Kolumny aktywne do 2 tys
-
Kolumny aktywne do 2 tys
Cześć,
Będę kupował gramka AT LP5X, mam do niego budżet na kolumny na 2 tys, rozglądałem się trochę, są klipschy r-51m lub audio pro a26, czy jest jakakolwiek między nimi różnica dla laika? Czy raczej z jednych i drugich będę zadowolony? Może polecacie coś innego?
Gramek będzie stał sam na półce z kolumnami, do słuchania dla mnie i żony wieczorami gdy młody będzie spał.
Highfive
Będę kupował gramka AT LP5X, mam do niego budżet na kolumny na 2 tys, rozglądałem się trochę, są klipschy r-51m lub audio pro a26, czy jest jakakolwiek między nimi różnica dla laika? Czy raczej z jednych i drugich będę zadowolony? Może polecacie coś innego?
Gramek będzie stał sam na półce z kolumnami, do słuchania dla mnie i żony wieczorami gdy młody będzie spał.
Highfive
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Kolumny aktywne do 2 tys
Musisz akurat ten model?
O ile nie jesteś głuchy to usłyszysz różnicę.
Wzmacniacz i kolumny pasywne zamiast zabawki do komputera.
Zły pomysł.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
I Ty jesteś adminem? Za kogo Ty się uważasz?
„mUsISz aKUraT tEn mOdeL?”
Polecam wyłączyć te forum, bo całkowicie Ci nie idzie funkcjonowanie tutaj, przychodzisz wylać swoje żale? Jeżeli nie masz nic ambitnego do wniesienia do dyskusji to nie komentuj.
Typ się pyta o różnice i ktoś odpowiada, zamiast normalnie wskazać, który wypada lepiej, to z tekstem, że jak nie jesteś głuchy to usłyszysz różnice, czy w temacie jest pytanie czy aktywny czy pasywne? A U D I O F I L się zesrał i poczuł się od razu lepiej w środku z poczuciem własnej wartości, polecam terapeutę, efekt będzie na dłużej niż klikanie w klawe. Yo
„mUsISz aKUraT tEn mOdeL?”

Typ się pyta o różnice i ktoś odpowiada, zamiast normalnie wskazać, który wypada lepiej, to z tekstem, że jak nie jesteś głuchy to usłyszysz różnice, czy w temacie jest pytanie czy aktywny czy pasywne? A U D I O F I L się zesrał i poczuł się od razu lepiej w środku z poczuciem własnej wartości, polecam terapeutę, efekt będzie na dłużej niż klikanie w klawe. Yo
-
Nie napinaj się tak .Zobacz może głośniki Edifier S2000 MKIII lub Heco Ascada 2. Recenzji i jednych i drugich jest w sieci cała masa,
-
No jakie pytanie taka odpowiedź...O ile nie jesteś głuchy to usłyszysz różnicę.
Creative E-MU 0204 || Rotel RA-12 || Heco P3302 || Superlux HD 681 ||AKG K551
Onkyo C-7030 || Onkyo TX-8020|| Grundig Box 353 ||Yamaha R-S700|| Yamaha RX-E410 || Saba Box C450
Onkyo C-7030 || Onkyo TX-8020|| Grundig Box 353 ||Yamaha R-S700|| Yamaha RX-E410 || Saba Box C450
- koscidogitary
No trochę tak to wygląda z boku...
Ale do rzeczy: Edifier z nowych sprzętów w tej cenie, moim zdaniem, będzie jeden z najlepszych, o ile nie najlepszy.
Jednakże pamiętaj, że tego typu zabawki grają na planie V - ostro górą, mocno dołem, wycofana średnica.
Jeśli lubisz takie "zwyczajne/popularne" granie to można coś od Edifiera w kwocie ~2000zł brać w ciemno.
Dobre sprzęty aktywne, z wysokiej półki będą bardzo drogie (nie polecam Adam Audio), taniej złożysz ciekawy zestaw - oddzielnie wzmacniacz i kolumny.
A może jakieś używane aktywne vintage ale z systemem MFB? Np. Jamo, Restek...
Ostatnio zmieniony 20 paź 2020, 12:37 przez koscidogitary, łącznie zmieniany 1 raz.
- koscidogitary
Te są pasywne i grają beznadziejnie IMO.
-
Dzięki wielkie za wszystkie tipy i polecenia
Klipschy miałem na myśli R-51PM, zjadło literkę, niby z reviewsów na yt i w necie wynika, że ten model ma wzmacniacz, faktycznie są też pasywne R-51M, a te aktywne niby po opiniach grają spoko, ale wiadomo, każdemu grają każde głośniki inaczej, tak jak zostało to już wcześniej poprawione wyżej
Nie którzy zadowolą się „adidasami” z CCC, nie którzy potrzebują airforców - temat założyłem, żeby zobaczyć opinie, jeżeli ktoś już miał faktycznie do czynienia z głośnikami aktywnymi, i orientuje się przy takim budżecie, nie będąc uszczypliwym
Edifiery wydają się fajną pozycją, ale szukam czegoś bardziej minimalistycznego w wyglądzie, zwykły czarny kwadrat
Dzięki raz jeszcze, peace
Klipschy miałem na myśli R-51PM, zjadło literkę, niby z reviewsów na yt i w necie wynika, że ten model ma wzmacniacz, faktycznie są też pasywne R-51M, a te aktywne niby po opiniach grają spoko, ale wiadomo, każdemu grają każde głośniki inaczej, tak jak zostało to już wcześniej poprawione wyżej
Nie którzy zadowolą się „adidasami” z CCC, nie którzy potrzebują airforców - temat założyłem, żeby zobaczyć opinie, jeżeli ktoś już miał faktycznie do czynienia z głośnikami aktywnymi, i orientuje się przy takim budżecie, nie będąc uszczypliwym
Edifiery wydają się fajną pozycją, ale szukam czegoś bardziej minimalistycznego w wyglądzie, zwykły czarny kwadrat
Dzięki raz jeszcze, peace
- koscidogitary
To nic innego jak: Jamo MBF 100, MBF200, MBF300 lub Restek Optima MBF + koszty przeserwisowania to w 2000zł bez problemu się zmieścisz.
Poczytaj o technologii MBF (kontrola wychylenia membrany).
Sam szukam takich w dobrym stanie.
-
Odkopię wątek.
Potrzebne mi aktywne monitorki do ok. 1500 z bluetooth/AirPlay.
Coś ciekawego sie pojawiło? Jamo, Argon, Edifier, Klipsch?
Potrzebne mi aktywne monitorki do ok. 1500 z bluetooth/AirPlay.
Coś ciekawego sie pojawiło? Jamo, Argon, Edifier, Klipsch?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nie wiem czy istnieje coś spełniającego ww. i zarazem nie byłoby szajsem.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nie wiem czy połączenie gotowców to już "DIY", ale na pewno jest to sensowniejsza opcja niż aktywne monitory z bajerami.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
W moim przypadku, to jest max DIY, które mogę osiągnąć

Boję się, że po tym, co napisałeś, to już nikt się nie przyzna, że ma cos takiego i mu się podoba.
Ale przypominam, to będzie 99% używane Bluetooth/Ariplay i ma być w miarę niewielkich rozmiarów, więc nie spodziewam się HiEndu.
A jak nic takiego nie ma, to dajcie propozycje jakichś małych (pasywnych) monitorów do 1000.
-
Skończyło się tak:
- przyszli użytkownicy odnaleźli na strychu 20-letnie kolumny Sony "z wyższej półki";
- dołożyłem do nich nieużywany przeze mnie wzmacniacz HK 610 (mój pierwszy, dla mnie hi-endowy wzmacniacz stereo);
- dla siebie zamówiłem nowe HiFiBerry DAC2 HD;
- do zestawu oddałem swoje najtańsze HifiBerry.
Tym sposobem, może nie najtaniej (ceny Raspberry, HifiBerry, dolarów/euro ostatnio poszybowały), wszyscy są zadowoleni. Ja mam nowego DAC-a, który jest "słyszalnie" lepszy, a złożony zestaw gra całkiem przyzwoicie.
- przyszli użytkownicy odnaleźli na strychu 20-letnie kolumny Sony "z wyższej półki";
- dołożyłem do nich nieużywany przeze mnie wzmacniacz HK 610 (mój pierwszy, dla mnie hi-endowy wzmacniacz stereo);
- dla siebie zamówiłem nowe HiFiBerry DAC2 HD;
- do zestawu oddałem swoje najtańsze HifiBerry.
Tym sposobem, może nie najtaniej (ceny Raspberry, HifiBerry, dolarów/euro ostatnio poszybowały), wszyscy są zadowoleni. Ja mam nowego DAC-a, który jest "słyszalnie" lepszy, a złożony zestaw gra całkiem przyzwoicie.