Repeater problem i potrzebna pomoc
- amrowek
Repeater problem i potrzebna pomoc
Panowie ostatnio zaczął pojawiać mi się problem z połączeniami Wi-Fi na paśmie 2.4GHz, a mianowicie w TV wywala mi komunikat , że nie połączono z siecią albo , ze nastąpiło rozłączenie. W pasmie 5GHz jeszcze czegoś takiego nie mam. Internet to światłowód od Orange . Połączenie jest takie gniazdo ONT + router Funbox 6(Wi-Fi wyłączone) + Tenda AC10 która to rozsiewa sygnał . Co możę być przyczyną problemu z pasmem 2.4GHz?
znalazłem winnego
to repeater Zyxel WRE 2205v2 rozsiewał swoją sieć o tej samej nazwie co router widocznie jak go ustawiałem to.... nie wyłączyłem i teraz mam problem bo ma on działać jako punkt dostępowy a nie wzmacniacz sygnału Wi-Fi i chodziło by mi o wyłączenie w nim Wi-Fi ale qu...źwa nie mogę się wbić w jego menu , 192.168.1.1 zgłasza mi sie Funbox , a 192.168.0.1 Tenda ( z uwagi że funbox robi za gniazdko a tenda za rozsiewanie sygnału wi fi) wpisywanie ipconfig nic nie daje bo wyświetla adres bramki 192.168.0.1 jak się wbić w menu sqr...a zyxela jakieś pomysły?
szukam też jakiegoś repatera aby miał możliwość wyłączenia rozsiewania wi-fi i robił tylko za gniazdko net-u, macie jakies prawdzone konstrukcje?
znalazłem winnego
to repeater Zyxel WRE 2205v2 rozsiewał swoją sieć o tej samej nazwie co router widocznie jak go ustawiałem to.... nie wyłączyłem i teraz mam problem bo ma on działać jako punkt dostępowy a nie wzmacniacz sygnału Wi-Fi i chodziło by mi o wyłączenie w nim Wi-Fi ale qu...źwa nie mogę się wbić w jego menu , 192.168.1.1 zgłasza mi sie Funbox , a 192.168.0.1 Tenda ( z uwagi że funbox robi za gniazdko a tenda za rozsiewanie sygnału wi fi) wpisywanie ipconfig nic nie daje bo wyświetla adres bramki 192.168.0.1 jak się wbić w menu sqr...a zyxela jakieś pomysły?
szukam też jakiegoś repatera aby miał możliwość wyłączenia rozsiewania wi-fi i robił tylko za gniazdko net-u, macie jakies prawdzone konstrukcje?
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
- amrowek
Re: Repeater problem i potrzebna pomoc
dobra udało mi się wbić poprzez
http://zyxelsetupXXXX
ale Zyxel chyba nie ma możliwości wyłączenia sieci wi-fi
więc zostaje kupno takiego z możliwością wyłączenia sieci wi-fi , jakie polecacie?
http://zyxelsetupXXXX
ale Zyxel chyba nie ma możliwości wyłączenia sieci wi-fi
więc zostaje kupno takiego z możliwością wyłączenia sieci wi-fi , jakie polecacie?
- pavlos
- Gramofon: Denon DP-1300M
- amrowek
jako tylko pkt dostępowy bez siania wi-fi
- chudy_b
- amrowek
dokładnie tak AP, chce podłączyć pionka N50 , inaczej albo muszę ciągnąc 5 m kabla albo kupować kartę wi-fi do niego a to hm specjalnie się nie opłaca. Dlatego szukam repeatera który wpinam do gniazdka i 1 m przewodu i gra muzyka

- chudy_b
A ten repeater to jak się łączy z routerem? Rozumiem że po WiFi
- amrowek
dokładnie tak , czyli aby była możliwość konfiguracji AP tak, aby nie rozsiewał sieci Wi-Fi. AP pełni funkcję mostu, łącząc się z inną siecią bezprzewodową (np. routera) i udostępniając połączenie przez port Ethernet dla innych urządzeń.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Zerknąłem do instrukcji obsługi tego Zyxela i niestety - repeater to repeater, więc nie ma tu opcji "bądź klientem wifi i udostępniaj sieć po kablu".
Praktycznie każdy router WiFi z portami LAN ogarnie to co potrzebujesz, ale nie wiem czy są takie małe co wpinasz w gniazdko i jazda.
Wiem że są takie napędzane z portu USB.
Np. takie cuś https://allegro.pl/oferta/router-tl-mr3 ... ae28f55396#
Praktycznie każdy router WiFi z portami LAN ogarnie to co potrzebujesz, ale nie wiem czy są takie małe co wpinasz w gniazdko i jazda.
Wiem że są takie napędzane z portu USB.
Np. takie cuś https://allegro.pl/oferta/router-tl-mr3 ... ae28f55396#
- pavlos
- Gramofon: Denon DP-1300M
To zdecydowanie i najtańsze i najtrwalsze rozwiązanie. Czasami bywa trudno, bo ściany, sufity, schody i z 5 metrów robi się 25 metrów. Ale nadal to najtańsze, najskuteczniejsze, najstabilniejsze i najbezpieczniejsze połączenie. Zdecydowanie warto pokombinować - schować pod listwę, pod podłogę, wykorzystać perspektywę malowania i schować pod tynk itp.
- chudy_b
Są. Na pewno ma takie TP-LINK. Wiem, bo mam

A czy ten Zyxel tak potrafi to nie wiem. Na pewno nie mozna mu wyłączyć WiFi, bo jakoś musi sie do sieci wpiąć. Próbowałbym go ustawić jako repeater, zalogować do Wifi i kabelek do Pioneera. Powinno działać, chyba że nie umie tak.
- amrowek
Tak był jako repeater ale nie ma opcji wyłączenia rozsiewania wi-fi. Tylko ,że zrobił się problem z innym sprzętem łączącym się po wi-fi . Zyxel zakłócał i jak się okazało bardzo. Dlatego szukam takiego który łączy sie po Wi-Fi a net daje z kabla i ma możliwość wyłączenia rozsiewania sieci.
- chudy_b
Ale jak to sobie wyobrażasz? Przecież WiFi jest komunikacją dwukierunkową. Musi nadawać i odbierać. W niektórych routerach i repeaterach mozna zmienic kanał na którym nadaje i odsunąć się od innych sieci. Powinno sie to dziać też automatycznie.
- amrowek
No nie wyobrażam sobie tego, będę testwał TP-Linka TL-WA850RE
-
- Gramofon: Technics SL-1300G
Przez kilka lat korzystałem z tego urządzenia TP-LINK TL-WA801N, robi dokładnie to o co Ci chodzi, łączy się po wifi z routerem i podaje sieć po kablu.