Rozglądam się za lampowym pre MM/MC
- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
Rozglądam się za lampowym pre MM/MC
Tak sobie luźno rozglądam się za jakimś modelem przedwzmacniacza, lampowym, który miał by dwa niezależne moduły MM i MC (dwie pary wejść i wyjść), oraz miło by było, jak by miał możliwość zmiany ustawień parametrów.
Czy znacie jakieś takie konstrukcje DIY? Ewentualnie gotowce? Mogą być od "majfrendów" niektóre ich produkty są całkiem dobrej jakości.
Czy znacie jakieś takie konstrukcje DIY? Ewentualnie gotowce? Mogą być od "majfrendów" niektóre ich produkty są całkiem dobrej jakości.
- pablos
- Gramofon: Technics SL-100c
Re: Rozglądam się za lampowym pre MM/MC
Coś takiego z gotowca https://www.project-audio.com/en/product/tube-box-ds2/ ? Dwa wejścia/wyjścia z możliwością wybrania kilku nastaw
ale jak gra ?
Trochę testów jest ... np. https://audiofi.net/2019/04/pro-ject-tu ... ful-phono/
edit: do środka nie zaglądałem jakby co nawet
ale jak gra ?
Trochę testów jest ... np. https://audiofi.net/2019/04/pro-ject-tu ... ful-phono/
edit: do środka nie zaglądałem jakby co nawet
Technics SL-100C, Focal Aria 936, ASR Emitter 1 plus, Phase Tech ea-3ii, Cambridge Audio Azur 840C
- dale
Tylko dwie lampy
? A poważniej mówiąc, może są jakieś bardziej rozbudowane konstrukcje?

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
A doklej sobie 6 żeby lepiej świeciło 
Jak chcesz coś zaawansowanego to gadaj z MISSE.

Jak chcesz coś zaawansowanego to gadaj z MISSE.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- pablos
- Gramofon: Technics SL-100c
jak dogadasz z MISSE szczegóły, to daj znać tylko ile ??k PLN wyszło

Technics SL-100C, Focal Aria 936, ASR Emitter 1 plus, Phase Tech ea-3ii, Cambridge Audio Azur 840C
- tollo
Co prawda rzecz mocno egzotyczna i sprzed kilkunastu lat… ale polecę bo to naprawdę świetny preamp - Cole LCR Phono Stage. Może gdzieś się uda kupić jakąś używkę. Ja swojego trafiłem kompletnym przypadkiem za granicą i nie planuje jego wymiany na nic innego (… na te chwilę).
Ogółem polecam zainteresować się tematem przedwzmacniaczy typu LCR.
Ogółem polecam zainteresować się tematem przedwzmacniaczy typu LCR.

- blispx
dale najważniejsze to jakie MC ma ci to opierdalać all in one w audio przeważnie jest do dupy
tak paczam na te LCR i tam ktoś suta dał na trafach Sowtera , warte to coś w porównaniu do Lundka? bo mnie korci i nosi
tak paczam na te LCR i tam ktoś suta dał na trafach Sowtera , warte to coś w porównaniu do Lundka? bo mnie korci i nosi

DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
- dale
Też jestem podobnego zdania, no chyba że mówimy o customowym sprzęcie za grube $$$.
Na szybko znalazłem jedynie jakieś projekty DIY, ale też bez szczegółów. Poczytam więcej

Zasadniczo i na chwilę obecną to Denona i Ortofona, ale wolał bym coś, co mogę ustawić pod wymagania innych wkładek również.
Zdaję sobie sprawę że dedykowane rozwiązania pod konkretne wkładki są najlepsze, ale u mnie to jeszcze nie ten poziom

- blispx
nie widzę sensu w zamykaniu sut w jednej budzie z pre, co prawda można tam oblecieć większość choćby takim LL1678 ale to nie jest topowe trafo
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
- dale
Zgadzam się że to nie tędy droga. Z resztą, właśnie przed chwilą wymieniłem w nudzie opampy na oryginalne Burr-Browny 627 no i pomimo że jest nieco ciszej, ale ogólny efekt jest na plus, w każdym względzie.
-
- Gramofon: Victor QL-A70
Czy oddzielne wejścia i wyjścia (dla MM i MC) są tak bardzo kluczowe? To sugerowałoby wstawienie 2 oddzielnych urządzeń do jednej obudowy co przy lampie ma średni sens (mocno zawyża koszty). Proponuję jakiś sprawdzony schemat do sekcji MM i do tego trafa (np. Lundahl) z oddzielną parą wyjść bądź z przełącznikiem hebelkowym MM/MC.
Nigdy nie próbowałem budowy sekcji MC na lampach. To spore wyzwanie.
-
- dale
Niezależne wejścia i wyjścia - czyli, jak napisałeś, niezależne sekcje były by wskazane, dlatego że tak mam skonstruowany tor audio, dwa ramiona w drapaku, i dwie pozycje selektora we wzmacniaczu. Daje to możliwość porównywania dźwięku "w locie".
-
- dale
Jak bym miał presję czasu, bo nie maił bym nudy, to taki selektor był by rozwiązaniem, ale w obecnej chwili, był by to krok w tył.
Na razie nie mam parcia na zmiany, ot rozglądam się za innymi opcjami
Na razie nie mam parcia na zmiany, ot rozglądam się za innymi opcjami