Jak ustawić Pro-Ject Debut - wyrzuca ramię
- grack
Mam prośbę o pomoc. Stałem się dziś posiadaczem gramofonu Pro-Ject Debut Carbon z wkładką 2M-Red. W zestawie nie było polskojęzycznej instrukcji więc ustawiłem go według filmu z youtube http://www.youtube.com/watch?v=sgJ53im9ZL4 . Po wszystkim okazało się jednak,że ramie wyraźnie "wyrzuca" na zewnątrz płyty. Tzn jak opuszczam je na początku płyty, to ono spada na zewnątrz, tak jakby je ściągało. Co moze być przyczyną? Ten ciężarek ze skalą ustawiłem na 18 ( na tym filmiku piszą ze dla tej wkładki musi być 1,8, ale to chyba odpowiednik 18 na cięzarku, czy tak?). Bardzo proszę o pomoc.
- krolix
Re: Jak ustawić Pro-Ject Debut - wyrzuca ramię
Pierwsza sprawa: sprawdź, za pomocą poziomicy, czy gramofon jest odpowiednio wypoziomowany.
- chudy_b
Ciężarek ze skalą służy do ustawienia nacisku. Z tego co piszesz, to wydaje się, że dobrze to ustawiłeś. Wyrzucanie na zewnątrz ramienia, może być efektem jakoś ekstremalnie źle ustawionego antyskatingu. To ten ciężarek na żyłce. Sprawdź czy tu czegoś nie pomieszałeś.
- grack
Re: Jak ustawić Pro-Ject Debut - wyrzuca ramię
Mam już poziomicę i zaraz będę sprawdzał poziom, ale chyba wiem w czym jest problem.. Przyjrzałem się i na tym filmie widać, ze najpierw zeruje się sam pierścien plastikowy, a potem juz obraca się całością (plastikiem i ciężarkiem) na daną wartość. A ja po wyważeniu obracałem na daną wartość tylko tym plastikiem, bez ciężarka
Zaraz się okaże czy to była przyczyna, najpierw podziałam poziomicą 
Edit: Po wypoziomowaniu (nawet nie wiedziałem że aż tak krzywo stał stolik) i ustawieniu ciężarka już całkowicie zgodnie z filmikiem, wszystko (póki co
) gra jak trzeba 

Edit: Po wypoziomowaniu (nawet nie wiedziałem że aż tak krzywo stał stolik) i ustawieniu ciężarka już całkowicie zgodnie z filmikiem, wszystko (póki co

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Eh. Standard u wszystkich, którym nie chciało się nic przeczytać nt. procedury ustawiania ramienia, a robią to pierwszy razgrack pisze:ale chyba wiem w czym jest problem.. Przyjrzałem się i na tym filmie widać, ze najpierw zeruje się sam pierścien plastikowy, a potem juz obraca się całością (plastikiem i ciężarkiem) na daną wartość.

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- grack
Wiem, wiem, powinienem najpierw trochę poczytać i dopiero zabrać się za ustawianie, ale znalazłem ten filmik i pomyślałem że dam radę
Jednak za szybko się zabrałem i niezbyt uważnie i stąd kłopoty, ale najważniejsze że wszystko już ok
To mój pierwszy gramofon, dostałem od dziewczyny w prezencie i słucham teraz w kółko The Ventures i Partii, bo tylko te dwie płyty mam, ale juz wiem że będę szybko powiększał kolekcje
Trochę może off top ale proszę o jeszcze jedną poradę. Gramofon podłączyłem pod staruszkę Diorę WS 4421, brzmienie bardzo mi się podoba, ale z tego co czytam w sieci to nie jest to za dobry wzmacniacz. Czy rzeczywiście powinienem go od razu wymienić? Osobiście podoba mi się jak gra, ale może dlatego że innego nie miałem. Czy po wymianie na inny wzmacniacz z półki cenowej powiedzmy 300-400 zł będzie widoczna poprawa jakości dźwięku? Jesli za bardzo odszedłem od tematu to proszę o przeniesienie postu w inne miejsce

Trochę może off top ale proszę o jeszcze jedną poradę. Gramofon podłączyłem pod staruszkę Diorę WS 4421, brzmienie bardzo mi się podoba, ale z tego co czytam w sieci to nie jest to za dobry wzmacniacz. Czy rzeczywiście powinienem go od razu wymienić? Osobiście podoba mi się jak gra, ale może dlatego że innego nie miałem. Czy po wymianie na inny wzmacniacz z półki cenowej powiedzmy 300-400 zł będzie widoczna poprawa jakości dźwięku? Jesli za bardzo odszedłem od tematu to proszę o przeniesienie postu w inne miejsce

- krolix
Najważniejsze kryterium to nie to co piszą inni, tylko na ile jesteś zadowolony z brzmienia swojego zestawu. Jeśli obecnie brzmienie Ci odpowiada to niczego nie zmieniaj. 

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Jak nie ma porównania to zawsze jest ciężko ocenić co jest dobre.grack pisze:Osobiście podoba mi się jak gra, ale może dlatego że innego nie miałem.
Bardzo odchodzisz od tematu i nie jestem w stanie Twojego wpisu pociąć. Jak będziesz szukał wzmacniacza to wiesz już gdzie uderzyćgrack pisze:Jesli za bardzo odszedłem od tematu to proszę o przeniesienie postu w inne miejsce

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum