Marantz HD-770

Głośniki w kolumnach i inne słuchawki
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Stelma
Gramofon: BRAUN PS550S DUAL604

Marantz HD-770

Post autor: Stelma »

zgodnie z obietnicą podzielę się wrażeniami/doznaniami z marantzów HD770

brzmi to ślicznie dół jest dołem - schodzą do tych obiecanych przez producenta 33Hz czysto nic nie trzeszczy zbędnie nie drga nie zapycha się

itd - pytanie mam zarazem: znalazłem na sieci coś takiego jak "wtyczki Vari-Q" to są zdaje się zaślepki do otworów BR? ciekawe na ile to robi

obudowę zamkniętą i jaki jest efekt? http://www.ebay.com/itm/Marantz-HD770-V ... 0569878316

średnie i wysokie tony są wręcz aksamitne delikatne ale bdb słyszalne w całym zakresie.

regulacja średnio, wysoko i super wysokotonowca na kolumnach to świetna sprawa, można w pełny dobrać brzmienie do własnych preferencji.

Zakup uważam za bardzo udany i jestem bardzo usatysfakcjonowany - są one potwierdzoną legendą :)

Wad nie znalazłem - jak dotychczas
słucham z: Brauna PS 550S(philips 400II), DUAL-i: 604(Shure m75) i 1218(dual 240E) Bang Olufsen 2202 (b&o mmc20s)
CD-marantz cd-50, DECK - akai GXC-760D , ampli Sanyo jcx 2900k , Marantz HD 770
Awatar użytkownika
JacK
Gramofon: Kuzma Stabi S

Re: Kolumny do 1000 zł

Post autor: JacK »

Stelma pisze:
itd - pytanie mam zarazem: znalazłem na sieci coś takiego jak "wtyczki Vari-Q" to są zdaje się zaślepki do otworów BR? ciekawe na ile to robi

obudowę zamkniętą i jaki jest efekt? http://www.ebay.com/itm/Marantz-HD770-V ... 0569878316
O efekcie przekonasz się jak napchasz do otworu bassrefleksu nisko spienionej gąbki i powatujesz troche :) Potem zdecyduj czy warto wydać na piękne zaślepki całkiem sporo kasy. Kiedyś przeprowadzałem całkiem sporo podobnych eksperymentów i efekty bywają różne w zależności od fabrycznego strojenia kolumny. Takim sposobem DIY jest jeszcze częściowe zapchanie otworu BR zabranymi w kupe rurkami do napojów, to też warto wypróbować (choć nie wygląda to ładnie) zanim wyda się szmalec na oryginały od marantza.
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
Awatar użytkownika
Stelma
Gramofon: BRAUN PS550S DUAL604

Kolumny do 1000 zł

Post autor: Stelma »

Dzięki za rady JacK. zakupu zaślepek nie rozważam nawet za tanie ;P
z gąbka pewnie się pobawię, co do rurek od napojów co masz na myśli mówiąc częściowe zapchanie BR w sensie ,że nie na powierzchni całego otworu czy ,że w zamian jednego dużego zrobi się np 100mini br otworków z rurek?
słucham z: Brauna PS 550S(philips 400II), DUAL-i: 604(Shure m75) i 1218(dual 240E) Bang Olufsen 2202 (b&o mmc20s)
CD-marantz cd-50, DECK - akai GXC-760D , ampli Sanyo jcx 2900k , Marantz HD 770
Awatar użytkownika
JacK
Gramofon: Kuzma Stabi S

Re: Kolumny do 1000 zł

Post autor: JacK »

Stelma pisze:...że w zamian jednego dużego zrobi się np 100mini br otworków z rurek?
Dokładnie tak, w zależności od długości oraz średnicy zastosowanych rurek wpływasz na strojenie BR. Miałem kiedyś mocno dudniący subwoofer JBL-a który ustawiałem na wszystkie sposoby i nic nie pomagało. Dopiero po zapakowaniu mu rurek w otwór BR przestał tak mocno dominować nad resztą pasma.
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
ODPOWIEDZ