Ramię gramofonu WALTHAM P-100
- peet9
Druga sprawa to antyscating. Nie mam chyba tego czegoś...jest żyłka, cięzarek ale nie są połaczone razem...wystaje kikut żyłki z ramionka dodatkowego nad ramieniem głównym i tyle.Jak to wyregulować.
-
AS. Rzuć okiem na drugą fotkę, żyłkę przekładasz przez ten zagięty drut z oczkiem, na żyłce oczywiście wisi ciężarek. Siłe AS regulujesz przesuwając żyłkę na przednim bolcu z rowkami.
Na drugiej fotce wygląda jakby całe ramie szło w dół, rurka ramienia jest zagięta? Na trzeciej fotce wyglada jakby wkładka była krzywo zamocowana. Mam w tym jeszcze brak doświadczenia więc jak coś źle piszę to koledzy mnie poprawią.
Przy opuszczonym ramieniu ile się da ramie jest w lini prostej czy też skierowane w dół?
Na drugiej fotce wygląda jakby całe ramie szło w dół, rurka ramienia jest zagięta? Na trzeciej fotce wyglada jakby wkładka była krzywo zamocowana. Mam w tym jeszcze brak doświadczenia więc jak coś źle piszę to koledzy mnie poprawią.
Przy opuszczonym ramieniu ile się da ramie jest w lini prostej czy też skierowane w dół?
- peet9
Dziękuję za AS:) Jedna uwaga- wyważyłe to ramię na tzw. oko...czyli metoda zbalansowania , ustawienia "zera" i wyskalowania na "pałke"
na 1, 65- 1, 70 g Jak teraz dobrac ten AS?Tam nie ma żadnej podziałki...sorry jak bredzę:) ale sa owszem rowki i tyle...rowków jest 8, a teraz żyłka jest w 3 cim od czoła gramofonu patrząc. Nie wiem jak ustawić to co na skali wagi.
Druga czyli pierwsza sprawa- wkładka nie zjeżdża:) - odp: ramię jest w linii poziomej - prostej. Jak pisałem - opiera się o ten wichajster opuszczający a on z kolei nie schodzi wystarczająco nisko żeby wkładka z igłą "sięgnęły" powierzchni płyt.
Wkładkę z pewnością musze wymienić- to kolejne pytanie- czy teraz to regulować, czy dobrać ( z niewielką pomoca przyjaciół:) tutaj) inna wkładkę?Tyle, że szkoda mi wyrzucić kolejne kilka setek na wkła
dkę, żeby sie okazało...jak to z uzywanymi rzeczami, ze i tak musze kupic inny gramofon...

Druga czyli pierwsza sprawa- wkładka nie zjeżdża:) - odp: ramię jest w linii poziomej - prostej. Jak pisałem - opiera się o ten wichajster opuszczający a on z kolei nie schodzi wystarczająco nisko żeby wkładka z igłą "sięgnęły" powierzchni płyt.
Wkładkę z pewnością musze wymienić- to kolejne pytanie- czy teraz to regulować, czy dobrać ( z niewielką pomoca przyjaciół:) tutaj) inna wkładkę?Tyle, że szkoda mi wyrzucić kolejne kilka setek na wkła

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
A skala przeciwwagi na ramieniu sięga do ilu? 3.5g?peet9 pisze:Nie wiem jak ustawić to co na skali wagi.
A wiemy w ogóle jaka tam obecnie wisi?peet9 pisze:Wkładkę z pewnością musze wymienić

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- peet9
Skala jest do 3,5. Wkładka Shure 75 6 , beżowa. Nie umiem ocenić jakości igły i wole toto wymienić na lepsze.Wyjąłem headshell, wyjąlem igłę...bez mokroskopu nie podchodź:)
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Skoro tak to każdy szczebel AS odpowiada kolejno 0.5g, zaczynając od 0g. W ten sposób od 0 do 3.5 masz 8 ustawień.
Pierwszy szczebelek to ten bliższy podstawie ramienia.
Wkładka jest niezła, wystarczy zmienić igłę na nową.
Pierwszy szczebelek to ten bliższy podstawie ramienia.
Wkładka jest niezła, wystarczy zmienić igłę na nową.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Co do opuszczania ramienia na płytę to niewiele z fot widać. Szkoda że rozmiar po kliknięciu się nie powiększa. Chociaż na drugim zdjęciu wygląda to jakby winda z podstawką ramienia nie stanowiła jednej całości. Może istnieje możliwość przestawienia? Sprawdź po opuszczeniu ramienia czy idzie ramie niżej ręcznie docisnąć, może kwestia przesmarowania. Ty to widzisz, ja mogę się domyślać z wstawionych zdjęć. Pokombinuj, tylko bez przesady żeby czegoś nie uszkodzić.
- peet9
Hmm...może da się przesmarować- spróbuję.
W każdym razie bardzo wielkie dzięki za AS - aż wstyd , ze na to nie wpadłem...a myśłałem, ze jestem rozgarnięty technicznie:) 8 podziałek, 4,0 g całość na ciężarku...więc jakby proste-0,5 g...Niemniej dziękuje Wojtkowi i Pilotowi bardzo! Co do windy...nadal siłowe roziązania wykluczam:) wpadłem tylko na "pomysła" aby ...wywalic tę winde w cholerę, kupic igłę i odpalić toto...no jeszce matę zmienię:) bo ją myszory jakoweś pożarły chyba na tym strychu niemieckim gdzie toto leżalo od wojny secesyjnej.
Reasumujac- można toto odpalic bez tej windy?
Jakby tak delikatnie opuścić ramię (które bez tej windy teraz spokojnie sięhnie talerza)....?
W każdym razie bardzo wielkie dzięki za AS - aż wstyd , ze na to nie wpadłem...a myśłałem, ze jestem rozgarnięty technicznie:) 8 podziałek, 4,0 g całość na ciężarku...więc jakby proste-0,5 g...Niemniej dziękuje Wojtkowi i Pilotowi bardzo! Co do windy...nadal siłowe roziązania wykluczam:) wpadłem tylko na "pomysła" aby ...wywalic tę winde w cholerę, kupic igłę i odpalić toto...no jeszce matę zmienię:) bo ją myszory jakoweś pożarły chyba na tym strychu niemieckim gdzie toto leżalo od wojny secesyjnej.
Reasumujac- można toto odpalic bez tej windy?
Jakby tak delikatnie opuścić ramię (które bez tej windy teraz spokojnie sięhnie talerza)....?
-
- Mr. Moonlight
Re: Ramię gramofonu WALTHAM P-100
Być może problem z całkowitym opuszczeniem ramienia na płytę leży w złym ustawieniu samej windy. Sprawdź czy windę da się odkręcić i wyjąć od góry. Jeżeli tak, to przy wyjętej windzie (i wyjętej igle z wkładki) zwolnij dźwignię opuszczania ramienia i wtedy włóż windę dokręcając śrubę. Może to coś pomoże.
“Life is what happens to you while you’re busy making other plans.”
― John Lennon
― John Lennon
-
- peet9
Ja nie mówie ,że nie ma regulacji:) Po prostu pytam, czy mam go rozbebeszać, czy jest jakieś subtelne wyjście.
Windę można wyjąć , owszem, natomiast ma ona MAŁY skok...podejrzanie mały. Może tam cos się ,powiedzmy, zapiekło.
jak nadusić paluchem to ustępuje i ma jeszce zakres ale to wymaga juz lekkiego przegwałcenia siłowego.
Pytanie proste- czy do windy jest dostęp czy musze ROZEBRAĆ gramofon a zaznaczam, ze nie wiem jak:) od spodu są tylko śruby i tyle. Z góry jakoś nie widzę dojścia do windy.
Serwisówka- czyli co?Instrukcja? Ha, ha...jak jest gdzies to chęytnie poczytam...
Windę można wyjąć , owszem, natomiast ma ona MAŁY skok...podejrzanie mały. Może tam cos się ,powiedzmy, zapiekło.

Pytanie proste- czy do windy jest dostęp czy musze ROZEBRAĆ gramofon a zaznaczam, ze nie wiem jak:) od spodu są tylko śruby i tyle. Z góry jakoś nie widzę dojścia do windy.
Serwisówka- czyli co?Instrukcja? Ha, ha...jak jest gdzies to chęytnie poczytam...
- Mr. Moonlight
Z prawego boku (o ile dobrze widzę) jest śruba. Sprawdź, czy odkręcenie jej nie wyjmie windy od góry.peet9 pisze:Pytanie proste- czy do windy jest dostęp czy musze ROZEBRAĆ gramofon a zaznaczam
― John Lennon
― John Lennon
- peet9
Windę wyjąłem:) - właśnie tę śrubę odkręcając. Mam w ręku samą podstawę ale czpień windy jest jak mówiłem nie dostępny...
- Mr. Moonlight
Re: Ramię gramofonu WALTHAM P-100
Pokombinuj tak jak Ci napisałem wcześniej. Pamiętaj aby ustawić odpowiedni nacisk i wyjąć igłę.
― John Lennon
― John Lennon