Wojtek pisze: ↑18 cze 2024, 20:28
Chodzi o kompatybilność igłową czy to żeby dany generator miał ciotka w ciotkę identyczne parametry?
No właśnie chodzi mi głównie o generator, bo z igłami, to nie wiem, jakoś mam wrażenie, że odkąd wypuścili te wkładki, to już wszystkie robią kompatybilne, jeśli tylko kształt się z grubsza zgadza, czy to ATN-120e czy to ATP-N5 (ponoć pasuje, choć o samej wkładce niewiele wiem, to jakaś wersja DJ była?) czy to cokolwiek z obecnej serii VMN.
A co do generatorów, to ciekawi mnie, co tam do środka ładowali, widziałem też, że AT120e była w wersji czarnej, ale też w złotej, czy to się tylko różniło obudową? Czy AT120 gra tak samo jak AT140 z tego samego okresu, jeśli taką samą igłę wsadzić?
A poszukiwań odpowiedzi na te pytania nie ułatwia fakt, że pod względem marketingowym igły łatwiej sprzedać/zareklamować, bo tutaj zmienisz kolorek oprawki, tutaj szlif nazwiesz inaczej - o wiele bardziej atrakcyjny produkt niż jakaś tam cewka, co i tak jej nie widać
Edit: I generalnie powiedziałbym, że nurt jest taki - ile można wyciągnąć z danego przetwornika igłą, a mnie bardziej ciekawi ile z danej igły, można wyciągnąć przetwornikiem - zajechało filozofem
Od razu chciałbym zaznaczyć, że nie ujmuję roli, jaką odgrywa igła (szlif, zawieszenie i co tam jeszcze), po prostu bardzo interesuje mnie to, co elektrycznie się dzieje po igle.