Uszkodzona empire 2000e/III
-
Uszkodzona empire 2000e/III
Hej. Mam za sobą nowe doświadczenie. Jakoś nigdy nie zdarzyło mi się przeżyc zgonu wkładki. Powoli sobie z tym radzę, ale ciekaw jestem czy zmarła tak sobie czy podłączenie nowego preampa moglo mieć na to wpływ. Ostatnimi czasy grałem z wkładką jak w tytule, tak na marginesie wygrana na forum
Kilka dni temu wpadł mi w oko preamp na olx i zamówiłem. Paczka dotarła, podłączyłem i dupa. Gra na jeden kanał. Pierwsza myśl uszkodzony preamp. Podłączam inny i to samo. Zmiana wkładki i wszystko jasne. Powmerzyłem i na jednym kanale echo, na drugim cewka 652mH. Czy preamp mógł spowodować uszkodzenie wkładki, czy to jedynie zbieg okoliczności?
- domibobi
- Gramofon: Sony PS X65
Re: Uszkodzona empire 2000e/III
Uuuu nie dobrze ... A wybrałem najładniejszą wizualnie na nagrodę. Wydaje mi się, że mam gdzieś jeszcze jedną 2000 to Ci podeślę. W końcu nagroda była na gwarancji 

analog: SonyPSX65 / PreampDyskretniok / OnkyoA8850 / PylonAudioPearl27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra
Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
-
- domibobi
- Gramofon: Sony PS X65
No wiadomo przecież. Nie znam odpowiedzi na zadane pytanie. Bardziej doświadczeni się wypowiedzą. Może jakiś wpływ na zaistniałą sytuację ma kraj skąd Empire przybyło (klimat) i sposób jej przechowywania. Z drugiej strony wiele głosów, że MM'ki się nie psują. Z tego co kojarzę pozytywnie byłeś zaskoczony jak fajnie gra, a to tylko z budżetową igła Tonar'a. Także dobrze żeby igła była w użytku 

analog: SonyPSX65 / PreampDyskretniok / OnkyoA8850 / PylonAudioPearl27
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Przerzuciłem trochę tych Empire i jeszcze żadna uszkodzona sztuka się nie trafiła.
Bardzo dziwne że przepięcie na inny preamp miało taki wpływ.
Czyżby poleciał jakiś prąd po interkonekcie w stronę gramofonu?
Co to za preamp w ogóle?
Bardzo dziwne że przepięcie na inny preamp miało taki wpływ.
Czyżby poleciał jakiś prąd po interkonekcie w stronę gramofonu?
Co to za preamp w ogóle?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Też wydawało mi się to mało prawdopodobne. Ale dzień wcześniej grało ok, a następnego dnia po zmianie preampa zonk. Phono Box SE od pro-ject
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
To jeszcze warto wrócić testowo do starego preampa lub sekcji phono integry.
Warto też zmienić interkonekt (lubią paść łączówki czy zwarcie itd.., nazbierałem już kilka "z-ustrekowanych").
Te dwie opcje powinny wskazać lub wykluczyć usterkę korpusu.
Przez całą moją przygodę z audio trafił mi się uszkodzony korpus tylko raz (Shure M44).
Warto też zmienić interkonekt (lubią paść łączówki czy zwarcie itd.., nazbierałem już kilka "z-ustrekowanych").
Przez całą moją przygodę z audio trafił mi się uszkodzony korpus tylko raz (Shure M44).
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ale kolega już zmierzył wkładkę i na jednym kanale nie ma przejścia, więc tu już nie ma co diagnozować z tej strony.
Przewody wewnątrz wkładki można "spalić", np. nieumiejętnie mierząc zbyt dużym prądem (domena starych analogowych mierników) albo sprawdzając np. pojemność takiego układu.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Od tego zacząłem. Zmieniłem preamp, później wkładkę. Na koniec miernik żeby wykluczyć igłę.darkman pisze: ↑21 paź 2024, 22:17To jeszcze warto wrócić testowo do starego preampa lub sekcji phono integry.
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
A to spoko chłopaki, bo nie doczytałem pewnie. Sorka w takim razie.
Zepsuła siem.
No ale od czego mamy Dom i Bobi = dostaniesz drugą i git. Nagroda jest nagroda! 
Zepsuła siem.

- Jaculek
- Gramofon: Dual 704, 721
Sprawdź czy w kanale, w którym wkładka uległa uszkodzeniu, na wejściu przedwzmacniacza nie występuje składowa stała. Możesz stracić kolejną wkładkę.
Analog: Dual 704&721+DenonDL301/ShureV15III/Dual M20E/OrtofonMC-20>HeadamP >PreamP Dyskretniok DIY> DH-101>DH-220>Monitor Audio RX6/Beyerdynamic DT 880
Cyfra: Arcam FMJ CD17 - DIY Mod & Yamaha WXAD-10
Cyfra: Arcam FMJ CD17 - DIY Mod & Yamaha WXAD-10
-