Igła do ortofon M20E

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ukaniu
Kontakt:

Igła do ortofon M20E

Post autor: Ukaniu »

Czołem,

Kupię nową igłę do ortofona M20, pasuje też z VMS20. Kołek ustalający z wklęśnięciami.
najlepiej sensowny zamiennik. w Jico nazywa się N20E.
Zastanawiam się czy ładować się w igłe czy nie kupić sobie do 701 np ortofona 2M red.

Pozdrawiam,
Łukasz
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio http://www.ldl-elektronika.pl
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Igła do ortofon M20E

Post autor: Wojtek »

Po co zamiennik, skoro za podobne pieniądze można jeszcze dostać oryginalną igłę?
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=48&t=2467
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Ukaniu
Kontakt:

Re: Igła do ortofon M20E

Muszę to przetrawić :-) Z jednej strony ta wkładka jest dobra i warto w nią pakować dobrą igłe a z innej to może warto wsadzić nową wkładkę.
Za te pieniądze mozna by mieć 2 nowe igły do M97xe albo prawie dwie do 2M red. Co dla mnie też istotne - na miejscu z możliwością pooglądania pod mikroskopem a tak to przyjdzie coś co odesłać w razie draki trudniej. A wiadomo jak to z takimi leżakami bywa. No nic, myślę.
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Igła do ortofon M20E

Ukaniu pisze:a tak to przyjdzie coś co odesłać w razie draki trudniej.
Z tego co wiem to Thakker nie robi problemów ze zwrotem jeśli faktycznie wystąpi "draka". To pewna firma.

M20tka to raczej nie ta klasa co M97 czy 2M Red.
Przy takich porównaniach to można by jeszcze dorzucić ile sztuk AT-91 się za to kupi, itp., choć nie wiem co to da i w czym to pomoże :)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Ukaniu
Kontakt:

Re: Igła do ortofon M20E

Z tą klasą to IMHO trudna sprawa bo słyszałem i nowe VMS20 MK2 (bo znajomy się napalił) i chyba wtedy właśnie M97 (jakiś nowy szczur za czysta cuś) różnica była nieznaczna, obie smażyły gdzie smażyło, jedna trochę jaśniejsza druga mniej ale po zmianie obciążenia w preampie różnice zmalały.
Gdyby do ortofona był szlif SAS i to w rozsądnej cenie to bym sie nie zastanawiał a tak to mam dylemat. Bo ceny eliptycznych oryginałów trochę są moim zdaniem napompowane.
Kupiłem w Wamacie zamiennik FL do M20 ale z innym kołkiem ustalającym, pod mikroskopem wygląda dobrze, chyba wydłubie z uszkodzonej samą rurke z igłą i wstawie FL.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Igła do ortofon M20E

Ukaniu pisze:Z tą klasą to IMHO trudna sprawa
Niezbyt. M20tka podobnie jak VMS były top modelami swojego czasu. Od strony Shure konkurentem była jedynie seria V15.
Ukaniu pisze:bo słyszałem i nowe VMS20 MK2 (bo znajomy się napalił)
VMS20 to nie jest to samo co stara M20.
Poza tym, chyba nie są już produkowane od dłuższego czasu, więc jak nowe?
Igłę można jeszcze dostać od Ortofona, ale na tym chyba koniec :)
Ukaniu pisze:i chyba wtedy właśnie M97 (jakiś nowy szczur za czysta cuś)
Czyli M97xE.
Ukaniu pisze:różnica była nieznaczna, obie smażyły gdzie smażyło, jedna trochę jaśniejsza druga mniej ale po zmianie obciążenia w preampie różnice zmalały.
Na jakim ramieniu?
Ukaniu pisze:Gdyby do ortofona był szlif SAS i to w rozsądnej cenie to bym sie nie zastanawiał a tak to mam dylemat. Bo ceny eliptycznych oryginałów trochę są moim zdaniem napompowane.
Ale przecież jest też igła FL, o szlifie Fine Line, czyli powyżej eliptyków.
SASy kosztują mniej więcej tyle samo do każdej wkładki.
Ukaniu pisze:Kupiłem w Wamacie zamiennik FL do M20 ale z innym kołkiem ustalającym, pod mikroskopem wygląda dobrze, chyba wydłubie z uszkodzonej samą rurke z igłą i wstawie FL.
Czyli Wamatowy eliptyk nie do tego body :)

Serio, poczytaj wątek który zalinkowałem, bo po co się powtarzać.
Wsparcie finansowe forum
MISSE
Gramofon: Micro Seiki DDX

Igła do ortofon M20E

Post autor: MISSE »

Thakker ma dobre igły. Sam wybierzesz odpowiednią jeśli cena Cię nie odstraszy. Inna sprawa czy odczujesz różnicę między D20E a D20FL. Jeśli nie to pomyśl o zmianie sprzętu.

Osobiście uważam, że M20 jest warta D 20FL.
ODPOWIEDZ