Gramofon do 4000/4500zł - zamiast Daniela :)

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
makska

Gramofon do 4000/4500zł - zamiast Daniela :)

Post autor: makska »

Cześć wszystkim!
Posiadam obecnie gramofon Unitra Daniel z wkładką AT-VM95E (moja, nowa).
Niestety dręczą mnie jego problemy m.in. z:
- brumieniem mimo poprawiania masy
- czasem jakiś kabelek nie łączy, co powoduje dodatkowe problemy z dźwiękiem
- problemy z płytami maxi-single

Nie chcę wydawać dodatkowej kasy na jego renowację, kupiłem go rok temu za 1400zł + wydałem ponad 200zł na poprawki u znajomego.

Chciałbym kupić coś lepszego, nowego, może z bezpośrednim napędem. Zależy mi na automatyce podobnej jak w Danielu. I oczywiście wyjścia cinch phono (+ uziemienie).
Budżet - do 4000/4500zł (mogę lekko nagiąć jeszcze)

Przejrzałem m.in. stronę Technics i podobają mi się modele Technics SL-1500C EG-K lub SL-100CEG-K. Ewentualnie może coś z Audio-Technica? Np. AT-LP8X?
Głównie jeżeli chodzi o stronę wizualną - zależy mi na czarnym kolorze

Możecie coś polecić? :)
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Re: Gramofon do 4000/4500zł - zamiast Daniela :)

Post autor: darkman »

No to jesteś w budżecie SL 1500C to wersja z preampem i wł/wył,, a SL-100C to wersja bez preampu wbudowanego. To bardzo fajne gramofony z tych nowych i całkiem fajnej klasie. Kupisz za te pieniądze.
"Z preampem jesli go nie mamsz i nie ma go wzmak, bez preampu wbudowanego jeśli masz phonostage lub np integrę z sekcją MM/i lub/MM-MC.
To sprzęty semi auto, opcja rozłączenia i uniesienia ramienia po zakończeniu płyty SL 1500 na pewno, SL-100C do potwierdzenia sobie sprawdź w necie, bo dokładnie nie pamiętam, ale chyba też.
W komplecie wkładka w miarę przyzwoita i nowa, a potem możesz coś kombinować dalej.
p.s. aaa interkonekty są w obu gramofonach odłączalne na RCA, choć to opcja bo są i ze stałym kablem sygnałowym, montowanie jest fajnie dyskretne bo od spodu tak trochę jakby.

ATLP x? - tę serię odradzam, bo to klony tak czy siak Pechnixa i to średnio na jeża udane, więc zdecydowanie lepiej oryginał, po co substytut?
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Adam- full custom :)

Post autor: dale »

Dokładnie, jak Darek pisze.
Ja osobiście dysponując takim budżetem i chcąc nabyć drapaka, porozmawiał bym z Pawelcem, nawet kosztem automatu.
Warto.
Natomiast, w przyszłości, nie oddawaj gramofonu "do znajomego", tylko do sprawdzonego serwisu, nie będziesz miał brumienia i problemów z dźwiękiem. Miałem długo Daniela i żeby nie brak miejsca w domu, został by (obecnie mam własną konstrukcję, dwuramienną). Ale zasadniczo, Daniele, jak i inne polskie gramofony, nie mają tutaj dobrej opinii :) Więc trafiłeś dobrze :).
Awatar użytkownika
Jozi
Gramofon: Sony PS-X60

Post autor: Jozi »

Jak ma ciśnienie na nowy to tylko technics SL 1500C albo SL-100C.
W innym przypadku to zdecydowanie Pawelec, za 4500zł monety cos godnego by było.
[Sony PS X60,VM540ML, Shure V15III-Sas, Sony XL 45,pre @Jaculek-analog]
[ Tidal Hifi, xDuoo XQ-50 Pro2+Toping E30II, Onkyo 7030C-cyfra] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
makska

Post autor: makska »

Ok, chyba padnie wybór na SL-1500CEG-K - tylko pierwsze muszę wystawić Daniela i go sprzedać...
A widzę że z dostępnością Technics też źle na rynku :)
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

E-tam:
https://www.ceneo.pl/82755894?fto=36067 ... ovEALw_wcB

jest ich w 3D! :)
zwracaj uwagę czy jest pokrywa i pytaj, bo jest taka firma, która sprzedaje uszkodzone ale tylko pokrywa jest dziurawa i wówczas ceny w granicach 3500-3600, kolesie kupują te gramofony i pchają bez pokrywy jako nowe. BTW dość sensownie można kalkulować taki zakup, a pokrywę dorobić u naszych speców na forum.
Skoro decydujesz się na ów (b.fajny zresztą) model to się nie przywiązuj za bardzo do tych dodatkowych literek - szukasz Pechnics SL1500C .. reszta to memorabilia bez znaczenia np oznaczenie koloru itd..Nota bene idź do jakiegoś salonu w swojej lokalizacji i albo mają albo Ci ściągną.
ODPOWIEDZ