Krótki tutorial jak zdjąć oryginalne ramię i założyć armboard pod mocowanie SME
Z gramofonu zdejmujemy talerz, przeciwagę, headshell i unieruchamiamy ramię. Z założoną pokrywą kładziemy gramofon do góry nogami na poduszkach, kołdrze czy czymkolwiek innym, miękkim i stabilnym. Następnie odkręcamy nóżki oraz wszystkie wkręty trzymające dolną, gumową część.
Należy pamiętać przy składaniu, że pokrywa przymocowana jest TRZEMA rodzajami wkrętów:
4 skrajne (umieszczone pod nóżkami), bardzo długie
długie - z małą podkładką
krótkie - z dużą podkładką
Po zdjęciu dolnej pokrywy, odkręcamy płytę balastową - 6 wkrętów (nie odkręcamy tych 4 przy zawiasach).
Odkręcamy jarzma zawiasów (wkręty z boku) i zdejmujemy balast.
Kładziemy na stole dolną pokrywę, wkładamy w nią płytę balastową i białym markerem odrysowujemy okrąg z płyty balastowej.
Następnie w dolnej pokrywie wycinamy otwór według przed chwilą narysowanego szablonu. Dolna pokrywa wykonana jest z grubej gumy. Ja do wycinania użyłem ostrego noża. Można zrobić to bardziej wysublimowanie np. wycinając otwór laugzegą lub małą wycinarką - tylko po co
Krawędzie można wyrównać dremelem lub papierem ściernym.
Przystępujemy do ekstrakcji oryginalnego ramienia. Odkręcamy przewód uziemienia, przykręcony do PCB od regulacji obrotów.
Luzujemy 3 śruby trzymające ramię, następnie zdejmujemy płytę górną z pokrywy i w pozycji pionowej wykręcamy do końca ramię (trzymająć je jedną reką aby nie spadło!)
...Upsss, zapomniałem zdjąć przeciwwagę!
W miejsce starego ramienia montujemy podstawę pod nowe
Cała operacja zajęła mi 45 minut.
Mam nadzieję, że opis się komuś w przyda