Co do Shure shr 1440 Ci nie doradzę, bo ich nie słuchałem. Opinie w sieci mają bardzo dobre, stawiające je na tym samym poziomie co Sennheisery HD 650 (miałem) czy AKG 701 (mam i jestem zachwycony). Pewnie więc co do jakości się nie zawiedziesz na nich. Ale podobno mają mniej basu niż Sennheisery HD650. Jeśli więc lubisz sporo basu, wybierz "Zenki". Zwłaszcza, że nie zamierzasz kupić wzmacniacza słuchawkowego. Zenki zagrają w miarę dobrze, a na pewno "melodyjnie", z potężnym basem, już ze zwykłą dziurką w amplitunerze. AKG 701 zdecydowanie wymagają wzmacniacza słuchawkowego i to dobrego - na dziurce i na kiepskim wzmacniaczu będą wysokimi cięły uszy aż do bólu.
Na koniec, z innej beczki, pewnie z tej, której nie chcesz

- naprawdę uważam, że wydawanie takiej kasy na słuchawki i podłączanie ich do kina domowego Cambridge Audio 551R to pomyłka. Jak się powiedziało A, to trzeba powiedzieć B, czyli znaleźć miejsce na wzmacniacz słuchawkowy. One są przecież takie malutkie

No i zakup jednej zabawki trzeba skorelować z zakupem tej drugiej. Nie każdy wzmacniacz i nie każde słuchawki utworzą dobraną parę. Zenki mają bodajże 300 Ohmów, a Shure 37 Ohmów. Trzeba to brać pod uwagę jeśli chcemy je podłączać do wzmacniacza słuchawkowego. Ostatni argument za kupnem wzmaka do słuchawek to cena. Dobry lampowy wzmacniacz słuchawkowy możesz mieć już za nieco ponad połowę kwoty wydanej na słuchawki. Polecam rodzimych speców od DoItYourself!