Co dalej z AT-LPW40WN?
-
Co dalej z AT-LPW40WN?
Witam, to mój pierwszy post. Posiadam Audio-Technika AT-LPW40WN, podłączyłem go bezpośrednio do monitorów Mackie MR624. Planuję ulepszyć zestaw. Jestem laikiem i byłbym wdzięczny za podpowiedzi. Myślę w pierwszej kolejności o przedwzmacniaczu. Chciałbym mieć możliwość regulacji głośności odtwarzanych płyt, bo w tym momencie muszę sięgać z tyłu monitorów i regulować każdy z osobna. Da się to jakoś zrobić, aby było wygodniej? Czy wystarczy przedwzmacniacz? Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedzi.
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Re: Co dalej z AT-LPW40WN?
Jeśli to monitory aktywne to ja mam Bowersy wpięte w Focusrite Scarlet i to załatwia sprawę. Tyle, że używam tego do nagrywania instrumentów i mirofonów pod gitary.
Przedwzmacniacz wystarczy ale taki combo + RIAA, np Kenwood (C-2 - w tej chwili nie pamiętam modelu, bo późno już..
Pewniej najlepiej jak sobie skompletujesz zestaw Stereo HiFi po prostu do gramofonu.
edit: typu C2, Basi C2 miałem na myśli, poprawione
Przedwzmacniacz wystarczy ale taki combo + RIAA, np Kenwood (C-2 - w tej chwili nie pamiętam modelu, bo późno już..
Pewniej najlepiej jak sobie skompletujesz zestaw Stereo HiFi po prostu do gramofonu.
Ostatnio zmieniony 12 sty 2022, 09:20 przez darkman, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jaculek
- Gramofon: Dual 704, 721
Typowo gramofonowy nie. Takie nie mają regulacji poziomu sygnału wyjściowego o jakiej (jak mi się wydaje) myślisz.
Analog: Dual 704&721+DenonDL301/ShureV15III/Dual M20E/OrtofonMC-20>HeadamP >PreamP Dyskretniok DIY> DH-101>DH-220>Monitor Audio RX6/Beyerdynamic DT 880
Cyfra: Arcam FMJ CD17 - DIY Mod & Yamaha WXAD-10
-
-
No mam Focusrite Scarlett, ale niestety Solo, więc nie mam wejść audio. Mógłbyś dać przyład takiego zestawu HiFi do gramofonu?darkman pisze: ↑12 sty 2022, 00:10Jeśli to monitory aktywne to ja mam Bowersy wpięte w Focusrite Scarlet i to załatwia sprawę. Tyle, że używam tego do nagrywania instrumentów i mirofonów pod gitary.
- darkman
- Kontakt:
Nie, ja nie używam do gramofonu tylko studyjnie (laptop,MD, dysk przenośny).
Do gramofonu wg mnie najlepiej na głośnikach aktywnych zrobić sobie zestaw HiFi: głośniki, gramofon, przedwzmacniacz zintegrowany (zawierający opcję phonostage).
Istnieją takie zestawy w przyrodzie na wysokiej klasy głośnikach aktywnych np Gibsona.
To najlepsze rozwiązanie dla Ciebie.
Jakość będzie zależała od samych głośników i preampu, no bo coś je musi napędzić i tu kłania się ich potencjał.
Oczywiście inne źródła też do tego zaimplementujesz (CD,MD i co tam chcesz). Do nagrywania i obróbki dźwięku. To po prostu odrębne stanowisko u mnie, a gramofon mam w innym zestawie i nawet pomieszczeniu.
Natomiast możesz zastosować prawdopodobnie sam phonostage DJ - gramofon, i głośniki - choć tu potrzebne będą zdaje się jakieś przejściówki (sam DJ jest b.tanim urządzeniem) tu raczej chłopaki pomogą - bo już nie pamiętam jak to w nim jest, ale o ile pamiętam obsługuje też mikrofon/?.
Do gramofonu wg mnie najlepiej na głośnikach aktywnych zrobić sobie zestaw HiFi: głośniki, gramofon, przedwzmacniacz zintegrowany (zawierający opcję phonostage).
Istnieją takie zestawy w przyrodzie na wysokiej klasy głośnikach aktywnych np Gibsona.
To najlepsze rozwiązanie dla Ciebie.
Jakość będzie zależała od samych głośników i preampu, no bo coś je musi napędzić i tu kłania się ich potencjał.
Oczywiście inne źródła też do tego zaimplementujesz (CD,MD i co tam chcesz). Do nagrywania i obróbki dźwięku. To po prostu odrębne stanowisko u mnie, a gramofon mam w innym zestawie i nawet pomieszczeniu.
Natomiast możesz zastosować prawdopodobnie sam phonostage DJ - gramofon, i głośniki - choć tu potrzebne będą zdaje się jakieś przejściówki (sam DJ jest b.tanim urządzeniem) tu raczej chłopaki pomogą - bo już nie pamiętam jak to w nim jest, ale o ile pamiętam obsługuje też mikrofon/?.
- Jaculek
- Gramofon: Dual 704, 721
Też nie. On ma tylko płynną regulację wzmocnienia ale nie da się mocno wyciszyć sygnału (minimalne wzmocnienie 34dB)
Analog: Dual 704&721+DenonDL301/ShureV15III/Dual M20E/OrtofonMC-20>HeadamP >PreamP Dyskretniok DIY> DH-101>DH-220>Monitor Audio RX6/Beyerdynamic DT 880
-
Darkman@
A czy taki przedwzmacniacz zintegrowany z phono podniesie mi jakość brzmienia odtwarzanych płyt, w porównaniu z wbudowanym w gramofon wzmacniaczem? Bo głównie chodzi o poprawę brzmienia, a potencjometr głośności jest tylko dodatkiem. No i fajnie jakby taki przedwzmacniacz dawał dalszą możliwość rozbudowy systemu o lepszą wkładkę w przyszłości. Masz jakieś przykłady takich przedwzmacniaczy? A może do typowego gramofonowego przedwzmacniacza mógłbym dokupić coś jeszcze, żeby móc regulować głośność?
A czy taki przedwzmacniacz zintegrowany z phono podniesie mi jakość brzmienia odtwarzanych płyt, w porównaniu z wbudowanym w gramofon wzmacniaczem? Bo głównie chodzi o poprawę brzmienia, a potencjometr głośności jest tylko dodatkiem. No i fajnie jakby taki przedwzmacniacz dawał dalszą możliwość rozbudowy systemu o lepszą wkładkę w przyszłości. Masz jakieś przykłady takich przedwzmacniaczy? A może do typowego gramofonowego przedwzmacniacza mógłbym dokupić coś jeszcze, żeby móc regulować głośność?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Kup sobie wzmacniacz zintegrowany i monitory pasywne, a aktywne na opyl albo na opał.
Alternatywnie kupujesz klasyczny przedwzmacniacz, przykładowo: https://allegrolokalnie.pl/oferta/przed ... d-basic-c1
Alternatywnie kupujesz klasyczny przedwzmacniacz, przykładowo: https://allegrolokalnie.pl/oferta/przed ... d-basic-c1
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- darkman
- Kontakt:
Tak zdecydowanie.
tylko, że Twój gramofon nie posiada wzmacniacza ("wzmacniacz" masz w głośnikach aktywnych) tylko wbudowany phono preamp.
[Gramofon AT-LPW40WN posiada wbudowany przedwzmacniacz gramofonowy, który można wyłączyć w sytuacji, gdy zdecydujemy się skorzystać z zewnętrznego przedwzmacniacza. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby połączyć AT-LPW40WN bezpośrednio do pary aktywnych głośników i cieszyć się ciepłym brzmieniem winylowej płyty. Wystarczy skorzystać z odpowiedniego przełącznika na obudowie gramofonu].
No na przeszkodzie jak wiemy stoi to, że niewygodnie jest regulować Vol głośników z tyłu monitorów oraz to, że gdy obrabiasz pliki muzyczne via Focusrite to vol jest OK, a gdy chcesz posłuchać płyty to jest za cicho na tym samy ustawieniu Vol głośników.
Tak. Daje.
Tak. Podałem Ci w pierwszym swoim poście Kenwood
= C2, a drugi podał @Wojtek C-1.
No tak - integrę (czyli wzmacnacz zintegrowany), ale wtedy monitory zostawiasz jako zestaw biurkowy pod Focusrite z komputerem itd..a budujesz osobny zestaw hifi pod inne głośniki (nie wzmacniane własnym zasilaniem-aktywne) tylko normalne paczki pasywne czyli zwykłe lub aż zwykłe (kwestia budżetu).
Bo tak to tylko nakupujesz w fQę gadgetów i nic z tego nie będzie jakościowo. Najlepsze rozwiązanie to zestaw HiFi do gramofonu.
-
darkman@
Tak, wiem, przedwzmacniacz mam w gramofonie, literówka. No ta opcja z Kenwood C2 wydaje się ciekawa. Ale to tylko rynek wtórny wchodzi w grę? Czym się sugerować, żeby bubla nie kupić?
Czy Kenwood C2 to to samo co Kenwood Basic C2?
Tak, wiem, przedwzmacniacz mam w gramofonie, literówka. No ta opcja z Kenwood C2 wydaje się ciekawa. Ale to tylko rynek wtórny wchodzi w grę? Czym się sugerować, żeby bubla nie kupić?
Czy Kenwood C2 to to samo co Kenwood Basic C2?
- darkman
- Kontakt:
Dobrze by było gdybyś miał możliwość przesłuchania tego sprzętu. Poszukaj w swojej lokalizacji lub okolicy. Zadzwoń do sprzedawcy i niech Ci poopowiada, zrób zastrzeżenie gwarancyjne. Może się da gdzieś wypożyczyć?
Dobrze, byłoby sprawdzić czy Tobie odpowiada taki upgrade do sprzętu.
Raczej tylko wtórny, to dość cenione modele w swoim czasie z szerokim zakresem dopasowania, już nie produkowane.
C2-BC2 raczej to samo.
Oczywiście.. no cóż truizm, ale zalecałbym daleko idącą ostrożność.
Dobrze, byłoby sprawdzić czy Tobie odpowiada taki upgrade do sprzętu.
Raczej tylko wtórny, to dość cenione modele w swoim czasie z szerokim zakresem dopasowania, już nie produkowane.
C2-BC2 raczej to samo.
Oczywiście.. no cóż truizm, ale zalecałbym daleko idącą ostrożność.
-
OK, dziękuję Panowie za pomoc.
Edit:
A może jest coś nowego, godnego polecenia w tym kierunku?
Edit:
A może jest coś nowego, godnego polecenia w tym kierunku?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
A masz sporo więcej kasy do wydania?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-