Witam wszystkich z uroczego Bytomia

Z racji bycia rocznikiem '76 pamiętam jeszcze jak przez mgłę gramofony z dzieciństwa (raczej Bambino, niż Technics). Nie celuję w kierunku zaprojektowania i przebudowy pokoju pod kątem akustyki, nie jest również moim fetyszem struktura i przekrój kabli, ale po prostu lubię dobre audio, lubię tradycyjną analogową muzykę, lubię to, co stare, z sentymentem wspominam mające duszę urządzenia z lat młodości, nie trawie serwisów streamingowych. I właśnie dlatego tu jestem.
Kupno gramofonu kusi i nęci mnie od jakichś dwóch lat, trochę poczytałem i dokształciłem się w temacie (oczywiście w podstawach), no i nieśmiało rozglądam się za potencjalnym pierwszym sprzętem. Nie mam pojęcia jaki napęd i sterowanie, ale wiem że chciałbym nabyć coś od któregoś z kolegów z forum, dlatego przyczaiłem się i czekam na okazję w ogłoszeniach.
Moim atutem jest zamieszkanie ok. 1 kilometra od wielkiego comiesięcznego targu staroci, na którym można przebierać w starych winylach.
Pozdrawiam wszystkich, którzy dobrnęli do końca tej czytanki i liczę na owocną dyskusję