[Problem] Zestaw Dual 1225 + wzmacniacz HS 141

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Dual
ODPOWIEDZ
wiktor112

Post autor: wiktor112 »

Witam, kupilem niedawno wymieniony w temacie zestaw i niestety mam problem z dzwiekiem. Z powodu, iz wzmacniacz posiadal stare wejscia glosnikowe przetestowalem go na sluchawkach Sennheiser HD 515 ale przy ustawieniu STEREO dzwiek wydobywal sie tylko z jednej sluchawki, przy MONO juz z dwoch. Teraz po zakupie odpowienich wtykow podlaczylem do niego jakies przecietne kolumienki Sony i niestety sytuacja sie powtorzyla z tym, ze z prawej kolumny leci muzyka, jednak praktycznie nieslyszalnie. Probowalem bawic sie pokretlami i przelaczac kable z tylu, ale nic nie dalo wiekszego efektu. Gramofon posiada wkladke Shure M 75 Type D z igla Pfeifer (nie wiem jaka dokladnie).

http://imgur.com/a/upulk - pare zdjec, jesli ma to jakos pomoc.

Jak myslicie w czym moze lezec problem?
Awatar użytkownika
JacK
Gramofon: Kuzma Stabi S

Re: [Problem] Zestaw Dual 1225 + wzmacniacz HS 141

Post autor: JacK »

Czyli po odsłuchu z premedytacją kupiłeś kilkudziesięcioletni uszkodzony sprzęt. Gratuluję. A myślałem że nic mnie już nie zdziwi.

Wracając do Twojego problemu to skoro tak samo gra z wyjścia słuchawkowego i wzmacniacza to można domniemywać że te wyjścia dostają już taki sygnał. Czyli problem leży gdzieś pomiędzy igłą , a przedwzmacniaczem.
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
wiktor112

Kupilem sprzet na allegro i moglem odsluchac dopiero w domu i mam ciagle mozliwosc zwrotu. Myslisz, ze wymiana wkladki cos tu pomoze czy to raczej wada 'wewnetrzna'?
Awatar użytkownika
JacK
Gramofon: Kuzma Stabi S

Re: [Problem] Zestaw Dual 1225 + wzmacniacz HS 141

Post autor: JacK »

Trudno powiedzieć to 40 letni sprzęt który zapewne nie pracował od bardzo wielu lat. Wkładkę możesz wymienić, zresztą inwestycja w nową wkładkę prędzej czy później i tak cię czeka. Wcześniej sprawdź połączenie pinów na wkładce, może nie ma po prostu styku.
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
wiktor112

Ha! Dziekuje Ci bardzo JacK, problem rozwiazany! Odlaczylem i podlaczylem jeszcze raz piny we wkladce i wszystko gra tak jak powinno. Troche czuje sie jak debil, ze nie wpadlem na to sam w pierwszej kolejnosci ;)
ODPOWIEDZ