Grundig PS2500

Kosmiczne talerze z ramionami
ODPOWIEDZ
EugeniuszGeniusz

Grundig PS2500

Post autor: EugeniuszGeniusz »

Cześć. Wygrzebałem stary gramofon Grundig ps2500 i postanowiłem przywrócić go do życia. Z gramofonami nie miałem za dużo do czynienia, dlatego mam parę pytań co do tego konkretnego modelu.
Z pierwszych obserwacji co zauważyłem:
Silnik trzyma obroty, tak wnioskuję po stroboskopie. Nie działa system automatyczny, przycisk jest na stałe wciśnięty, po ręcznymi naciągnięciu jakiegoś ramienia od spodu przycisk wraca do pozycji stop, po wciśnięciu start talerz zaczyna się obracać, jednak ramię nie rusza wcale. W ogóle to ramię chodzi bardzo luźno, nie wiem czy tak ma być?
Ten element do podnoszenia i opuszczania ramienia (nie mam pojęcia jak się nazywa dokładnie :D) wg. Mnie trochę słabo działa. Popatrzyłem trochę na instrukcję, widziałem że można dopompować strzykawką, tylko czy wystarczy powietrze czy jakiś specjalny płyn tam wchodzi?
No i zostaję ramię. Przewody do wkładki są pourywane, trzeba by było przylutować do końcówek na nowo, tylko nie wiem który kolor odpowiada za który pin we wkładce. No i trochę to problematyczne bo z tego co się już zorientowałem to tego nie da się wyjąć i trzeba to bardzo precyzyjnie robić.
Podsumowując:
Ktoś wie, albo wie gdzie znajdę który przewód odpowiada za jaki kanał?
I Teraz pytanie trochę banalne. Z gramofonu wychodzą 2x rca. Czy ktoś mi powie czy on ma wbudowany preamp i mogę go wpiąć do wzmacniacza normalnie, czy potrzebuję wejścia phono?
Jakieś opinie o gramofonie? Planuję sobie okazyjnie posłuchać jakichś płyt, głównie na słuchawkach.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Re: Grundig PS2500

Post autor: Wojtek »

Co to znaczy "słabo działa"?
Za pracę windy odpowiada m.in. smar. To nie pneumatyka.
EugeniuszGeniusz pisze:
20 mar 2021, 13:58
No i zostaję ramię. Przewody do wkładki są pourywane, trzeba by było przylutować do końcówek na nowo, tylko nie wiem który kolor odpowiada za który pin we wkładce. No i trochę to problematyczne bo z tego co się już zorientowałem to tego nie da się wyjąć i trzeba to bardzo precyzyjnie robić.
Współczuję.

Będziesz potrzebował przedwzmacniacz gramofonowy/wejście phono.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ