Dzień Dobry Paniom i Panom.
To mój pierwszy temat na winylu bo dotychczas byłem tylko oglądaczem.
Aktualnie odświeżam Siemensa rw-555 i przy ramieniu mam taki mały, odważnik/ciężarek.
Do czego on służy?
I mam drugie pytanie, po czym poznać, że ramię należy do kategorii ramion lekkich czy średnich, czy ciężkich?
Pytanie wzięło się z teorii o podatności wkładki i to pewnie tej dynamicznej jak sądzę. Da się z grubsza ocenić?
Odważnik ramienia Siemens RW-555
-
Odważnik ramienia Siemens RW-555
Ostatnio zmieniony 29 mar 2020, 22:04 przez parafka, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Re: Odważnik ramienia Siemens RW-555
Ciężarek już mam wyjaśniony u sąsiadów przez Usera Drut -ładnie wyjaśnił jak regulować

Pozostało jeszcze pytanie kiedy ramię jest lekkie ?

Pozostało jeszcze pytanie kiedy ramię jest lekkie ?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Odważnik ramienia Siemens RW-555
Kiedy ma niską masę efektywną i obsługuje bardzo lekkie wkładki.
Za instrukcją obsługi do Siemens RW-555 - producent zaleca stosowanie wkładek o masie własnej od 4 do 11g.
W oryginale montowano tam AT13Ea - dość podatna wkładka o wadze 7g.
Oczywiście te wszystkie zalecenia zakładają stosowanie oryginalnego headshella lub innego o podobnej masie własnej.
Wniosek - nawet jeśli ciężko jest na podstawie tych danych precyzyjnie wyliczyć masę efektywną ramienia to można spokojnie stwierdzić że należy ono do tych z kategorii średnich (masowo).
Za instrukcją obsługi do Siemens RW-555 - producent zaleca stosowanie wkładek o masie własnej od 4 do 11g.
W oryginale montowano tam AT13Ea - dość podatna wkładka o wadze 7g.
Oczywiście te wszystkie zalecenia zakładają stosowanie oryginalnego headshella lub innego o podobnej masie własnej.
Wniosek - nawet jeśli ciężko jest na podstawie tych danych precyzyjnie wyliczyć masę efektywną ramienia to można spokojnie stwierdzić że należy ono do tych z kategorii średnich (masowo).
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum