
W sensie że chcesz jedną parę podpinać do dwóch wzmacniaczy?
Od Altusów 300 stosunkowo łatwo i tanio zrobić przeskok, tyle Ci powiem

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- ozzman
Re: jakie kolumny do 2.5 tys.
chce miec dwa zestawy w dwoch roznych pomieszczeniachWojtek pisze:W sensie że chcesz jedną parę podpinać do dwóch wzmacniaczy?
jakie kolumny proponujesz do podanych modeli wzmacniaczy?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Czyli te 2.5 tysiąca to budżet na dwie pary kolumn, a nie na jedną? Wolę się upewnić 

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- ozzman
narazie planuje przeznaczyc te pieniadze na jedna pare,a za jakis czas jak sprzedam altusy i dozbieram kasy to wtedy mam zamiar kupic druga pare kolumn.Wojtek pisze:Czyli te 2.5 tysiąca to budżet na dwie pary kolumn, a nie na jedną? Wolę się upewnić
slyszalem dobre opinie o wharfedale 10.7 ale osobiscie nie slyszalem ich na zywo wiec nie wiem czy sa warte ceny
- ozzman
-
ja mam 10.6 i jestem zadowolony, ale kupiłem je dość okazyjnie i "mojej" ceny są warte na 100% 

-
Jeśli to muszą być nowe to weź też pod uwagę Melodika BL 40.Niezbyt może urodziwe(szczególnie bez maskownic),ale jak na budżetowe chińczyki(podobnie jak Wharfedale)wypadają bardzo dobrze.
- ozzman
-
- Gramofon: stary
Nie wiem czy temat wciąż jest aktualny, ale z mojej strony mogę podpowiedzieć, że za kwotę 2,5 tyś. można zrobić samemu jakiś zestaw. Za tą samą cenę otrzymujemy znacznie lepszej jakości brzmienie dopasowane pod swoje preferencje
Ewentualnie zbudowanie kolumn można zlecić komuś innemu, jeśli samemu się nie ma na to czasu (polecam się
)

Ewentualnie zbudowanie kolumn można zlecić komuś innemu, jeśli samemu się nie ma na to czasu (polecam się

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Jeszcze pozostaje kwestia doświadczenia i wiedzy wykonawcy
Jak buda wyjdzie "na łapu capu" to najlepsze przetworniki nie pomogą.

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Pawelec
- Gramofon: Składak
Bardzo odważna tezagrzechu pisze:Nie wiem czy temat wciąż jest aktualny, ale z mojej strony mogę podpowiedzieć, że za kwotę 2,5 tyś. można zrobić samemu jakiś zestaw. Za tą samą cenę otrzymujemy znacznie lepszej jakości brzmienie dopasowane pod swoje preferencje![]()
Ewentualnie zbudowanie kolumn można zlecić komuś innemu, jeśli samemu się nie ma na to czasu (polecam się)

Tak jak Wojtek napisał
Jak buda wyjdzie "na łapu capu" to najlepsze przetworniki nie pomogą.

AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122
Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
viewtopic.php?t=15809#p307122
Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
-
- Gramofon: stary
Wiadoma sprawa, ale każdy kto się tym zajmuje, wie że "buda" to najłatwiejsza część zaprojektowania i wykonania kolumn. Poza tym to i same przetworniki nie grają. Całym sercem zestawu jest zwrotnica przecież.Jak buda wyjdzie "na łapu capu" to najlepsze przetworniki nie pomogą.
Po pierwsze- DIY to niekoniecznie musi to być średni poziom, a jeżeli chodzi o cenę to tak jak w sklepowych zestawach- wszystko jest efektem pewnych kompromisów lub ich brakuOczywiście można zamówić wersję DIY istniejących konstrukcji, lecz to jest średni poziom i wcale nie wychodzi taniej od produkcji masowej. Jeżeli jednak mówimy o własnych konstrukcjach DIY to byłbym baaardzo daleki od proponowania zrobienia zestawu komuś kto nie ma dużego doświadczenia i pojęcia o zasadach konstruowania kolumn głośnikowych
Po drugie- proponowane w temacie kolumny to jest właśnie średni poziom (co najwyżej), tylko, że ze sklepowej półki
Po trzecie- oczywistym jest to, że lepiej jest zlecić to komuś kto doświadczenie ma

Dodam tylko, że chciałem tylko wspomnieć o pewnej alternatywnej formie zdobycia kolumn do swojego stereo. Zawsze to jakaś dodatkowa opcja