Dzień dobry,
Stoję przed wyborem czy do posiadanego gramofonu Sony PS-LX 1 dokupić nowy przedwzmacniacz (budżet do 1000 pln) czy pójść w kierunku nowego gramofonu ze zintegrowanym przedwzmacniaczem (mniej kabli, zasilaczy) - w tym przypadku budżet 2000 pln. Moją ciekawość przykuł Rega Planar 1 Plus, ma dobre opinie. Sprzęt najchętniej nowy, ale jeśli ktoś doradzi coś ciekawego używanego to też jestem na tak. Zastanawiam się co da lepszy efekt jeśli chodzi o jakość odtwarzanego dźwięku?
Podpięte to będzie póki co do amplitunera Yamahy i kolumn Wharfedale od kina domowego, nie podaję modeli bo ten sprzęt też będzie do wymiany w najbliższym czasie.
Gramofon ma zainstalowaną oryginalną igłę i wkładkę VL-38GA
Słucham rocka, metalu, jazzu, muzyki elektronicznej, starszego hip hopu.
Stary gramofon i nowy przedwzamcniacz czy nowy gramofon?
-
- Regsoft
Re: Stary gramofon i nowy przedwzamcniacz czy nowy gramofon?
Nie. Ten gramofon uniemożliwia wymianę wkładki na lepszą (a oryginalna delikatnie mówiąc nie jest z wysokiej półki), a tym samym jest mocnym ograniczeniem jakości dźwięku. Lepiej dowolny uniwersalny gramofon z epoki (oczywiście w dobrej kondycji) i nieco/dużo lepsza wkładka niż pakowanie kasy w tej klasy przedwzmacniacz ...
Nie. Nowe gramofony w tej klasie cenowej przegrywają w porównaniu z przyzwoitą używką za parę setek. To byłby błąd ...
Przemyśl inny gramofon za 400-800 zł. Wkładkę 150-300 zł. Ew. przedwzmacniacz do 250 zł jeśli amplituner takowego nie posiada ...
-
Jako alternatywę mam Unitrę G8010 - jeśli ten jest wart inwestowania to jaką wkładkę i przedwzmacniacz można do niego polecić?Regsoft pisze: ↑14 lis 2019, 18:42Nie. Ten gramofon uniemożliwia wymianę wkładki na lepszą (a oryginalna delikatnie mówiąc nie jest z wysokiej półki), a tym samym jest mocnym ograniczeniem jakości dźwięku. Lepiej dowolny uniwersalny gramofon z epoki (oczywiście w dobrej kondycji) i nieco/dużo lepsza wkładka niż pakowanie kasy w tej klasy przedwzmacniacz ...
Nie. Nowe gramofony w tej klasie cenowej przegrywają w porównaniu z przyzwoitą używką za parę setek. To byłby błąd ...
Przemyśl inny gramofon za 400-800 zł. Wkładkę 150-300 zł. Ew. przedwzmacniacz do 250 zł jeśli amplituner takowego nie posiada ...
- Regsoft
Też mam. Nie "inwestuj". Podziel budżet i wstrzel się w odpowiednie wątki zakupowe dla gramofonu, wkładki, przedwzmacniacza. Inna sprawa, że czasem wraz z gramofonem można trafić niezłą wkładkę (i ew. dobrać tylko sensowną igłę) ...
- Quarter
- Gramofon: Thorens TD-125
Jestem tu nowy i mało wiem, ale dam Ci mój przykład:
- używka - stary Grundig PS 3500 (Direct Drive, pełny automat, 6kg wagi = ok. 300 zł. Gra bez problemów od 3 miesięcy, wszystkie funkcje sprawne.
- wkładka Ortofon 2M Red = ok 400 zł (i krzyczą na mnie Koledzy, że mogłem podobny poziom wkładki kupić za 150-200 zł mniej)
- przedwzmacniacz Art DJ Pre II = ok. 210 zł
RAZEM: mniej lub sporo mniej niż 1000 zł. Zostaje Ci więc drugi 1000 zł + to co dostaniesz za Yamahę (nie wiem jakie masz Wharfedale - miałem kiedyś zestaw do KD i były całkiem przyzwoite, więc może warto zostawić) i za taką kwotę kupujesz fajny wzmacniacz i cieszysz się muzyką.
Albo rozważ zrobienie tego co ja teraz mam zamiar czyli dozbieranie do 4000 za Technicsa SL1500C, który podobno nosi w swoim łonie dobry przedwzmacniacz + w zestawie jest Ortofon 2M Red. Zostaje tylko ewentualna wymiana wzmacniacza, bo ten Technics będzie raczej na lata - najwyżej zrobisz upgrade wkładki do MC lub za 600+ zł kupisz igłę Ortofon 2M Blue.
Proszę doświadczonych Kolegów o korektę moich "porad" - na pewno nie chcę źle Koledze doradzić.
- używka - stary Grundig PS 3500 (Direct Drive, pełny automat, 6kg wagi = ok. 300 zł. Gra bez problemów od 3 miesięcy, wszystkie funkcje sprawne.
- wkładka Ortofon 2M Red = ok 400 zł (i krzyczą na mnie Koledzy, że mogłem podobny poziom wkładki kupić za 150-200 zł mniej)
- przedwzmacniacz Art DJ Pre II = ok. 210 zł
RAZEM: mniej lub sporo mniej niż 1000 zł. Zostaje Ci więc drugi 1000 zł + to co dostaniesz za Yamahę (nie wiem jakie masz Wharfedale - miałem kiedyś zestaw do KD i były całkiem przyzwoite, więc może warto zostawić) i za taką kwotę kupujesz fajny wzmacniacz i cieszysz się muzyką.
Albo rozważ zrobienie tego co ja teraz mam zamiar czyli dozbieranie do 4000 za Technicsa SL1500C, który podobno nosi w swoim łonie dobry przedwzmacniacz + w zestawie jest Ortofon 2M Red. Zostaje tylko ewentualna wymiana wzmacniacza, bo ten Technics będzie raczej na lata - najwyżej zrobisz upgrade wkładki do MC lub za 600+ zł kupisz igłę Ortofon 2M Blue.
Proszę doświadczonych Kolegów o korektę moich "porad" - na pewno nie chcę źle Koledze doradzić.
Jest: Thorens TD-125 + ramię Micro Seiki (od Zbyszek1982), Arcam FMJ CD23, Grundig 5200 (od Kukiz30), Scott 480A, RA Labs Mini Reference Monitors
Był: Technics SL-Q2/1500C/1200GR, Luxman L435, JVC AX1, NIKKO TRM750, Scott A406, Dali Icon 6, Thiel Cs 1.2
Był: Technics SL-Q2/1500C/1200GR, Luxman L435, JVC AX1, NIKKO TRM750, Scott A406, Dali Icon 6, Thiel Cs 1.2
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Kiedyś sporo grałem na nim z wkładką Schure M97xe. Dawał radę.
Jeśli chodzi o dźwięk to najwięcej zależy od combo igła-wkładka i preampa.
Gramofon ma nie przeszkadzać i być dobrym kompanem dla wkładki

Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- Piterski
- Gramofon: Pioneer PL70LII
Na tym gramofonie G8010 mocno nie zaszalejesz ale lepsza wkładka na pewno dla zauważalny rezultat do tego jednak proponuje najpierw zakup
Poniższego headshella, który umożliwi prawidłowe ustawienie wkładki.
https://allegro.pl/oferta/headshell-uch ... 8179715349
Do tego mogą Ci się przydać jeszcze poniższe ciężarki by uzyskać właściwy zakres rezonansu całego układu.
https://allegro.pl/oferta/ciezarki-na-u ... 8035976872
Nie zaszkodzi też pewnie wymienić pasek napędowy. Wydasz na to około 70-80 zł.
Na pewno rozejrzał bym się za dobrym preampem gramofonowym w przedziale 800-1000 zł za używany. Wspomniany Art DJ Pre II nie jest zły ale to nadal będzie wąskie gardło systemy. I jakiekolwiek późniejsze zmiany nie dadzą spodziewanego efektu.
Poniższego headshella, który umożliwi prawidłowe ustawienie wkładki.
https://allegro.pl/oferta/headshell-uch ... 8179715349
Do tego mogą Ci się przydać jeszcze poniższe ciężarki by uzyskać właściwy zakres rezonansu całego układu.
https://allegro.pl/oferta/ciezarki-na-u ... 8035976872
Nie zaszkodzi też pewnie wymienić pasek napędowy. Wydasz na to około 70-80 zł.
Na pewno rozejrzał bym się za dobrym preampem gramofonowym w przedziale 800-1000 zł za używany. Wspomniany Art DJ Pre II nie jest zły ale to nadal będzie wąskie gardło systemy. I jakiekolwiek późniejsze zmiany nie dadzą spodziewanego efektu.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.