SL-1100 - za mało regulacji pitch

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Technics i National Panasonic
ODPOWIEDZ
_Kuben_

SL-1100 - za mało regulacji pitch

Post autor: _Kuben_ »

Witam,
Może to dobry temat - brakło mi zwiększania obrotów 33 w gramofonie są stabilne ale pokrętło jest pokręcone na maxa i przy cięższej płycie chciałbym ciut podkręcić,.bo minimalnie brakuje...
Może zacząłem od podsmarowania - co najlepiej kupić za smar/olej.
Gramofon to Technics Sl 1100
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Re: SL-1100 - za mało regulacji pitch

Post autor: Wojtek »

Uważam że lepiej założyć nowy, konkretny temat zamiast wskrzeszać taki sprzed 4 lat i dotyczący jednak czego innego ;)

Pytanie czy SL1100 nie ma czasem regulacji pitch wewnątrz gramofonu, dzięki której dałoby się dostosować pokrętła tak, że "0" będzie "0", a nie że musisz mieć stale na plus żeby obroty były stabilne.

Zerknij do serwisówki.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
_Kuben_

Post autor: _Kuben_ »

Mhm, sprawa okazała się prostsza niż mi się wydawało, zdjąłem talerz i śrubkę opisaną "33" przekręciłem w prawo i jest już zapas do zwalnienia i przyspieszania ;)

Chętnie jednak wróciłbym do pytania o smarowanie - nie ma pod talerzem tubki ze smarem która byla dołączana oryginalnie, nie wiem kiedy ostatnio i kto mógł go naoliwiać - czym się zastępuje oryginalne smarowidło?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

No właśnie :)
_Kuben_ pisze:
14 cze 2018, 11:52
Chętnie jednak wróciłbym do pytania o smarowanie - nie ma pod talerzem tubki ze smarem która byla dołączana oryginalnie, nie wiem kiedy ostatnio i kto mógł go naoliwiać - czym się zastępuje oryginalne smarowidło?
Olejem silnikowym. Np. 10W40.

Z reguły mało który użytkownik Technicsów czy w ogóle gramofonów DD regularnie przesmarowuje napęd ;)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ