Technics SL-Q3 - podskakiwanie ramienia
-
Witajcie
Próbowałem sam, ale chyba tym razem w starciu ja kontra maszyna poległem i muszę Was prosić o pomoc.
Zacznę od tego jakiego sprzętu dotyczy problem:
Gramofon Technics Quarz Sl-Q3
Wkładka Technics 207c
Co się stało: Gramofon zakupiłem około rok temu, ale nie ustawiałem w nim nacisku ramienia. Działało dobrze, choć niepokoiło mnie szuranie igły słyszalne przy wykręceniu głośności na ciszach między utworami.
Stwierdziłem, że moje ustawienia mogą być niewłaściwe i może wypadało by się nauczyć regulacji. Poczytałem i postanowiłem pokręcić ustawieniami zgodnie z tutorialem.
Rezultat. Ustawiłem nacisk na 2g i taki odpowiadający antyskating 2. Problem w tym, że przy najlepszym ustawieniu jakie jestem w stanie wyregulować ramie zaczęło podskakiwać. Objawia się to lekkim ruchem ramienia do góry co obrót płyty i charakterystycznym "łupnięciem" w głośnikach. Nie jestem w stanie stwierdzić co jest nie tak, bo nie mam doświadczenia w takich regulacjach i w problemach które w takich sytuacjach występują. Próbowałem regulować w górę i w dłó nacisk ale wkładka zaczyna jeszcze bardziej podskakiwać a przy zbyt lekkim nacisku (w granicach 1,5) wrecz zaczynałą przeskakiwać.
Czy mógłbym prosić bardziej doświadczonych użytkowników o pomoc w ustawieniu.
Nagrałem filmik prezentujący co się dzieje. Kiedy wsłuchać się, słuchać to łupanie, kiedy igła podskakuje.
https://www.youtube.com/watch?v=m4ip4HDyZyA
I dodatkowo chciałem zapytać:
Wynalazłem, że nacisk zalecany dla tej wkładki to między 1,5 - 2 ale nie mam oficjalnej instrukcji. Czy ktoś może potwiedzić jakie są zalecane parametry tej wkładki?
Dziękuje bardzo
Próbowałem sam, ale chyba tym razem w starciu ja kontra maszyna poległem i muszę Was prosić o pomoc.
Zacznę od tego jakiego sprzętu dotyczy problem:
Gramofon Technics Quarz Sl-Q3
Wkładka Technics 207c
Co się stało: Gramofon zakupiłem około rok temu, ale nie ustawiałem w nim nacisku ramienia. Działało dobrze, choć niepokoiło mnie szuranie igły słyszalne przy wykręceniu głośności na ciszach między utworami.
Stwierdziłem, że moje ustawienia mogą być niewłaściwe i może wypadało by się nauczyć regulacji. Poczytałem i postanowiłem pokręcić ustawieniami zgodnie z tutorialem.
Rezultat. Ustawiłem nacisk na 2g i taki odpowiadający antyskating 2. Problem w tym, że przy najlepszym ustawieniu jakie jestem w stanie wyregulować ramie zaczęło podskakiwać. Objawia się to lekkim ruchem ramienia do góry co obrót płyty i charakterystycznym "łupnięciem" w głośnikach. Nie jestem w stanie stwierdzić co jest nie tak, bo nie mam doświadczenia w takich regulacjach i w problemach które w takich sytuacjach występują. Próbowałem regulować w górę i w dłó nacisk ale wkładka zaczyna jeszcze bardziej podskakiwać a przy zbyt lekkim nacisku (w granicach 1,5) wrecz zaczynałą przeskakiwać.
Czy mógłbym prosić bardziej doświadczonych użytkowników o pomoc w ustawieniu.
Nagrałem filmik prezentujący co się dzieje. Kiedy wsłuchać się, słuchać to łupanie, kiedy igła podskakuje.
https://www.youtube.com/watch?v=m4ip4HDyZyA
I dodatkowo chciałem zapytać:
Wynalazłem, że nacisk zalecany dla tej wkładki to między 1,5 - 2 ale nie mam oficjalnej instrukcji. Czy ktoś może potwiedzić jakie są zalecane parametry tej wkładki?
Dziękuje bardzo
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
No to już mamy pierwszy błąd.Levis pisze:Gramofon zakupiłem około rok temu, ale nie ustawiałem w nim nacisku ramienia.
To akurat bywa normalne. Zależy od stanu płyty i igły.Levis pisze:Działało dobrze, choć niepokoiło mnie szuranie igły słyszalne przy wykręceniu głośności na ciszach między utworami.
Zakładam, że dobrze wyważyłeś ramię zanim zmieniłeś ustawienie nacisku.
Wygląda OK. Masz tylko jedną płytę czy na każdej masz mniej więcej to samo?Levis pisze: Nagrałem filmik prezentujący co się dzieje. Kiedy wsłuchać się, słuchać to łupanie, kiedy igła podskakuje.
Igłę wymieniałeś, czy założyłeś tak jak z naciskiem rok temu, że "skoro gra to jest OK"?

Potwierdzam, że producent zaleca przedział 1.5-2g, czyli optymalnie 1.75g.Levis pisze:Czy ktoś może potwiedzić jakie są zalecane parametry tej wkładki?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: Technics SL-Q3 - podskakiwanie ramienia
Ustawiłem tak jak pokazują tutoriale czyli ma trzymac równowagę, kręcimy miernik na 0 i od tego poziomu ustawiamy nacisk.
Mam sporo płyt i na każdej zachowuje się inaczej. Ten Sting z filmu jest akurat dziś kupiony i płyta jest dośc gruba, ale np na Communique Dire Straits z 1979 troche lepiej idzie, mniej podskakuje, ale też podskakuje. Zwłaszcza to podskakiwanie jest niepokojące, bo wcześniej tego nie miałem...tylko szuranie igły.
Co do igły to nic nie wymieniałem, kupiłem, postawiłem i grała. Wiem wiem...powinienem był ustawić, ale czytając w innym wątku jak ktoś się ceregielił z tym 2 godziny nie chciałem spieprzyć jak działało dobrze:)
Swoją drogą po czym poznać, że igła nadaje się do wymiany?Czy prócz zniekształceń dzwięku cos to sugeruje?
I wracając do podskakiwania, czy powinienem coś z tym dalej kombinować z naciskiem?
Mam sporo płyt i na każdej zachowuje się inaczej. Ten Sting z filmu jest akurat dziś kupiony i płyta jest dośc gruba, ale np na Communique Dire Straits z 1979 troche lepiej idzie, mniej podskakuje, ale też podskakuje. Zwłaszcza to podskakiwanie jest niepokojące, bo wcześniej tego nie miałem...tylko szuranie igły.
Co do igły to nic nie wymieniałem, kupiłem, postawiłem i grała. Wiem wiem...powinienem był ustawić, ale czytając w innym wątku jak ktoś się ceregielił z tym 2 godziny nie chciałem spieprzyć jak działało dobrze:)
Swoją drogą po czym poznać, że igła nadaje się do wymiany?Czy prócz zniekształceń dzwięku cos to sugeruje?
I wracając do podskakiwania, czy powinienem coś z tym dalej kombinować z naciskiem?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Zbyt często się zdarza, że ktoś tu przychodzi z problemem dot. ustawienia ramienia, a wychodzi na jaw, że zamiast coś sensownego przeczytać to posiłkował się tylko filmikami na youtubeLevis pisze:tak jak pokazują tutoriale

Problem w tym, że bez doświadczenia nie masz jak poznać, że "działa dobrze", poza tym że jakoś gra.Levis pisze:ale czytając w innym wątku jak ktoś się ceregielił z tym 2 godziny nie chciałem spieprzyć jak działało dobrze:)
Winyl zagra nawet jeśli igła będzie źle ustawiona, a dopiero potem można płakać, że zarówno płyta jak i igła dostały w kość.
To też wymaga doświadczenia. Jak zaczynasz ze świeżą igłą to możesz później poznać co jest nienaturalne, chociaż jak już takie rzeczy się zdarzają to zwyczajowo już dawno powinna być igła wymienionaLevis pisze:Swoją drogą po czym poznać, że igła nadaje się do wymiany?Czy prócz zniekształceń dzwięku cos to sugeruje?

Czasami problemy z dźwiękiem wynikają z igły i/lub ramienia, a czasem po prostu z płyty.
Wymień igłę na nową, sprawdź czy coś się zmieni, jeśli nic to wrócimy do sprawy.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Dzięki Wojtku
W takim razie czy wymieniał byś samą igłę czy wymienił całą wkładkę?
Igłę do tego modelu widzę można kupić za około 60zł.
http://wamataudio.pl/igly/technics/igla ... s-207.html
Tak jak ciężko mi powiedzieć czy igła jest ok czy nie tak nie bardzo wiem czy wkładka jest ok czy nie...gra...jak na moje ucho całkiem ładnie. Ale nie mam pojęcia ile wcześniej grała u poprzedniego/poprzednich właścicieli.
Jeśli byś wymieniał wkładkę od razu z igłą to czy polecił byś coś do tego modelu z przedziału tak do 300 - 400zł? (oczywiście może być taniej jeśli coś sensownego by było)
W takim razie czy wymieniał byś samą igłę czy wymienił całą wkładkę?
Igłę do tego modelu widzę można kupić za około 60zł.
http://wamataudio.pl/igly/technics/igla ... s-207.html
Tak jak ciężko mi powiedzieć czy igła jest ok czy nie tak nie bardzo wiem czy wkładka jest ok czy nie...gra...jak na moje ucho całkiem ładnie. Ale nie mam pojęcia ile wcześniej grała u poprzedniego/poprzednich właścicieli.
Jeśli byś wymieniał wkładkę od razu z igłą to czy polecił byś coś do tego modelu z przedziału tak do 300 - 400zł? (oczywiście może być taniej jeśli coś sensownego by było)
- tollo
Sama igła wystarczy. Chyba, że Ci nie pasuje brzmienie tej?Levis pisze:W takim razie czy wymieniał byś samą igłę czy wymienił całą wkładkę?
-
Mnie jak najbardziej odpowiada (inna sprawa, że nie słyszałem żadnej innej:)
Dzięki
Przy ustawieniu nico powyżej 2g w okolicach 2,2g widzę że zaczyna nieco mniej drgać.
Ale wymienię igłę i wtedy zobaczymy.
Czy po wymianie igły będę potrzebował jakoś dodatkowo igłę i wkładkę ustawiać?
Dzięki
Przy ustawieniu nico powyżej 2g w okolicach 2,2g widzę że zaczyna nieco mniej drgać.
Ale wymienię igłę i wtedy zobaczymy.
Czy po wymianie igły będę potrzebował jakoś dodatkowo igłę i wkładkę ustawiać?
- tollo
Przeprowadź kalibracje od nowa.Levis pisze:Czy po wymianie igły będę potrzebował jakoś dodatkowo igłę i wkładkę ustawiać?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Dlatego właśnie zawsze radzimy by wymienić igłę, już na starcie. Dość logiczne, nie sądzisz?Levis pisze:Ale nie mam pojęcia ile wcześniej grała u poprzedniego/poprzednich właścicieli.

Nie ten dział + nie wiem czego słuchasz + chyba jeszcze nic nie poczytałeś z działu wkładkowego, a podobne pytania padają częstoLevis pisze:Jeśli byś wymieniał wkładkę od razu z igłą to czy polecił byś coś do tego modelu z przedziału tak do 300 - 400zł? (oczywiście może być taniej jeśli coś sensownego by było)

Na razie zmień igłę.
Zawsze warto na nowo sprawdzić ustawienia. Chyba już wiesz, że nie zajmuje to 2h?Levis pisze:Czy po wymianie igły będę potrzebował jakoś dodatkowo igłę i wkładkę ustawiać?

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
No tak ale widziałem jeszcze oprócz ustawiania ramienia ustawianie igły poprzez taką...hmm nie wiem jak to nazwać po ludzku....templejtkę z miarką i celownikiem. I tego jeszcze nie ogarniam.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Tzw. overhang. Jakbyś cokolwiek przeczytał to byś wiedział jak to się nazywa. Na razie widzę jedynie nieco lenistwa 
Raczej masz to dobrze ustawione, ale skontrolować ustawienie wkładki też można. Może być szablon albo linijka.
Czytnij sobie: http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=12&t=1032

Raczej masz to dobrze ustawione, ale skontrolować ustawienie wkładki też można. Może być szablon albo linijka.
Czytnij sobie: http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=12&t=1032
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum