Onkyo integra a-8470 funkcja Contrabass

Żeby nie było za cicho
ODPOWIEDZ
Gremlin008

Onkyo integra a-8470 funkcja Contrabass

Post autor: Gremlin008 »

Witam

Sprawa jest taka że w internecie znalazłem taki opis tej funkcji

" Onkyo posiadająca funkcję CONTRABASS. możemy skręcić (wyciąć) basy, które są na poziomie 70Hz a pozostawić lub dodać sam contrabass na poziomie 20Hz. daje to niesamowity efekt głębi basu gdzie wycięte mamy niepotrzebne, hałaśliwe i dudniące midbasy a pozostawione same najniższe herce. nie potrzeba korektora graficznego."

Pierwsze co jest zauważalne po włączeniu contrabassu to to, że głośność ulega zmniejszeniu, natomiast gdy funkcja jest włączona i kręcimy pokrętłem odpowiedzialnym za owy contrabass, to za bardzo jakiejkolwiek różnicy już nie słychać

Czyli jeżeli dobrze rozumiem na kolumnach które mają dolną granicę częstotliwości wyższą niż 20hz nie usłyszymy efektów działania tej funkcji ?

Jeżeli tak to jaki jest sens jej sens skoro o ile mi wiadomo większość kolumn ma tą granice wyżej niz 20hz a pozatym spora częśc ludzi nie słyszy już nawet tej częstotliwości.

Czy jednak jest to po prostu jakaś opcja dla audiofilii ?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Re: Onkyo integra a-8470 funkcja Contrabass

Post autor: Wojtek »

Nie. Wg specyfikacji, "contrabass" wprowadza dodatkowe podbicie na poziomie 20Hz.
Jest przy tym spięty przełącznik "muting", który odpowiednie reguluje czy górna granica podbicia to +10db czy aż +20db.
Nie jest to w żadnym wypadku "włączanie/wyłączanie" contrabassu. Od tego jest pozycja 0 na pokrętle.

Pamiętaj że jak podbijamy dane pasmo w punkcie częstotliwości to nigdy nie jest to podbicie jednostkowe, a rozkłada się też na okolice (im większe podbicie tym dalej sięga, rzecz jasna), więc argument z granicą dolnej częstotliwości pasma kolumn jest trochę jałowy. Poza tym, istnieją słuchawki.

Technics w niektórych swoich wzmacniaczach miał coś takiego jak pokrętło "super bass" (np. SU-V8). Sens podobny.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

Gremlin008 pisze:
06 gru 2017, 16:44
Jeżeli tak to jaki jest sens jej sens skoro o ile mi wiadomo większość kolumn ma tą granice wyżej niz 20hz a pozatym spora częśc ludzi nie słyszy już nawet tej częstotliwości.
Głośniki mogą grać i z częstotliwością 1Hz. To tylko kwestia efektywności z jaką tam się sprawują. Także przy sprzyjających okoliczonściach także w głośniku który w teorii ma pasmo np od 30 hz po podbiciu o 20db z tych 20hz coś może być słychać (o ile nie wychodzimy poza limit wychylenia liniowego membrany bo wtedy będzie stukać i grozi to uszkodzeniem). Dodatkowo to co pisał Wojtek, przy takim podbiciu robi sie nie szpilka w paśmie ale górka która opada mniej lub bardziej stromo na sąsiednie częstotliwości.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Gremlin008

Post autor: Gremlin008 »

Dzieki za wyjasnienie jak dziala ta funkcja

Fakt zapomnialem napisac o słuchawkach

Głownie chodzi o to ze kupilismy mojemu Tacie ten wzmacniacz bo sam go mam i jestem zadowolony. I on zastanawiał sie czy pokrętło od contrabassu nie jest popsute bo nie słyszy różnicy. Jak u siebie probowalem to szczerze mowiac nie wiem czy słyszałem minimalną różnice czy tylko sobie wmawiałem że coś słysze. A jeżeli istniała ta różnica to była ona prawie niezauważalna.
ODPOWIEDZ