Dual 704, czy przesiadać się z Daniela?
- Hawkeye_87
- Gramofon: Dual 704
Dual 704, czy przesiadać się z Daniela?
Tak jak w temacie, mam Daniela którego serwisowałem 2 lata temu, stan idealny + wkładka 2m blue + przedwzmacniacz Iskra. Pytanie jak w temacie, czy przesiadać się na duala 704? Chciałbym kiedyś iść we wkładki mc. Czy sobie darować i uzbierać na coś lepszego niż dual?
Dual 704 + shure v15mk3 + ISKRA + CA A5v1 + MA RX6
- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
Re: Dual 704, czy przesiadać się z Daniela?
Jeżeli tylko Iskra obsłuży wkładki MC, nie widzę przeszkód żebyś już teraz nabył jakąś i posłuchał. Większość popularnych i dostępnych wkładek MC będących w obrocie (używek lub po regeneracji - retipie) to eliptyki bądź sferyczne. Do ustawienia na Danielu, bez problemu.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Oczywiście.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Hawkeye_87
- Lukasz31
- Gramofon: Thorens TD 125mkI
- Hawkeye_87
Aha aż tak, rozumiem
- dale
Oczywiście, z jednej strony produkt myśli polskiej, powstały w ramach i realiach poprzedniego systemu (czego się spodziewać po wyrobie robionym z odpadków zachodniej kultury przez ludzi o niezbyt wielkich umiejętnościach - CI lepsi pracowali na zachodzie, za dewizy), z drugiej strony zachodni wyrób (Niemiec płakał jak wystawiał na wystawkę, ale kocyk dołożył), wymlaskany przez renowatora i obcmokany na forum.
Przynajmniej taka panuje tutaj powszechna opinia

ps. jeśli idziesz w MC, kup najpierw wkładkę, odpal na Danielu, potem, jak kupisz, na Dualu i powiedzjaką różnicę zauważysz.
- Hawkeye_87
Tzn mój Daniel gra bardzo ładnie, nie ma szumów brumow itp, ale zlyszalwm ze z mc już może być różnie, że mc uwydatnia różne niedoskonałości, Daniel ma ponoć silnik który przenosi a mc to pokazuje, mm nie koniecznie, chociaż wydaje mi się że u mnie może być ok mam uziemienie dosyć dobrze zrobione.dale pisze: ↑19 gru 2023, 20:24Oczywiście, z jednej strony produkt myśli polskiej, powstały w ramach i realiach poprzedniego systemu (czego się spodziewać po wyrobie robionym z odpadków zachodniej kultury przez ludzi o niezbyt wielkich umiejętnościach - CI lepsi pracowali na zachodzie, za dewizy), z drugiej strony zachodni wyrób (Niemiec płakał jak wystawiał na wystawkę, ale kocyk dołożył), wymlaskany przez renowatora i obcmokany na forum.
Przynajmniej taka panuje tutaj powszechna opinia
ps. jeśli idziesz w MC, kup najpierw wkładkę, odpal na Danielu, potem, jak kupisz, na Dualu i powiedzjaką różnicę zauważysz.
- dale
Czy ja dobrze rozumiem?
Chcesz przejść/spróbować jak to jest z wkładką MC... tak? Bo to "wyższy etap ewolucji" itp...
Czyli masz w planach jej zakup tak czy inaczej... Kup taką wkładkę, proponuję tutaj:
https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/1zIs3/ to nasz Kolega z forum, wkładki od niego są pewne. Zadzwoń, porozmawiaj, podpowie Ci jaką wybrać. Ja proponuję Denona - fajny start.
Zobaczysz, czy silnik będzie coś przenosił itp. Wyrobisz sobie własne zdanie. A potem, jak kupisz Duala, będziesz wiedział obiektywnie jaka była różnica.
Bo do tej pory możesz bazować jedynie na opiniach innych osób. Twój wybór i decyzja.
Ja nic więcej nie napiszę, bo jestem nieobiektywny. mam Daniela i mam kilka wkładek MC. Poza tym, popełniłem duży grzech (według tutejszej wykładni), zrobiłem sobie gramofon oparty na Adamie - jeszcze gorszym produkcie
.

Chcesz przejść/spróbować jak to jest z wkładką MC... tak? Bo to "wyższy etap ewolucji" itp...
Czyli masz w planach jej zakup tak czy inaczej... Kup taką wkładkę, proponuję tutaj:
https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/1zIs3/ to nasz Kolega z forum, wkładki od niego są pewne. Zadzwoń, porozmawiaj, podpowie Ci jaką wybrać. Ja proponuję Denona - fajny start.
Zobaczysz, czy silnik będzie coś przenosił itp. Wyrobisz sobie własne zdanie. A potem, jak kupisz Duala, będziesz wiedział obiektywnie jaka była różnica.
Bo do tej pory możesz bazować jedynie na opiniach innych osób. Twój wybór i decyzja.

Ja nic więcej nie napiszę, bo jestem nieobiektywny. mam Daniela i mam kilka wkładek MC. Poza tym, popełniłem duży grzech (według tutejszej wykładni), zrobiłem sobie gramofon oparty na Adamie - jeszcze gorszym produkcie

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Pytanie czy kolega chce się pakować w takie wydatki tylko po to żeby się przekonać czym jest Daniel.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Hawkeye_87
Na ten moment mam 2m blue, przyszłościowo chciałbym spróbować mc, chciałem przybazować na doświadczeniu ludzi z forum. Jeszcze z rok chce zostać na MM. po prostu mam okazję kupić dobrego duala 704 i się zastanawiam.
- Hawkeye_87
A ty jakie masz odczucia z używania wkładek mc na Danielu?dale pisze: ↑19 gru 2023, 22:36Czy ja dobrze rozumiem?![]()
Ja nic więcej nie napiszę, bo jestem nieobiektywny. mam Daniela i mam kilka wkładek MC. Poza tym, popełniłem duży grzech (według tutejszej wykładni), zrobiłem sobie gramofon oparty na Adamie - jeszcze gorszym produkcie.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Zapytaj lepiej jakie Dale ma porównania z innymi gramofonami niż Daniel 

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Jozi
- Gramofon: Sony PS-X60
Jak masz okazję to nie ma się nad zastanawiać.Hawkeye_87 pisze: ↑19 gru 2023, 23:29Na ten moment mam 2m blue, przyszłościowo chciałbym spróbować mc, chciałem przybazować na doświadczeniu ludzi z forum. Jeszcze z rok chce zostać na MM. po prostu mam okazję kupić dobrego duala 704 i się zastanawiam.
Jeszcze jak dobra cena...
[Sony PS X60,VM540ML, Shure V15III-Sas, Sony XL 45,pre @Jaculek-analog]
[ Tidal Hifi, xDuoo XQ-50 Pro2+Toping E30II, Onkyo 7030C-cyfra] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
[ Tidal Hifi, xDuoo XQ-50 Pro2+Toping E30II, Onkyo 7030C-cyfra] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
- dale
Zawsze uważałem że Admin powinien posiadać zdolność czytania ze zrozumieniem na podstawowym poziomie. Przeczytaj pierwszy post ze zrozumiem.
Potem porozmawiamy o reszcie.