Dobór wkładki ITT 8012
-
Dobór wkładki ITT 8012
Witam. Byłbym wdzięczny za wszelką pomoc. Mam gramofon ITT 8012. Jest w nim zamontowana wkładka AT 12 XE. Z tego co wyczytałem, taką właśnie montowano fabrycznie. Domyślam się, że jest tam od nowości, więc ma pewnie sto lat. Jeśli nawet jakimś cudem byłaby sprawna, to i tak nie podoba mi brzmienie (wiem, że cały tor ma znaczenie, ale on raczej się nie zmieni), ponieważ jest zbyt jazgotliwe, czyli za dużo najwyższych częstotliwości i przy okazji za mało niskich. Czytam, czytam, ale i tak za "cienki" jestem, żeby sobie poradzić. Nie wiem czym się kierować przy kupnie wkładki. Mogę przeznaczyć na nią do 350 zł. Pomożecie? Dzięki serdeczne.
- Winters
-
Dobór wkładki ITT 8012
A to nie jest przypadkiem jakaś DJ - ska? Jakoś mi się to źle kojarzy. Ale mogę się mylić. Fajnie byłoby wiedzieć dlaczego taka, a nie inna. Czym się kierować? Jakimi parametrami? Jak wkładka ma się do ramienia, itd. W każdym razie, za każdą pomoc - dziękuję.Winters pisze:Shure M44
- vinylpiotrek
Dobór wkładki ITT 8012
Nie!porcaro pisze:A to nie jest przypadkiem jakaś DJ - ska?
Shure prubuje ja sprzedawac także DJ-om, bo ma dość dobre prowadzenie w rowku i spory sygnał wyjściowy, ale ta wkładka była projektowana pod Hi-Fi i zastosowanie w radiofonii, ale do DJ też się nadaje.
Do twojego raczej M44G niż M44-7porcaro pisze:Jak wkładka ma się do ramienia, itd.
W tym przedziale cenowym trudno o lepszą.porcaro pisze: Fajnie byłoby wiedzieć dlaczego taka, a nie inna.

-
Re: Dobór wkładki ITT 8012
No to już jakiś "trop" jest. Faktycznie, poczytałem trochę i wcale nie jest to wkładka DJ. Poczekam, może ktoś jeszcze coś doradzi. Znalazłam jeszcze taką: Shure M97XE. Warto dorzucić kilka groszy? Muzyka do słuchania to takie gitarowe granie, ale nie ciężkie: Lukather, Neal Schon, Eric Johnson np. i trochę pop-rockowych piosenek. Dzięki Koledzy.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Dobór wkładki ITT 8012
Bardziej 30-parę.porcaro pisze:Domyślam się, że jest tam od nowości, więc ma pewnie sto lat.
Dlaczego cudem?porcaro pisze:Jeśli nawet jakimś cudem byłaby sprawna
Winters póki co przechodzi fazę polecania wszystkim jednej i tej samej wkładki, tak więc warto brać na to lekką poprawkęporcaro pisze:Fajnie byłoby wiedzieć dlaczego taka, a nie inna.

Skoro tak, to warto. Ogółem szkoła brzmienia Shure jest nieco inna od AT, choć alternatywnie mogę również polecić AT-120E, która też nadaje się do rocka, ale nie ma aż tak charakterystycznego dla AT brzmienia.porcaro pisze:Znalazłam jeszcze taką: Shure M97XE. Warto dorzucić kilka groszy? Muzyka do słuchania to takie gitarowe granie, ale nie ciężkie: Lukather, Neal Schon, Eric Johnson np. i trochę pop-rockowych piosenek.
Mimo wszystko, jeśli góra ma być "spokojna", ale jednak obecna, a dół pasma nieco wydatniejszy to przesiadka na M97xE będzie raczej OK na ty ITT.
Przejrzyj jeszcze opinie nt. M97xE na forum.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: Dobór wkładki ITT 8012
Zauważyłem, że jeden z polecających często wskazuje na Shure m44. Biorę to pod uwagę. Teraz myślę o M97XE. Dzięki za porady. Wciąż czytam. Może ktoś jeszcze coś podsunie.