Witam,
Jestem zainteresowany złożeniem sensownego zestawu na początek, który nadawać będzie się do rozbudowy - zależnie od możliwości i środków.
W zasadzie zdecydowałem się na zakup gramofonu Music hall mmf 2.3. Miałem możliwość przesłuchać go ze sprzętem z wysokiej półki i grał świetnie (co nie dziwi jakoś bardzo). Stąd pomysł, żeby w niego zainwestować na początek, dołożyć zgrabny pre-amp, a w miarę możliwości następnie rozbudować pozostałe elementy. I tu pytanie, czy i jakie ma ktoś doświadczenia z tym sprzętem i co możecie polecić na początek jeśli chodzi o pre-amp.
Dzięki z góry za odpowiedzi.
Przedwzmacniacz do Music hall MMF 2.3
-
-
Re: Przedwzmacniacz do Music hall MMF 2.3
Nie licz na jakieś opinie forumowiczów odnośnie tego konkretnego gramofonu,gdyż większość na tym forum użytkuje gramofony z epoki a nowe nie cieszą się tu popularnością. O tym Music Hall'u chyba nikt dotąd nie wspominał i chyba jesteś pierwszy. Z fotek wygląda na jakiegoś bliskiego kuzyna PJ lub Regi z karbonowym ramieniem co nie zawsze jest plusem ze względu na niską masę ramienia i związany z tym ograniczony dobór wkładek.
Nie napisałeś z jaką wkładką i na jakim to konkretnie sprzęcie z "wysokiej półki" był ten odsłuch,bo że zagrał wyśmienicie to też subiektywne odczucie,szczególnie u osoby która jak podejrzewam nie ma dużego doświadczenia z gramofonami,ale to tak tylko na marginesie.
Co do preampa na początek hm... jeśli ma być nowy to poleciłbym CA CP1 lub CP 2 .W używkach byłby chyba nieco większy wybór,ale też nie napisałeś o jaki Ci chodzi.
Nie napisałeś z jaką wkładką i na jakim to konkretnie sprzęcie z "wysokiej półki" był ten odsłuch,bo że zagrał wyśmienicie to też subiektywne odczucie,szczególnie u osoby która jak podejrzewam nie ma dużego doświadczenia z gramofonami,ale to tak tylko na marginesie.
Co do preampa na początek hm... jeśli ma być nowy to poleciłbym CA CP1 lub CP 2 .W używkach byłby chyba nieco większy wybór,ale też nie napisałeś o jaki Ci chodzi.
-
Dzięki za odpowiedź. Zdaję sobie sprawę z powyższego i zdążyłem zauważyć, że forum skupia się raczej na innych gramofonach. Odnośnie odsłuchu - oczywiście było to moje subiektywne odczucie i mogę jedynie powiedzieć, że mi się to podobało.
Rozwinę temat jedynie w zasadzie używanych preampów. Jeśli chodzi o nowe, też zastanawiałem się nad tymi dwoma. Jako że jest to mój początek, to chętnie za Waszą radą dobrałbym jakiś używany preamp na początek. Niestety nie mam zbyt dużej wiedzy i tu liczę, że może ktoś by w tym zakresie rozwinął i podzielił się wiedzą i doświadczeniem. Jeżeli pomysł zakupu tego gramofonu jest chybiony to też chętnie i to usłyszę, bo jeszcze nie dokonałem zakupu. Chciałbym całość zamknąć w kwocie 2.5 k - max 3k za zestaw.
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Rozwinę temat jedynie w zasadzie używanych preampów. Jeśli chodzi o nowe, też zastanawiałem się nad tymi dwoma. Jako że jest to mój początek, to chętnie za Waszą radą dobrałbym jakiś używany preamp na początek. Niestety nie mam zbyt dużej wiedzy i tu liczę, że może ktoś by w tym zakresie rozwinął i podzielił się wiedzą i doświadczeniem. Jeżeli pomysł zakupu tego gramofonu jest chybiony to też chętnie i to usłyszę, bo jeszcze nie dokonałem zakupu. Chciałbym całość zamknąć w kwocie 2.5 k - max 3k za zestaw.
Z góry dzięki za odpowiedzi.
-
Problem z nowymi gramofonami jest taki,że w kwocie dajmy na to ok. 2500 zł kupisz prosty paskowy gramofon,który będzie miał zazwyczaj obecnie modny lakier "piano" ,często lekkie karbonowe ramię do tego mocno przeciętną wkładkę i w sumie to będzie deska z leciutkim(nierzadko bijącym talerzem) i często lekko brumiącym silnikiem z gumką recepturką. Owszem design na topie i wielu się to podoba,ale właściwości soniczne i sama budowa takiego produktu jest dalej na marnym poziomie.Wiele osób z forum(w tym i ja przerabiało ten temat) i po czasie doszło do wniosku,że nie tędy droga do prawdziwej zabawy w winyl i sięgnęło po sprawdzone gramofony z epoki.
Co do pre to jako nowy podałem Ci CA CP1 lub CP2 ,ale można kupić to samo używane pod poprzednią nazwą jako CA 540p,551(dla wkładek tylko MM) i odpowiednio 640p,651(dla wkładek MM i MC) ,które różnią się drobnymi modyfikacjami. Można wziąć też chwalony tutaj na forum Schiit Mani itd.,ale musiał byś już się wtedy konkretnie określić ile kapuchy chcesz wydać na konkretny cel. W każdym bądź razie jeśli chcesz wydać na gramofon i pre ok. 2500 zł i miały to by być używki to można zmontować już przyzwoity zestaw analogowy.
Co do pre to jako nowy podałem Ci CA CP1 lub CP2 ,ale można kupić to samo używane pod poprzednią nazwą jako CA 540p,551(dla wkładek tylko MM) i odpowiednio 640p,651(dla wkładek MM i MC) ,które różnią się drobnymi modyfikacjami. Można wziąć też chwalony tutaj na forum Schiit Mani itd.,ale musiał byś już się wtedy konkretnie określić ile kapuchy chcesz wydać na konkretny cel. W każdym bądź razie jeśli chcesz wydać na gramofon i pre ok. 2500 zł i miały to by być używki to można zmontować już przyzwoity zestaw analogowy.
- caveas
- Gramofon: Telefunken CS20
Z nowych gramofonów to wrażenie "na czuja" zrobił na mnie Elac Miracord.
To konstrukcja zrobiona "od początku", ale jej koszt to inna półka bo pochodzi pod 10kzł.
A do 2,5kzł można kupić po renowacji ( nie konserwacji) bardzo przyzwoity sprzęt choćby w Nomosie.
W zasadzie wszystko co mają w sprzedaży powyżej 1kzł było by bardzo poważnym wyzwaniem dla tego Music halla.
Było wiele firm które robiły w epoce sprzed CD w miarę tanio (bo gramofony to przecież b. proste konstrukcje nawet w porównaniu z walkmanem) w dużej ilości bardzo przyzwoity sprzęt.
Resztę kasy z tego 2,5kzł przeznaczył bym na (kolejność nieprzypadkowa):
1. płyty
2. drugi przetwornik
Życzę trafnych i przemyślanych decyzji.
To konstrukcja zrobiona "od początku", ale jej koszt to inna półka bo pochodzi pod 10kzł.
A do 2,5kzł można kupić po renowacji ( nie konserwacji) bardzo przyzwoity sprzęt choćby w Nomosie.
W zasadzie wszystko co mają w sprzedaży powyżej 1kzł było by bardzo poważnym wyzwaniem dla tego Music halla.
Było wiele firm które robiły w epoce sprzed CD w miarę tanio (bo gramofony to przecież b. proste konstrukcje nawet w porównaniu z walkmanem) w dużej ilości bardzo przyzwoity sprzęt.
Resztę kasy z tego 2,5kzł przeznaczył bym na (kolejność nieprzypadkowa):
1. płyty
2. drugi przetwornik
Życzę trafnych i przemyślanych decyzji.

Ar2r
Carver 4000, C-500 Tannoy HPD315A
Carver 4000, C-500 Tannoy HPD315A