amplituner DENON DRA-385RD i problem z wejściem PHONO

Żeby nie było za cicho
ODPOWIEDZ
lukasx2

Post autor: lukasx2 »

Witam,
kupiłem niedawno gramofon JVC AL-FQ555 i podłączyłem pod amlituner DENON DRA-385RD, zauważyłem, iż w lewym kanale słychać zakłócenia przypominające "dźwięk z mikrofonu wystawionego na wiatr", zakłocenia te nasilają się w miarę podkręcania głośności. wzmacniacz generuje te zakłócenia nawet gdy do wejścia phono nic nie jest podłączone. Nadmieniam, iż na pozostałych wejściach tj.CD i Video jest cisza tzn. tylko lekki szmerek gdy podgłoszę do oporu. Czy to może być wina jakiegoś kondensatora? Dziś otworzyłem obudowę wzmacniacza i usunąłem kurz ze środka ale to nic nie pomogło, obejrzałem wszystkie kondensatory i wyglądają dobrze tzn. nie są spuchnięte. w czym może być problem?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

A spróbowałeś przeczyścić wtyki wejścia Phono?

Dodatkowo, jak wepniesz gramofon do amplitunera w taki sposób, że lewy kanał do prawego, a prawy do lewego to czy zakłócenia nadal występują tylko na lewym kanale?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
lukasx2

Zakłócenia te generuje sam wzmacniacz po przełączeniu na wejscie phono i zawsze dla lewego kanału. Raczej nie jest to wina potencjometrów bo gdy przełącze na wejscie cd to zakłocenia ustają.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

W porządku, ale jednak prosiłbym byś odpowiedział na zadane przeze mnie pytania i spróbował wpiąć gramofon tak jak zaproponowałem.
Nie pytam o te rzeczy "dla jaj", ale po by coś wykluczyć.
lukasx2 pisze:Raczej nie jest to wina potencjometrów bo gdy przełącze na wejscie cd to zakłocenia ustają.
Dobrze wiedzieć, ale póki co nie pytałem nawet o potencjometry.
Zresztą, w Twoim sprzęcie przełączanie źródła jest elektroniczne, więc byłoby to nieco dziwne.
Wsparcie finansowe forum
lukasx2

Re: amplituner DENON DRA-385RD i problem z wejściem PHONO

podpiąłem tak jak mówiłeś chinche na dwrót i to samo. Zauważyłem że takie same zakłócenia są na prawym kanale ale żeby je usłyszeć muszę podkręcić głośność ma ok 80%. na lewym kanale zaczynają być już słyszlane od 15% głośnosci. dodatkowo podpiąłem kolumny pod wyjścia B wzmacniacza i ta sama sytuacja.
lukasx2

Re: amplituner DENON DRA-385RD i problem z wejściem PHONO

Przypomniało mi się, że kiedyś mogłem omyłkowo podłączyć odtwarzacz cd pod wejscie phono tego wzmacniacza, może uszkodziło to go w jakimś stopniu. do tej pory korzystałem tylko z wejścia cd oraz tunera. gramofon mam od 2 tygodni.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Szkoda. Trudno mi ocenić po tym opisie co może być nie tak. Coś w torze może być faktycznie walnięte.
lukasx2 pisze:Przypomniało mi się, że kiedyś mogłem omyłkowo podłączyć odtwarzacz cd pod wejscie phono tego wzmacniacza, może uszkodziło to go w jakimś stopniu.
Nie, raczej nie.
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ