Wycinarke do plyt

ODPOWIEDZ
Danieljan55

Wycinarke do plyt

Post autor: Danieljan55 »

Poszukuje stera wycinarke do plyt, moze byc do plyt pocztowkowych, szelakowych. Mysle ze gdzies jeszcze lezy taki sprzet ktorym w latach 60tych plyty poczowkowe ( wycinano ) nagrywano
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Wycinarke do plyt

Post autor: Wojtek »

Radzę zacząć od zapoznania się z procesem produkcji płyt (także szelaków i pocztówek dźwiękowych) zanim zaczniesz szukać "wycinarek" sprzed 50 lat.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Danieljan55

Wycinarke do plyt

halo Wojtek,
jesli chodzi o proces produkcji plyt to wiem jak to dziala i co do tego potrzebuje. Ja nie che plyt produkowac tylko dla siebie pare pocztowek wyciac. Jesli chodzi o wycinarki do pocztowek to nie ma zbyt wiele informaci na necie. Ale wiem ze jak bylem dzieckiem to juz w latach ok 60tych takie plastykowe plyty byly i ich sluchalem. Nie wiem czy to byly oficjalne Plyty pocztowkowe albo takie na czarno nagrane ale chyba musialy byc juz wtedy jakies wycinarki do tych pocztowek?.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Wycinarke do plyt

Post autor: Wojtek »

Pocztówki dźwiękowe były tłoczone. Nacięta matryca, z której tłoczono nagrania, nie była z plastiku.
Danieljan55 pisze:Jesli chodzi o wycinarki do pocztowek to nie ma zbyt wiele informaci na necie. Ale wiem ze jak bylem dzieckiem to juz w latach ok 60tych takie plastykowe plyty byly i ich sluchalem. Nie wiem czy to byly oficjalne Plyty pocztowkowe albo takie na czarno nagrane ale chyba musialy byc juz wtedy jakies wycinarki do tych pocztowek?.
Wybacz, ale zgadujesz.

Po co chcesz sobie plastikowe pocztówki dźwiękowe wycinać? Był to straszny materiał na nośnik dźwiękowy.
Jak chcesz mieć nagrania na gramofon to lepiej wyciąć winyl, np. u lay-belle.com
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Wycinarke do plyt

Post autor: vinylpiotrek »

Ale prywaciarze mieli nacinarki,zamiast płyt lakierowych używano przeważnie konsumenckich blanków do wycinania acetatów np.produkcji Francuskiej "PYRAL".
Jak ktoś się chce w takie coś pobawić, to czemu nie?
Ja może też kiedyś o tym pomyślę, może być fajna zabawa?
Obrazek
Danieljan55

Wycinarke do plyt

Wlasnie chidzi mi o takie nacinarki, moze ktos ma jeszcze gdzies w piwnicy stara ktorej juz nie potrzebuje a ja taka szukam. Moze Ty wiesz kto cos takiego by mial?!
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Wycinarke do plyt

Nie.
Jakbym miał dostęp, to pewno sam bym się pobawił.
Oczywiście dorwac na ebayu coś fajnego to kein problem, ale to są koszta, m. in. transportu.
Obrazek
Danieljan55

Wycinarke do plyt

Wlasnie na Ebay nic nie znalazlem takiego, sam mieszkam w Niemczech dlatego koszta nie bylyby dla mnie za wysokie, a ile by kosztowala przesylka z Polski do Niemiec jakbym cos w Polsce kupil?
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Wycinarke do plyt

Danieljan55 pisze:Wlasnie na Ebay nic nie znalazlem takiego,
Tak na szybko:
http://www.ebay.de/itm/Neumann-R21-Viny ... 417bd483d5
http://www.ebay.de/itm/RCA-MI-12701-Por ... 3f2f9d0ce9
http://www.ebay.de/itm/REK-O-KUT-TR43H- ... 2588ae5f55
a w ogóle to trzeba być cierpliwym :)
Obrazek
Awatar użytkownika
zoombie

Wycinarke do plyt

Post autor: zoombie »

vinylpiotrek pisze:Ale prywaciarze mieli nacinarki
i można było sobie zamówić taką pocztówkę z nagranymi przez siebie życzeniami, ostatnio parę takich słuchałem u teściowej. Wiec raczej nie robiono matrycy, aby wykonać jeden egzemplarz ;)

A swoją drogą, niektóre pocztówki miały wymiary normalnej karty pocztowej i późniejsze gramofony z automatyką, czy półautomatyką, nie dają im rady :mrgreen:
Danieljan55

Re: Wycinarke do plyt

vinylpiotrek pisze:
Danieljan55 pisze:Wlasnie na Ebay nic nie znalazlem takiego,
Tak na szybko:
http://www.ebay.de/itm/Neumann-R21-Viny ... 417bd483d5
http://www.ebay.de/itm/RCA-MI-12701-Por ... 3f2f9d0ce9
http://www.ebay.de/itm/REK-O-KUT-TR43H- ... 2588ae5f55
a w ogóle to trzeba być cierpliwym :)
dzieki za linki, troche drogie te maszynki, tak musze byc cierpliwym, moze kiedys ukaze sie cos dostepnego na Eby, nie kupowalem jeszcze nigdy w Eby z zagranicy, tylko z Niemiec. Nie wiem jak to jest zamawiajac cos n.p. z USA a nuz nic nie przyjdzie po wplaceniu pieniedzy.
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Wycinarke do plyt

Raczej za zakup za 100 euro czegoś porządnego to nie ma co liczyć.
Chyba że jakas wieeelka okazja.
Obrazek
Danieljan55

Wycinarke do plyt

zebym znal jakiegos dobrego tokarza/slusarza to by mogl mi te czesci wytoczyc na tokarce. Mam schemat jak taka czesc zrobic, to bylo w powojennej niemieckiej gazecie wydrukowane. Jest wszystko napisane o czesciach i z jakiego materialu ma byc zrobione. Dolny czesc czyli wlasciwie dobry mocny stary adapter zostaje a na niego naklada sie ta czesc na ktorej porusza sie mechanizm ktory nacina sciezke dzwiekowa. vinylpiotrek moze masz jakies kontakty z slusarzami/tokarzami?
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Wycinarke do plyt

I tak najwazniejsza jest głowica.
Obrazek
Awatar użytkownika
Ukaniu
Kontakt:

Re: Wycinarke do plyt

Post autor: Ukaniu »

Głowica tnąca daje pewien opór stąd napęd takiego urządzenia to nie może być stary adapter tylko urządzenie z silnikiem przypominającym ten z pralki automatycznej.
Głowica i nóż do nacinania to osobne problemy. Wszystko to da się wykonać ale precyzja a co za tym idzie maszyny jakie były by do tego konieczne są dziś praktycznie nieosiagalne. Tu potrzeba tokarek i szlifierek z zainstalowanymi mikroskopami i taką samą mikroskopową precyzją. Urządzenia zegarmistrzowskie przy tym to o wiele za duży kaliber.

Amator bez portfela wymiaru cegły może szukać tylko i wyłącznie maszyn do cięcia pocztówek które i tak z uwagi na znikomą ilość mimo znikomej jakości są drogie.
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio http://www.ldl-elektronika.pl
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
ODPOWIEDZ