Jestem nowym Dual'omanem więc przywitam się z Wami, a także wyrażę uznanie za poziom wiedzy a przede wszystkim wkład serducha władanego w reanimowanie gramofonów.
Poproszę Was o pomoc: w moim 627Q, który mam od niedawna, jest problem z zachowaniem igły/ramienia na początku rozbiegówki płyty, a mianowicie: po opuszczeniu igła kieruje się zgodnie z rowkiem, jednak coś przytrzymuje ramię i nie pozwala podążyć w kierunku do wewnątrz i igła przeskakuje do wcześniejszej ścieżki. Dzieje się tak w trybie auto 2 - 3 razy i potem jest już w porządku - odtwarzanie jest prawidłowe, ramię przesuwa się a po osiągnięciu końca powraca.
Wydaje mi się że wspomniane przytrzymanie ramienia to efekt oparcia zaznaczonego czerwoną strzałką trzpienia, o ramię 145 (w punkcie zaznaczonym niebieską strzałką).
Czy mogę liczyć na podpowiedź jak wyeliminować to przeskakiwanie.
627Q - problem na rozbiegówce
-
Re: 627Q - problem na rozbiegówce
Rozumiem, że pimpel OK?
To oczywiście znacznie wyższy, i lepszy model, niż mój 491, ale miałem podobny problem. Winna była zła wysokość blaszki, która odpowiadała za wysokość tego bolca blokującego pozycję ramienia. Ktoś sobie po prostu kręcił. Wątek jest tu: viewtopic.php?f=61&t=22378
Aczkolwiek nie wiem, czy to rzeczywiście jest to samo.
To oczywiście znacznie wyższy, i lepszy model, niż mój 491, ale miałem podobny problem. Winna była zła wysokość blaszki, która odpowiadała za wysokość tego bolca blokującego pozycję ramienia. Ktoś sobie po prostu kręcił. Wątek jest tu: viewtopic.php?f=61&t=22378
Aczkolwiek nie wiem, czy to rzeczywiście jest to samo.
-
Pimpel ok. Nie jestem pewien tej blaszki właśnie, może delikatnie spróbuję. Opisywany w linku problem jest trochę inny, u mnie igła trafia w rozbiegówkę.
-
Lekka korekta wysokości bolca tą śrubą od blaszki pomogła, teraz jedyne trzaśnięcie gdy igła znajdzie ścieżkę na rozbiegówce, dalej już ładnie idzie w rowku i ramię nie stawia oporu.
-
A ze stwierdzeniem "wyższy i lepszy" to nie każdy się zgodzi - są po prostu inne: inny sposób regulacji VTF, inne ramię, inna obudowa. Nie wiem czy silniki są takie same? Najważniejsze aby nam sprawiały frajdę!