Philips 222
-
- domibobi
- Gramofon: Sony PS X65
Re: Philips 222
Co masz na myśli pisząc "regulacji"?
analog: SonyPSX65 / PreampDyskretniok / OnkyoA8850 / PylonAudioPearl27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra
Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
-
W sumie to chodzi mi o sprawdzenie czy sprzęt jest ok oraz o ewentualną regulację czy też kalibrację.
Chciałbym się upewnić że nie zaszkodzę ani krążkom ani gramofonowi bo wszystkiego muszę nauczyć się od nowa.
Chciałbym się upewnić że nie zaszkodzę ani krążkom ani gramofonowi bo wszystkiego muszę nauczyć się od nowa.
- domibobi
Może zacznijmy czy masz instrukcję? W jakim rejonie Krakowa mieszkasz?
Prośba do innych, mógłby ktoś ściągnąć i udostępnić "owners manual
https://www.vinylengine.com/library/phi ... -222.shtml
-
Manuala nie mam, mam tylko angielską serwisówkę
Południowe przedmieścia Krk , rejon Ruczaj, Skotniki, Sidzina.
Btw. podobno na giełdzie w Balicach jest jakiś "spec" od hardware`u gramofonowego, masz może jakieś info o nim?
Południowe przedmieścia Krk , rejon Ruczaj, Skotniki, Sidzina.
Btw. podobno na giełdzie w Balicach jest jakiś "spec" od hardware`u gramofonowego, masz może jakieś info o nim?
- domibobi
Nigdy nie słyszałem. Poczekajmy, może ktoś ściągnie manual. Gramofon świeżo kupiony czy jak jest jego historia? Jako sprawny kupiony? Czy wyciągnięty po latach nie używania? Bo jeśli chodzi o kalibrację wkladki, ramienia, to widzę szansę ale jeśli coś bardziej serwisowego to trzeba szukać specjalisty. Ja akurat na północy (Prądnik Biały) ale obwodnicą miałbyś niedaleko 

-
To po kolei.
Przeglądając część pudeł które zostały po mojej mamie znalazłem w sumie 2sztuki Philips GA-222.
Jeden w prawie idealnym stanie z wkładką Philipsa 412 i najprawdopodobniej orginalną igłą. Był szczelnie zafoliowany i wyglądał jak nowy.
Zmieniłem pasek, na tym forum znalazłem wartość nacisku igły (2,25) tak zaczął się mój powrót do winyli.
Z braku wiedzy wszystkie możliwe regulatory ustawiłem na zero. Niestety okazało się podczas odsłuchu SP mechaniczny czujnik wielkości płyty, ten wmontowany w talerz lekko przyciera o coś pod spodem. Nie wiem czy to problem ustawieniem pływającej plinty czy coś innego.
Dlatego uważam że powinien go obejrzeć ktoś mądrzejszy ode mnie.
Drugi Philips ma wkładkę Philips 401 i również wydaje mi się że orginalną igłę ale ten na pewno wymaga odświeżenia oraz drobnej naprawy więc to sprawa na później.
Przeglądając część pudeł które zostały po mojej mamie znalazłem w sumie 2sztuki Philips GA-222.
Jeden w prawie idealnym stanie z wkładką Philipsa 412 i najprawdopodobniej orginalną igłą. Był szczelnie zafoliowany i wyglądał jak nowy.
Zmieniłem pasek, na tym forum znalazłem wartość nacisku igły (2,25) tak zaczął się mój powrót do winyli.
Z braku wiedzy wszystkie możliwe regulatory ustawiłem na zero. Niestety okazało się podczas odsłuchu SP mechaniczny czujnik wielkości płyty, ten wmontowany w talerz lekko przyciera o coś pod spodem. Nie wiem czy to problem ustawieniem pływającej plinty czy coś innego.
Dlatego uważam że powinien go obejrzeć ktoś mądrzejszy ode mnie.
Drugi Philips ma wkładkę Philips 401 i również wydaje mi się że orginalną igłę ale ten na pewno wymaga odświeżenia oraz drobnej naprawy więc to sprawa na później.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
To literówka? Zalecany nacisk to 1.25g.stary człowiek może pisze: ↑02 mar 2025, 18:29na tym forum znalazłem wartość nacisku igły (2,25) tak zaczął się mój powrót do winyli
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Niestety nie literówka, dziękuję za zwrócenie uwagi bo coś musiałem pomylić z nadmiaru danych.
Przestawię.
Przestawię.
-
domibobi pisze: ↑02 mar 2025, 16:11Może zacznijmy czy masz instrukcję? W jakim rejonie Krakowa mieszkasz?
Udało mi się zassać manual.
- domibobi
Podeślij mi na pocztę domibobi@gazeta.pl. Poczytam i może się uda ruszyć dalej.
- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
Z tego co pamiętam (mam ten model w wersji z sensorami - electronic) ten model ma pływające zwieszenie układu silnika i ramienia. Zwróć uwagę czy pod delikatnym naciskiem ugina się talerz z ramieniem. Jeśli nie, to albo jest zablokowany śrubami transportowymi, albo spadły zaczepy ze sprężynek, to może być też przyczyna ocierania.
-
Poszło.domibobi pisze: ↑02 mar 2025, 23:17Podeślij mi na pocztę domibobi@gazeta.pl. Poczytam i może się uda ruszyć dalej.
-
Mamy ten sam model.dale pisze: ↑03 mar 2025, 08:14Z tego co pamiętam (mam ten model w wersji z sensorami - electronic) ten model ma pływające zwieszenie układu silnika i ramienia. Zwróć uwagę czy pod delikatnym naciskiem ugina się talerz z ramieniem. Jeśli nie, to albo jest zablokowany śrubami transportowymi, albo spadły zaczepy ze sprężynek, to może być też przyczyna ocierania.
Przy naciskaniu i talerz i ramię lekko się uginają ale widać że talerz nie trzyma poziomu uciekając z lewej na prawą stronę.
Tak to słychać
https://youtube.com/shorts/VW-MvFnAi2M?feature=share
wersja poprawiona
https://youtu.be/Wv9T4sOdU04
-