Pioneer pl-200 czy warto?

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
fedek6

Post autor: fedek6 »

Witam,
Jestem nowy na forum. Dziś postanowiłem zapoznać się z tematem gramofonów. Zapoznałem się wstępnie z teorią i prześledziłem wątki zakupowe. Na allegro wyszperałem model pl-200 (jak w tytule tematu). Posiada on oryginalną wkładkę Pioneer'a. Pewnie jest nieco nadszarpnięta zębem czasu. Wyczytałem na innym forum, że obsługuje on standardowe wkładki (to bardzo ważne nieprawdaż? :D ). Wizualnie również jestem na tak. Do zestawu posiadam wzmacniacz Pioneer A-331 z wejściem phono (nie wiem niestety czy MM czy MC - nie mogę nigdzie tego znaleźć).

Czy byłby to mądry zakup na pierwszy gramofon?

Pozdrawiam

http://allegro.pl/gramofon-pioneer-pl-2 ... 86815.html
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

fedek6 pisze:Wyczytałem na innym forum, że obsługuje on standardowe wkładki (to bardzo ważne nieprawdaż? :D ).
Zgadza się + zgadza się.
fedek6 pisze:(nie wiem niestety czy MM czy MC - nie mogę nigdzie tego znaleźć).
Jeśli nie ma żadnego selektora to pewnie MM ;)
fedek6 pisze:Czy byłby to mądry zakup na pierwszy gramofon?
Myślę, że tak. Jest szansa, że tanio pójdzie.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Darek

Post autor: Darek »

fedek6 pisze:pl-200
Zalatwialem taki gramofon koledze, tylko nie pamietam dokladnie czy to byl PL200, PL200X czy PL400. To juz bylo z 1.5 roku temu i ostatnio pisal ze potrzebuje igle wiec dalem mu linka gdzie mozna kupic. Kosztuje £8.95 + £2.75 przesylka do Polski http://www.ebay.co.uk/itm/Stylus-PIONEE ... 897wt_1262. Jaka cena w Polsce to nie wiem. Z gramofonu jest zadowolony, a dal za niego chyba 50 czy 60euro :)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Darek pisze:tylko nie pamietam dokladnie czy to byl PL200, PL200X czy PL400.
Szkoda, bo to jednak robi różnicę :)
Darek pisze:Jaka cena w Polsce to nie wiem.
Igłę do wkładki Pioneer PC-12 Wamat sprzedaje po 39 złotych
http://wamataudio.pl/igla-pioneer-pn-12.html

Jednakże... wkładka na tym egzemplarzu z aukcji to chyba nie jest Pioneer PC-12 (czerwony kolor), a najprawdopodobniej model PC-110 (czarny kolor), ale na szczęście są one na tyle kompatybilne, że igła PN-12 będzie pasowała także do PC-110.

A w razie czego zawsze można zmienić całą wkładkę na inną.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
fedek6

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź i szybką reakcje. Prześledziłem historię tej Pani na allegro i wypada raczej średnio. Dodatkowo klauzula w aukcji "brak zwrotów" (nie jestem pewny czy to jest w ogóle legalne). Napisałem do niej e-mail z zapytaniem czy na pewno wszystko jest sprawdzone na 100% i póki co tylko cisza. Tak więc porozglądam się jeszcze i najwyżej dopiszę do wątku. Póki co raz jeszcze dzięki :D
Awatar użytkownika
fedek6

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Niektórzy nie są "mailowi" i reagują jedynie na telefon :)
Ten sprzedawca ściąga masę rzeczy z Niemiec (z mieszkań albo z giełd) i wystawia od złotówki na allegro.
Nie owija w bawełnę, nie zajmuje się serwisem itd., dlatego też nie dziwię się, że nie przyjmuje zwrotów (co faktycznie nie jest zbytnio legalne, więc bez obaw, bo UOKiK jest po Twojej stronie ;) ).

Jak napisałeś, że dopiszesz się do wątku to myślałem, że chodzi Tobie o jeden z wątków zakupowych z określonym budżetem, a nie tutaj, bo to już poniekąd wykracza poza temat :)

Ten Phillips jest OK. Jedyny mankament to to, że praktycznie pasują do niego jedynie Phillipsowskie wkładki, także jest jakieś ograniczenie.
Wsparcie finansowe forum
Darek

Post autor: Darek »

fedek6 pisze:A może by tak Philips?

http://allegro.pl/philips-685-electroni ... 48191.html
To chyba handlaz gramofonami, raczej napewno. Jakos niedawno widzialem jego oferte innego gramofonu. Gdzies na forum jest link. Na poczatku myslalem ze to ktos kto bardzo dba o sprzet, lecz obecnie smiem twierdzic ze odpicowuje sprzet do aukcji aby zachecic kupujacych ( jak samochod na sprzedaz )
Wojtek pisze:Szkoda, bo to jednak robi różnicę
Jak potrzeba to sie dowiem, zaden problem.
Petras

Post autor: Petras »

Ciekawa dyskusja o PL-200 na zagranicznym forum, polecam przyszłym decydującym się na podobny zakup: http://www.audiokarma.org/forums/showth ... p?t=405264
ODPOWIEDZ