Dual CS-502-1

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Dual
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rbi1968

Dual CS-502-1

Post autor: rbi1968 »

Witam szanowne grono. Mimo iż skorzystałem z szukajki nie znalazłem wiele. Ale od początku. Mam na imię Robert i swoją drogę z winylem zacząłem dość młodo od sprzętu Wujka a mianowicie "Fonomaster 76" wraz z radiem "Elizabeth Stereo". To była miłość od pierwszego "usłyszenia". Co prawda "Fonomaster" miał swój wzmacniacz ale i tak był spięty z radiem. Żyło nam się zgodnie ale przyszedł czas CD i "grat" poszedł do "Żyda". Teraz moja miłość powróciła i oto co mam teraz: amplituner Technics SA-GX690, głośniki to Polaris 80 i sub bas Koda PW-850 na końcówce Dynamics'a oraz gramofon Dual CS-502-1 (wkładka Shure M75 TYPE D, igła Shure NB 71) i kilka innych klocków. I z tym ostatnim (gramofon) mam niewielki kłpocik. Otóż ma za dużo "kręcideł" do regulacji ramienia i niestety nie bardzo wiem, które do czego służy. Część oczywiście jest oczywista ale chyba robię coś źle a Wasza terminologia już mnie niestety przerasta. Proszę o pomoc.

Pozdrawiam Robert.

P.S. Do Fonomastera miałem instrukcję :(
3ds max 2013, Adobe Photoshop CS6, Sony Vegas Pro 12, Pro Tools ... - to moje zabawki ;-)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Dual CS-502-1

Post autor: Wojtek »

rbi1968 pisze:Otóż ma za dużo "kręcideł" do regulacji ramienia i niestety nie bardzo wiem, które do czego służy. Część oczywiście jest oczywista ale chyba robię coś źle a Wasza terminologia już mnie niestety przerasta. Proszę o pomoc.
Problem w tym, że nie wiemy dokładnie jakiej pomocy potrzebujesz :) Część pokręteł oczywista, część nie (nie wiemy jaka?), jaki problem z terminologią itp. itd.

Jest wątek zbiorczy o ustawianiu ramienia, jeśli o to chodzi: http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=11&t=152
rbi1968 pisze:P.S. Do Fonomastera miałem instrukcję :(
Do Duala też możesz mieć: http://www.vinylengine.com/library/dual/502.shtml
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
rbi1968

Re: Dual CS-502-1

Chodzi właśnie o ustawienie ramienia. Tak i czytałem go od deski do deski jednak, które pokrętło od czego (nie wszystkie - "odważnik ramienia" :oops: ) ? Co to za mała "kręcioła" obok "odważnika" ramienia i druga już na "blacie" z napisem "CD4". A co do instrukcji to niestety nie mogę się zalogować (zarejestrować - You have provided an invalid answer to the question.) a odpowiedzi na pytania udzielam prawidłowe.

Pozdrawiam.

P.S. Wiem co to znaczy i do czego służy "antiscating" tylko, który to "kręcioł" ? W Fonomasterze jak dobrze pamiętam był taki mały dyndający się odważniczek.
3ds max 2013, Adobe Photoshop CS6, Sony Vegas Pro 12, Pro Tools ... - to moje zabawki ;-)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Dual CS-502-1

rbi1968 pisze:Co to za mała "kręcioła" obok "odważnika" ramienia
Na ramieniu masz pokrętło ustawiające nacisk ramienia. Zaznaczam tylko, że najpierw trzeba ramię wyważyć.
rbi1968 pisze: i druga już na "blacie" z napisem "CD4"
To regulacja antiskating :)
rbi1968 pisze:A co do instrukcji to niestety nie mogę się zalogować (zarejestrować - You have provided an invalid answer to the question.) a odpowiedzi na pytania udzielam prawidłowe.
Wysłałem Tobie instrukcję na adres e-mail.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
rbi1968

Re: Dual CS-502-1

Uuuuu moment ... na ramieniu mam dwie rzeczy do kręcenia, odważnik na samym końcu wzdłuż osi ramienia i ciut obok mniejszy ze skalą ... i jednym i drugim mogę kręcić. To mniejsze pokrętło wyskalowane jest do "3".

Pozdrawiam.

P.S. Ok, temat albo do przesunięcia w wątek o ramieniu albo wręcz do zamknięcia bo otóż okazało się bowiem iż to małe było "zacięte", jakby to powiedzieć ... nie było na swoim miejscu. Teraz wszystko hula jak ta lala. Bardzo dziękuję za pomoc :D
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Dual CS-502-1

rbi1968 pisze:Uuuuu moment ... na ramieniu mam dwie rzeczy do kręcenia, odważnik na samym końcu wzdłuż osi ramienia i ciut obok mniejszy ze skalą ... i jednym i drugim mogę kręcić. To mniejsze pokrętło wyskalowane jest do "3".
Tak. Cały ciężarek przesuwasz gdy masz nacisk i antyskating ustawione na 0, po to żeby wyważyć ramię. Potem blokujesz ciężarek (jest od tego śruba za pokrętłem od nacisku) i ustawiasz odpowiedni nacisk i antyskating.
rbi1968 pisze:To mniejsze pokrętło wyskalowane jest do "3".
To dziwne? :) Nie wiem do czego byłby potrzebny nacisk powyżej 3g w takim ramieniu.
rbi1968 pisze:P.S. Ok, temat albo do przesunięcia w wątek o ramieniu albo wręcz do zamknięcia bo otóż okazało się bowiem iż to małe było "zacięte", jakby to powiedzieć ... nie było na swoim miejscu.
Ale co "małe" i w jakim sensie zacięte?

Ogółem cały ten wątek jest taki trochę dziwaczny bez zdjęć, bo trzeba się co nieco domyślać :)

Najważniejsze, że sobie poradziłeś.
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ