Po bojach z próbami zakupu hallotronu do Technicsa sl-b202, dałem sobie na razie spokój (nawet większość zagranicznych sklepów, pomimo pozytywnej informacji na stronie, tego już nie posiada). Może uda mi się kiedyś okazyjnie zakupić całą płytkę lub tzw. "zwłoki" na części, to go złoże. Obecnie odpoczywa sobie w spokojnym miejscu

Jestem teraz w posiadaniu gramofonu tej samej marki tyle, że model z napędem bezpośrednim (jak w tytule postu). Wizualnie niewielka różnica, ale obroty są stabilne i przy tej samej wkładce kanały wydają się być lepiej separowane, zaś sygnał trochę mocniejszy (a może to tylko złudzenie, a może kwestia jakości okablowania?). Jeśli chodzi o funkcje tego obecnego i poprzedniego modelu, to są praktycznie identyczne. Mam jednak mały problem, gdyż cueing nie reaguje i winda jest w dolnym położeniu. Początkowo myślałem, że cały mechanizm windy jest walnięty, ale auto-stop działa czyli po skończeniu płyty ramię jest podnoszone i wędruje na "miejsce parkingowe". Nie dzieje się jednak tak przy każdej płycie i czasami trzeba ręcznie odstawić ramię. Wygląda jakby zabrakło kilku milimetrów do prawidłowego zadziałania auto-stopu. Może to kwestia jakiejś regulacji? Co do samego przełącznika cueing to wygląda to tak, jakby, pomimo ruchu, niczego on nie przesuwał, sprawia wrażenie atrapy, braku fizycznego połączenia z czymkolwiek w środku. Nie wiem, czy mechanizm ten działa na tej samej zasadzie, co w modelu b202, ale tam wyczuwalny i słyszalny był moment przełączenia. Być może jest to jakaś blokada samoistna a może ktoś chciał celowo wyłączyć tę funkcję? W zasadzie gramofon gra, tyle, że bez tej funkcji jest mniej komfortowo, gdyż sprzęt jest teraz sterowany całkowicie ręcznie. Jako, że nie udało mi się znaleźć w sieci manuala serwisowego do tego modelu (dostępny jest tylko owners manual na vinylengine.com), może ktoś dysponuje takowym i mógłby mi podesłać plik lub link do niego? Znalazłem jedynie serwisówkę do sl-d303, ale nie wiem na ile różnią się te dwa modele. Nie chciałbym go otwierać na tzw. "pałę", bo być może mógłbym coś uszkodzić. Sl-b202 zamknięty był zwykłą płytka spilśnioną, którą zdejmowało się bardzo łatwo. Tutaj zaś wygląda to bardziej pancernie (zapewne przez napęd DD). Będę wdzięczny za wszelkie uwagi i pomoc