Oliver pisze:Następny gramofon trzeba będzie wybrać pod kolor.

Nie będzie lekko

Szary Technics?
Oliver pisze:Do czego służy Tone Bypass? Dobrze myślę, że jeśli jest włączone to Bass i Treble ustawiają się na "0"?
Tak. Jak sama nazwa wskazuje, służy do pominięcia korekcji tonalnej
Oliver pisze:Filtr subsoniczny obcina niesłyszalne dla nas pasmo i oszczędza głośniki, tak?
Tak. W specyfikacji technicznej masz nawet napisane, że wycisza pasmo przy 15Hz (12db na oktawę).
Oliver pisze:Zatem najlepiej jeśli będzie cały czas włączony, prawda?
Yyy no nie do końca. Przynajmniej ja tak nie robię

Korzystanie z filtra subsonicznego mimo wszystko osłabia nam ten najniższy bas

Co prawda nie wszystkie głośniki czy też wkładki w ogóle schodzą tak nisko, ale jednak. Na szczęście z mojego doświadczenia wynika, że nie z każdą płytą są problemy na tym polu. Osobiście po prostu wyłapuję sytuacje gdy muszę skorzystać z filtra na słuch (bardzo niski ton noszący się po mieszkaniu) i widok (mocne i stałe wzbudzanie membrany głośnika, wskaźniki VU)

Także jak kto woli

Można i mieć go ciągle włączone. Sam posprawdzaj i oceń co dla Ciebie lepiej działa
Oliver pisze:Do czego jest CD Direct? Że sygnał idzie bezpośrednio (direct - bezpośredni)? Tylko skąd, jak i gdzie?
Bezpośrednio, w sensie że sygnał idzie od razu do końcówki mocy, z kompletnym pominięciem układów korekcyjnych przedwzmacniacza (tony, loudness, itd.). To taki "pseudo-audiofilski" patent chyba
Oliver pisze:Podłączyłem komputer pod CD (normalnie powinno być pod VIDEO/AUX, czy jest to bez różnicy i różni się tylko nazwą?)
Jak już kiedyś pisałem, obojętnie. Dziwi mnie to "powinno być", bo faktycznie różnią się te wejścia tylko nazwą (no i opcją CD Direct dla CD). Możesz sobie go podłączyć pod każde wejście oprócz Phono
Oliver pisze:Po wciśnięciu CD DIRECT, Loudness ustawia się na FLAT (czyli na max.), bo jeśli Loudness jest ustawione na FLAT to nie słychać róźnicy, a gdy na "0" (w tym przypadku 10 - naprawdę nie pojmuję tego...), to po wciśnięciu CD DIRECT następuje pogłośnienie (takie jak w przypadku Loudness na FLAT).
Chyba trochę zakręciłeś
Oliver pisze:A jak z formatu .vnl zrobić .mp3?

Innymi słowy, jak się przegrywa muzykę z winyla na np. mp3?
To tak na prawdę temat na osobny wątek, ale w skrócie to po prostu wystarczy nagrać na komputerze sygnał z wzmacniacza

Ściągnij sobie program do nagrywania (chociażby darmowy Audacity czy stary Cool Edit Pro), połącz komputer z wzmacniaczem tak, że od strony wzmacniacza kabel będzie w jednym z wyjść magnetofonowych (Rec Out), a od strony komputera w wejściu liniowym (line in, zazwyczaj oznaczany kolorem niebieskim), przełącz Rec Out na Phono, włącz nagrywanie w programie komputerowym, puść płytę i to tyle
Oliver pisze:Co to jest GND?
Bolec dla uziemienia. Niektóre gramofony mają oprócz kabli sygnałowych także kabel uziemienia, zakończony takimi kabelkami. Tu się go zahacza
Oliver pisze:Do czego jest sekcja ACCESSORY?
Dopiero teraz zauważyłem, że na zdjęciu są po prostu wejścia, a u mnie są one połączone jakimś "drutem".

(RECEIVE L + SEND L oraz RECEIVE R + SEND R) I nie da się tego wyciągnąć.

Po co to? Mam podrzucić zdjęcia?
Możesz zdjęcie wrzucić, ale ja akurat wiem o co chodzi, więc nie będą mi potrzebne do wyjaśnień

Accessory to takie wejście/wyjście do specjalnych zadań. W torze sygnałowym znajduje się on chyba pomiędzy przedwzmacniaczem, a końcówką mocy. Do czego to się najczęściej stosuje? Np. do skorzystania z zewnętrznego korektora (equalizer) czy też innych tym podobnych urządzeń (reverb efektowy, jakieś zaawansowane filtry, itp.). To akurat nie jest wejście/wyjście, które można sobie włączyć czy wyłączyć w danym momencie tylko działa "stale" tak jakby. Stąd w przypadku gdy nie mamy żadnej "akcesorii" to musi być połączone wyjście z wejściem co by sygnał nie uciekł. Wiem, że może to wszystko wydawać się dziwne, ale ma to swoje użycie