JVC AL-A110.
Info:
- pół-automat
- napęd paskowy
- 2 prędkości: 33 i 45 rpm
- auto-return
- przycisk stop
- cueing
- przyciemniana pokrywa

To chyba tyle jeśli chodzi o rzeczy najbardziej oczywiste. Gramofon jeśli dobrze pamiętam nabyłem za 30zł (+ przesyłka 25zł) na allegro. Na przednim panelu z przyciskami, tam gdzie jest napis "auto-return..." była jeszcze folia ochronna, ale ją zerwałem

Pod spodem widnieje informacja o możliwości porażenia prądem oraz regulacja prędkości dla dwóch prędkości: 33 i 45 rpm - za pomocą płaskiego śrubokręta.
Nie wiem jak się to profesjonalnie nazywa, ale gramofon posiada kółko do singli 7" (chociaż są też single, gdzie jest ono niepotrzebne).
Gramofon jest dosyć duży (ah, nawet go zmierzę, bo akurat mam centymetr pod ręką: 43,5cm x 36cm x 10,5cm), co mi nawet pasuje - przynajmniej nie ma tak, że płyta wystaje z obudowy, jak to bywa w tych najnowszych tworach. Ile waży? Tego nie wiem, nie mam wagi w domu

Przez auto return nie mogę przesłuchać jednej pocztówki dźwiękowej, bo ścieżka jest zbyt blisko środka.

Nie pytając na razie "jak", chciałbym zapytać "gdzie" - chodzi o ustawianie nacisku i antyskatingu. Nie mam zielonego pojęcia gdzie się to ustawia...
Patrząc na zdjęcie 6 można stwierdzić, że antyskating jest ustawiony na 2.5 - znaczy, że igła ma ustawiony nacisk na 2.5g?
W jakiej jednostce wyrażana jest wielkość antyskatingu? Co to znaczy, że antyskating ma wartość 2,5? 2,5 czego?
Jaka jest optymalna pozycja ramienia - UP czy DOWN? Z jednej strony, gdy auto-return kończy pracę to ramię samo opada w dół, a z drugiej, część przy ramieniu na zdjęciu 6 (chodzi o taki zatrzask umiejscowiony na podpórce) ma swoje zastosowanie tylko wtedy, gdy ramię jest w górze. (Właściwie to nie wiem do czego dokładnie ta część służy...)
Wkładka, hmm... to chyba jakiś "no name", bo żadnej informacji na niej nie widzę. Ostrość ustawiona na igłę - może za dużo nie widać, ale wydaje mi się, że trzeba będzie niedługo ją wymienić, a co na pewno - wyczyścić. Obawiam się, że żeby wymienić igłę, trzeba będzie wymienić wkładkę.
Hmm... Specem nie jestem, ale wydaje mi się, że te otwory na talerzu do czegoś muszą służyć - zapewne do szybkiego skontrolowania czy wszystko jest ok, bez konieczności odkręcania talerza. Odkręcania... te najmniejsze otwory z napisami lock i free do tego pewnie służą. Mam nadzieję, że żeby odkręcić talerz nie trzeba stosować techniki z filmów science fiction, czyli przekręcając oba "klucze" jednocześnie.

Nie ma tam w środku żadnej śrubki, więc pewnie coś się tam ukrywa, co zwolniłoby blokadę. W razie jakby zaszła potrzeba będzie trzeba skombinować jakiegoś motylka, który by tam pasował.
Sama mata nie ma pod spodem żadnych wystających części - czytałem na tym forum, że istnieją takie.
Dowód na to, że to "paskowiec".