Główka (headshell) od dual 505-3 do dual 606

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Dual
ODPOWIEDZ
kamik

Post autor: kamik »

To mój pierwszy post na tym forum, tak więc chciałbym się serdecznie przywitać :)

Ostatnio otrzymałem swój pierwszy gramofon, którym jest dual 606. Jego głównym problemem jest korzystanie ze wkładek ULM, które bardzo ciężko znaleźć, ale udało mi się wyszukać w necie informacje, że problem ten można rozwiązać poprzez wymianę główki (headshell'a) na tą z duala 505-3, która pozwala na montowanie wkładek 1/2.
Czy ktoś jest w stanie potwierdzić mi tą informację? Jeśli tak to prosił bym także o krótki opis jak tego dokonać.

Z góry dziękuje za pomoc.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Ten sposób jedynie umożliwi Tobie montaż innych wkładek.
Za to nie zmieni się tym sposobem ramienia, które jest typu ULM i jest tak naprawdę sednem "kłopotu".
Ramię nadal będzie przystosowane do wkładek lekkich/ultra-lekkich, nawet jeżeli zmienisz sobie sposób mocowania.

A masz już taką główkę jeśli pytasz o opis? :)
Wiązałoby się to raczej z siłowym usunięciem starego headshella i osadzeniem na końcu rurki nowego. Trochę majsterkowania.
Nie jest to coś co przewidywał producent :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
kamik

Dzięki za odpowiedź. W instrukcji od 505 jest napisane, że do niego, można przymocowywać wkładki 1/2 w przedziale wagowym 2-8g. Myślałem, że analogicznie sprawa wyglądała by w moim gramofonie po wymianie główki.

Jeszcze nie mam, ale mam zamiar poszukać np. uszkodzonego 505 na aukcjach.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

kamik pisze:W instrukcji od 505 jest napisane, że do niego, można przymocowywać wkładki 1/2 w przedziale wagowym 2-8g.
To prawda, ale Ty nie masz 505-3.
kamik pisze:Myślałem, że analogicznie sprawa wyglądała by w moim gramofonie po wymianie główki.
Nie, bo tak jak już napisałem, sama zmiana główki magicznie nie zmieni Tobie reszty ramienia, które jest nieco inne.
Jak przełożysz opony z Mercedesa do Malucha to Maluch magicznie nie stanie się Mercedesem.

Z tego co pamiętam to 505-3 umożliwia wymianę koszyków (są blokowane śrubą).
Dual 606 tak nie ma. Ma stały kosz z doczepionym półkoszykiem.
Wsparcie finansowe forum
kamik

Ale skoro w zestawie do duala 606 był dodawany adapter do montowania wkładek 1/2, to chyba jednak nie powinno być problemów z ramieniem.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Dodawano nie tylko adapter, ale i... uwaga... specjalny ciężarek, dokręcany do przeciwwagi, żeby użytkownik był w ogóle w stanie wyważyć ramię przy cięższej wkładce.

Możesz to sobie zaimprowizować doklejając odpowiedni ciężar do przeciwwagi :)

Problem w tym, że wtedy cała magia ULM... traci sens, bo w takiej sytuacji próbujemy sztucznie przerobić masę efektywną ramienia by zmusić je do kompatybilności. Dlatego nie był to jakiś specjalnie popularny krok.

Ja rozumiem Twój upór, ale uwierz mi, że przerabialiśmy już ten temat wielokrotnie na łamach forum.
Wsparcie finansowe forum
kamik

Eh, no trudno, w takim razie nie mam już więcej wątpliwości :) dzięki wielkie za pomoc!

W takim razie może ktoś wie gdzie można kupić w miarę dobrej jakości wkładkę lub igłę ULM? Na razie jedyne co znalazłem to igła ortofon, za ponad 300 zł, ale nie wiem czy opłaca się inwestować taką kwotę gdy nie jestem pewien stanu wkładki. Najchętniej to bym kupił wkładkę z igłą w podobnej kwocie i dobrej jakości.
eenneell

Post autor: eenneell »

kamik pisze:ub igłę ULM?
http://allegro.pl/igla-gramofonowa-dual ... 61570.html
O tę chodzi?
kamik

Re: Główka (headshell) od dual 505-3 do dual 606

Nie, to jest Stylus Co. Japan, i jest słaba (wiem bo ją mam). Ja pisałem o tej: http://www.ortofon-shop.com/shop?page=s ... gory_id=36 i szczerze mówiąc nic innego oprócz tej ortofona i tej, którą wstawił eenneell nie udało mi się znaleźć, nie mówiąc o wkładkach.

W sumie to wpadłem na jeszcze jedno rozwiązanie. Czy możliwa jest wymiana całego ramienia w tym gramofonie? Np ze wspomnianego wcześniej duala 505-3 lub innego? Jeśli tak, to czy jest to trudne zadanie?
eenneell

Ja uważam, że można zamienić koszyk...
fi rurki ramienia i mocowanie jest takie same. (to ulm, i to ulm)
Natomiast problem może być wtedy kiedy wkładka będzie cięższa i przeciwwaga wejdzie w to wycięcie z tyłu gramofonu :(
Ale to łatwo sprawdzić na ile można "wykręcić" przeciwwagę.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Thakker ma trochę oryginalnych igieł Dual ULM :)
http://www.zum-shop.de/Needles-Styli-Or ... -88_x1.htm

Wkładki też ma :)
http://www.zum-shop.de/Cartridges--HiFi ... 323_x1.htm
kamik pisze:Czy możliwa jest wymiana całego ramienia w tym gramofonie? Np ze wspomnianego wcześniej duala 505-3 lub innego? Jeśli tak, to czy jest to trudne zadanie?
Raczej tak + raczej tak ;) Zależy na ile jesteś majsterkowiczem. Z pewnością potrzebowałbyś serwisówkę do jednego i drugiego modelu, bo tam demontaż/montaż ramienia jest opisany.

Nie wiem czy gra jest warta świeczki. To nie są jakieś drogie gramofony (póki co), a nie wiem czy później łatwo by Ci było sprzedać Franken-Duala :)
Wsparcie finansowe forum
kamik

OK, dzięki wam za pomoc. Jednak zostanę chyba wtedy przy oryginalnym ramieniu i główce.
eenneell

kamik pisze: eenneell pisze:http://allegro.pl/igla-gramofonowa-dual ... 61570.html
O tę chodzi?

Nie, to jest Stylus Co. Japan, i jest słaba (wiem bo ją mam)
Zaciekawiła mnie Twoja opinia.
Możesz napisać co jest w niej nie tak?
kamik

Z gramofonem dostałem igłę firmy Pfeifer (nie jestem pewien czy dobrze napisałem), i postanowiłem ją wymienić na nową, jednak się okazało, że na nowej słychać więcej trzasków, nawet na nowych płytach i w moim, być może subiektywnym odczuciu gra gorzej.
eenneell

kamik pisze: jednak się okazało, że na nowej słychać więcej trzasków, nawet na nowych płytach i w moim, być może subiektywnym odczuciu gra gorzej.
:D Ale to nie wina złej igły; igła nie "tworzy" trzasków jedynie odtwarza; im lepsza igła tym precyzyjniejsza/czuła...
Zła igła, to gra żle ...czyli tempo, płasko etc...
Czasem jest tak, że na nowym "eliptyku" płyta (używana) gra gorzej niż na "sferyku".
Ale żeby było więcej "trzasków" na wszystkich winylach, to z czymś takim się nie spotkałem (nawet przy igłach wamatowskich) :(
ODPOWIEDZ