Od kilku dni próbuję ustawić wkładkę oraz ramiona w moich gramofonach. Postępowałem zgodnie z instrukcjami zamieszczonymi na forum.
Posiadam dwa gramofony Stanton ST 150 z parką wkładek Stanton 680 V.3

W pierwszej kolejności zainstalowałem wkładki według wskazówek zamieszczonych na stronie producenta
http://www.stantondj.com/cartridges.html
- W dziale "Tone Arm & Cartridge Settings".
Wcześniej upewniłem się że gramofon jest na wypoziomowanej powierzchni. Przystąpiłem do ustawienia przeciwwagi tak aby ramie było równoległe do powierzchni talerza.

Nacisk antyskatingu zostawiłem na zero. Następnie zasięgnąłem porady producenta dla optymalnego nacisku mojej wkładki od 2-5g. Przy czym zalecany nacisk to 4g. Pozwoliłem sobie odrazu zdjąć dodatkowy ciężarek (2g) który był przykręcony na headshallu i ustawić wysokość wieżyczki na 4mm... zgodnie z zaleceniami producenta które przedstawiam poniżej.
680.V3, 680E.V3
- "0" anti-skate setting
- "4" tone arm height setting without headshell weight;
- "5" if using extra weight
- 2 to 5 grams stylus pressure setting.
Nadszedł czas na ustawienie kąta prowadzenia. Z tym miałem najgorszy problem z tego względu że nie mogłem ustalić konkretnego szablonu dla tego typu ramienia o długości 230 mm. Skorzystałem z szablonów zamieszczonych na stronie:
http://www.vinylengine.com/cartridge-al ... tors.shtml
- Pierwszy wybór padł na szablon z geometrią Bearwalda.
Rega Baerwald alignment protractor v.2". Stwierdziłem że wkładka za bardzo była skierowana do przodu w headshallu. Ktoś już tutaj wspomniał na forum że to jest rzadko spotykane... Udało mi sie osiągnąć punkty C w samym środku.
- Drugą opcją która przyniosła zadowalający wynik to sposób ustawienia kąta styczności z geometrią Stevensona i ta wydaje mi się najbardziej odpowiednia...
Rega Stevenson alignment protractor v.2"
Zdjęcia poniżej:

Powtórzyłem czynności...
Wyzerowałem nacisk, obróciłem przeciwwagą wartość siły nacisku wymaganą przez producenta w tym przypadku 4g". Wysokość ramienia pozostawiłem w tej samej pozycji czyli 4mm wymaganą dla systemu stanton 680 v.3 bez obciąznika na headshallu. Według mnie ramie w tej pozycji jest równoległe do płyty...
proszę zobaczyć na zdjęciach:

Podłączyłem zasilanie do gramofonu, położyłem wkładkę na płytę i zacząłem obserwować. (chciałem dodać że test przeprowadzam na plycie z kodem czasowym).
Przy każdej zmianie skali docisku, począwszy od 4g zaniżałem poprzeczkę w dół. Do minimum ze specyfikacji wkładki 2g. Niestety nie udało mi się osiągnąć sukcesu. Igła cały czas uciekała do środka płyty...

Później przy każdym docisku igły zmieniałem dodatkowo wartość antyskatingu. Niestety bez poprawy...

Będę wdzięczny za wszelką pomoc w ustaleniu tego problemu. Nie zdawałem sobie sprawy że to będzie takie czasochłonne. Kupiłem ten sprzęt używany. Poprzedni właściciel uznał że te gramofony nie były nigdy wcześniej używane, przeleżały w jakimś zakamarku w casach. Ciężko w to uwierzyć ale nie ma na nich nawet jednej ryski. Być może coś źle robię. W złej kolejności...
Czekam na sugestie.
Pozdrawiam
Celek